ANP 400202281

Weekblog TeamNL: Vijf keer goud, vier keer zilver en vier keer brons 

20 oktober 2019
Redactie

Onze sporters komen deze week weer over de hele wereld in actie. Zo is in Qatar de eerste editie van de World Beach Games en is Apeldoorn het decor van de EK baanwielrennen. Kijk hier naar de resultaten en het belangrijkste nieuws.

Zondag 20 oktober

Baanwielrenners winnen medailleklassement EK 

Na afloop van het EK baanwielrennen in Apeldoorn staan de baanwielrenners bovenaan de medaillespiegel en dat betekent dat het organiseerde land het medailleklassement heeft gewonnen. In totaal pakte het team dertien medailles (vijf keer goud, vier keer zilver én vier keer brons).

Medailles:
Kyra Lamberink, Shanne Braspennincx en Steffie van der Peet: brons op teamsprint
Roy van den Berg, Harrie Lavreysen en Matthijs Büchli: goud op teamsprint
Wim Stroetinga: brons op scratch
Kirsten Wild: goud op afvalkoers
Kirsten Wild: goud op omnium
Jeffrey Hoogland: goud op sprint
Harrie Lavreysen: zilver op sprint
Jan-Willem van Schip: zilver op puntenkoers
Harrie Lavreysen: goud op keirin
Matthijs Büchli: brons op keirin
Theo Bos: zilver op kilometer tijdrit
Kirsten Wild en Amy Pieters: brons op madison
Yoeri Havik en Jan-Willem van Schip: zilver op madison

Van der Vleuten wint Grote Prijs van Oslo

Springruiter Maikel van der Vleuten is het indoorseizoen goed begonnen. Met zijn elfjarige merrie Dana Blue won de ruiter uit Someren de Grote Prijs van Oslo. Maikel was de snelste van de zeven combinaties in de barrage. Henk van der Pol veroverde de vierde plaats met Looyman Z. In de door de Zwitser Bryan Balsiger gewonnen wereldbekerwedstrijd was Doron Kuijpers op plaats 25 de beste Nederlander.

In de eerste indoor wereldbekerwedstrijd dressuur van het seizoen in het Deense Herning was Hans Peter Minderhoud op plaats 6 de hoogst geklasseerde Nederlander. De Oosterbeker reed dit keer zijn schimmelruin Glock’s Zanardi. Met vier combinaties in het veld van 15 starts was TeamNL goed vertegenwoordigd. Adelinde Cornelissen reed Zephyr naar de achtste plaats. Denise Nekeman en Boston STH kwam op plaats 9. Patrick van der Meer eindige met Chinook op plaats 11.

Joost Luiten net buiten top tien in Parijs 

Dankzij een sterk optreden in het weekeinde is Joost Luiten tijdens het Frans Open toch nog in de subtop geëindigd. Luiten steeg met een slotronde van 68 slagen naar de gedeelde elfde plek in het klassement, dat door de Belg Nicolas Colsaerts werd gewonnen. Luiten verspeelde in Parijs op de achttiende hole met een dubbele bogey nog een plaats in de top vijf.

De 33-jarige Rotterdammer had vrijdag met zijn tweede ronde van 76 slagen ternauwernood de 'cut' gehaald. Een dag later herstelde hij zich echter sterk met een omloop van slechts 65 slagen. Luiten leek zondag met vijf birdies op weg naar een hoge klassering. Op de laatste hole leverde hij echter twee slagen in, waardoor hij met een score van 278 slagen alsnog net buiten de top tien viel.

Colsaerts kwam vrijdag aan kop en hield in het weekeinde goed stand. Hij stelde zondag met een modaal rondje van 72 slagen zijn derde titel op de Europese Tour veilig. De 36-jarige Belg eindigde op een totaal van 272, gevolgd door de Deen Joachim B. Hansen (273) en de Zuid-Afrikaan George Coetzee (274).

Zilver voor Jan-Willem van Schip en Yoeri Havik op koppelkoers

Baanwielrenners Jan-Willem van Schip en Yoeri Havik hebben bij de Europese kampioenschappen baanwielrennen in Apeldoorn zilver veroverd op de koppelkoers. De titel ging net als bij de vrouwen naar Denemarken. Lasse Norman Hansen en Michael Mørkøv bleven met 52 punten de Nederlandse baanwielrenners 15 punten voor. Brons was er voor Duitsland dat net als Nederland op 37 punten was geëindigd.

Van Schip en Havik dreigden met nog een sprint te gaan buiten de medailles te vallen op dit olympische onderdeel. Met een uiterste inspanning won Van Schip de laatste sprint voor Frankrijk en Denemarken. Daardoor kwam Nederland op 37 punten, evenveel als de Duitsers die een ronde voorsprong hadden gepakt. Door de winst van de laatste sprint blijven Van Schip en Havik de Duitsers Maximilian Beyer en Theo Reinhardt voor.

Van Schip won zaterdag ook al zilver op de puntenkoers. Op het omnium had hij naast de medailles gegrepen.

Brons voor Kirsten Wild en Amy Pieters bij de koppelkoers

Kirsten Wild en Amy Pieters hebben bij de Europese kampioenschappen baanwielrennen in Apeldoorn genoegen moeten nemen met brons op de koppelkoers. Het Nederlandse duo, de regerend wereldkampioen op dit onderdeel, zag de titel naar de baanwielrensters uit Denemarken gaan. Het zilver was voor Groot-Brittannië.

Wild en Pieters kwamen tot 23 punten. Denemarken, met Amalie Dideriksen en Julie Leth, bleef met 33 punten Katie Archibald en Laura Kenny uit Groot-Brittannië net voor. De Britse baanwielrensters kwamen tot 31 punten.

Voor Wild is het de derde medaille in Apeldoorn. Ze won eerder goud op de afvalkoers en het omnium. Op de scratch eindigde ze als zevende. Pieters kwam ook uit op de puntenkoers, maar bleef daar buiten de medailles.

Wereldbekerzege curlingmannen in Champéry

De curlingmannen hebben het wereldbekertoernooi in Champéry gewonnen. Het team van skip Jaap van Dorp zette in de eindstrijd Noorwegen met 7-4 aan de kant.

Nederland won eerder vier groepswedstrijden en vervolgens van Zwitserland (kwartfinale) en Italië (halve finale).

Het wereldbekertoernooi gold ter voorbereiding op het Europees kampioenschap, dat 16 november in Zweden van start gaat. Bij het EK volstaat een plek bij de eerste zeven in het eindklassement voor rechtstreekse plaatsing voor het wereldkampioenschap van 2020 in Glasgow.

Nederlandse records voor Kira Toussaint en Arno Kamminga

Kira Toussaint heeft bij kortebaanwedstrijden in Amsterdam haar Nederlands record op de 50 meter rugslag verbeterd. De zwemster van TeamNL tikte aan in 25,79 seconden en was daarmee ruim sneller dan haar oude record van 26,04, dat ze vorig jaar had gezwommen in Singapore.

Arno Kamminga zwom op de 100 meter schoolslag het Nederlands record van Robin van Aggele uit de boeken. De zwemmer van TeamNL kwam tot 56,20 seconden en was daarmee 0,09 seconde sneller dan de recordtijd die Van Aggele in 2009 had neergezet in Istanbul (56,29).

De Martinez Cup in Amsterdam dient mede als kwalificatiemogelijkheid voor de EK kortebaan. De 25-jarige Toussaint had een dag eerder haar Nederlands record op de 100 meter rugslag verbeterd naar 55,74 seconden.

Zilver voor Theo Bos op 1 km tijdrit 

Theo Bos heeft bij de Europese kampioenschappen baanwielrennen in Apeldoorn zilver veroverd op de 1 kilometer tijdrit. De 36-jarige renner moest alleen de regerend wereldkampioen Quentin Lafargue voor zich dulden. De Fransman dook met 1.00,289 onder de tijd van Bos: 1.00,409.

Het brons was voor Michel d'Almeida (1.00,663) uit Frankrijk. Sam Ligtlee belandde met 1.00,701 net naast de medailles. Hij werd vierde.

Kyra Lamberink kwam bij de vrouwen op de 500 meter tijdrit niet in de buurt van de medailles. Ze werd met een tijd van 34,160 zevende. Het goud ging naar de Russin Anastasia Vojnova. Zijn bleef met 33,005 haar landgenote Daria Sjmeleva (33,057) net voor. Brons was voor Olena Starikova uit Oekraïne.

Arantxa Rus zegeviert in Sevilla 

Tennisster Arantxa Rus heeft het toernooi van Sevilla op haar naam geschreven. Ze vierde haar achtste eindzege bij een ITF-toernooi van dit seizoen.

De 28-jarige tennisster was als eerste geplaatst. Ze rekende in de eindstrijd af met Patricia Maria Tig, de nummer twee van de plaatsingslijst uit Roemenië. Rus zegevierde na twee uur met 6-4 6-4.

Veldrijdster Annemarie Worst wint wereldbeker in Bern

Annemarie Worst heeft de wereldbekerwedstrijd veldrijden in Bern op haar naam geschreven. De 23-jarige veldrijdster kwam na vijf ronden solo over de finish. Ceylin del Carmen Alvarado werd op ruim een halve minuut tweede. De Britse Anna Kay kwam als derde over de streep.

Het was de eerste zege in de wereldbeker dit seizoen voor de Europees kampioene. Worst was niet gestart in de eerste twee wereldbekerwedstrijden in de Verenigde Staten. Die twee crossen werden gewonnen door de Canadese Maghalie Rochette en de Tsjechische Katarina Nash.

Marianne Vos, die de veldrit in Bern vorig jaar won, ontbrak. Zij is dit seizoen nog niet begonnen met veldrijden.

Nageeye negende in Amsterdam Marathon

Abdi Nageeye is negende geworden in de Amsterdam Marathon. Nederlands beste marathonloper kwam binnen in 2.07.39, ruim boven zijn recordtijd van 2.06.17, die hij dit voorjaar in Rotterdam liep.

Bauke Mollema wint Japan Cup

Wielrenner Bauke Mollema heeft de Japan Cup op zijn naam geschreven. De Groninger liet in een rit over 144 kilometer met start en aankomst in Utsunomiya zijn medevluchter Michael Woods uit Canada achter zich.

Mollema schreef vorige week nog de Ronde van Lombardije op zijn naam. Hij won de Japan Cup voor de tweede keer. In 2015 was hij ook al de beste. Robert Gesink eindigde op ruim 2 minuten als zevende. Steven Kruijswijk werd elfde.

Zaterdag 19 oktober

Goud Lavreysen, brons voor Büchli op keirin

Harrie Lavreysen heeft bij de EK baanwielrennen de Europese titel veroverd op keirin. De 22-jarige krachtpatser uit Luyksgestel ging al op anderhalve ronde voor het einde vol aan en nam een paar meter voorsprong op zijn vijf concurrenten. Lavreysen hield het tot aan de finish vol en pakte zo zijn tweede gouden medaille van deze week in Omnisport.

Op het olympische onderdeel keirin toonde Lavreysen zijn indrukwekkende snelheid weer eens aan. De Rus Denis Dmitriev eindigde op gepaste afstand als tweede, regerend wereldkampioen Matthijs Büchli moest genoegen nemen met brons.

Shanne Braspennincx heeft bij de EK in Apeldoorn naast de medailles gegrepen op de keirin. De 28-jarige Braspennincx eindigde op het olympische onderdeel als vierde.

Van Schip knokt zich naar zilver op EK

 Jan-Willem van Schip heeft bij de EK baanwielrennen in Apeldoorn net naast het goud gegrepen op de puntenkoers. De wereldkampioen moest genoegen nemen met het zilver achter de Fransman Bryan Coquard. In de laatste sprint, na 160 rondes over de baan van Omnisport, verloor Van Schip de beslissende sprint van Coquard.

De Fransman, veelal op de weg actief, reed 98 punten bij elkaar. Van Schip kwam na een sterk tweede deel van de puntenkoers, waarin hij het publiek op de banken kreeg door vol in de aanval te gaan, uit op 93 punten. Het brons was voor de Griek Christos Volikakis (85).

Amy Pieters heeft bij de vrouwen geen rol van betekenis kunnen spelen op de puntenkoers. De 28-jarige Noord-Hollandse eindigde op de twaalfde plaats in de race over honderd ronden. Pieters wist alleen in de eerste sprint wat punten te pakken.

Middelkoop wint dubbelfinale in Moskou

Tennisser Matwé Middelkoop heeft na vier verloren finales zijn eerste ATP-titel van dit jaar veroverd. De 36-jarige Brabander was met zijn Braziliaanse partner Marcelo Demoliner de beste in Moskou. Middelkoop en Demoliner versloegen de Italiaan Simone Bolelli en Andres Molteni uit Argentinië binnen een uur in twee sets: 6-1 6-2.

Luiten rukt op in Parijs

Golfer Joost Luiten heeft dankzij een bijzonder sterke derde ronde toch weer uitzicht gekregen op een hoge klassering in het Franse Open. De 33-jarige Rotterdammer ging rond in 65 slagen, zes onder het baangemiddelde. Niemand deed het zaterdag beter dan Luiten, die op het nippertje de cut had gehaald. Hij schoot in het klassement omhoog naar de gedeelde negentiende plaats.

Kira Toussaint zwemt Nederlands record op 100 rugslag

Zwemster Kira Toussaint gaat op de kortebaan gewoon door met records zwemmen. In het Sloterparkbad in Amsterdam scherpte de 25-jarige zwemster van TeamNL haar Nederlands record op de 100 meter rugslag aan tot 55,74 seconden, aanzienlijk sneller dan het oude record dat ze vorig jaar neerzette in Singapore (55,92).

De rugslagspecialiste zwom de afgelopen weken bij de wereldbekerwedstrijden langebaan in Boedapest en Berlijn al het ene na het andere record. Ze scherpte haar toptijd op de 50 rug aan tot 27,49, op de dubbele afstand heeft ze nu 59,46 staan als Nederlands record.

Vrijdag 18 oktober

Van Schip als vijfde de boeken in op omnium

Jan-Willem van Schip moet op de EK baanwielrennen genoegen nemen met een vijfde plek op het omnium. Van Schip ging als tweede de puntenkoers in, maar op dit onderdeel miste hij de beslissende slag, waarin vijf renners een ronde voorsprong namen. De gouden medaillewinnaar van de Europese Spelen in Minsk kwam in Apeldoorn uiteindelijk vijf punten tekort voor het podium. 

Hoogland wint broederstrijd van Lavreysen

Jeffrey Hoogland heeft op de EK baanwielrennen in Apeldoorn de sprinttitel veroverd. In een broederstrijd met zijn trainingsmaat Harrie Lavreysen won hij beide heats. In de laatste heat gaf Lavreysen als eerste gas, maar Hoogland knalde er vol overheen. Op de Europese Spelen en de WK stonden de twee gladiatoren ook al tegenover elkaar in de finale van de sprint.

Wild doet het opnieuw op het omnium

Kirsten Wild is opnieuw Europees kampioen geworden op het omnium. De Zwolse baanwielrenster bleef haar naaste concurrente Laura Kenny nipt voor na het zinderende laatste onderdeel, de puntenkoers. Titelhouder Wild hield op de streep twee punten voorsprong over op Kenny, waardoor haar tweede gouden plak op dit EK een feit was.

Luiten zakt naar 67ste plaats in Parijs

Joost Luiten kan een goede eindklassering bij de Frans Open uit zijn hoofd zetten. De Bleiswijker had 76 slagen nodig voor zijn tweede ronde en zakte naar de gedeelde 67ste plaats.

Luiten stond na de eerste ronde 25ste met 69 slagen, twee onder par. Met een totaal van 145 slagen haalde hij net de cut. Luiten mag daardoor zaterdag en zondag ook nog in Parijs uitkomen.

 

Haarhuis maakt afvaardiging voor Davis Cup Finals bekend

Robin Haase, Tallon Griekspoor, Wesley Koolhof, Jean-Julien Rojer en Botic van de Zandschulp vormen de selectie voor de Davis Cup Finals. Dat heeft captain Paul Haarhuis vrijdag bekendgemaakt. Rojer en Koolhof spelen het dubbelspel. Van de Zandschulp is de derde singelaar en eventueel eerste vervanger van Haase of Griekspoor.

Nederland is een van de achttien landen die zich heeft geplaatst voor de Davis Cup Finals in Madrid. Onze tennissers stuiten dinsdag 19 november op Kazachstan en neemt het een dag later op tegen Groot-Brittannië. De achttien landenploegen strijden in zes poules van drie om een plaats in de kwartfinale. De finale staat 24 november op het programma.

Kiki Bertens mist directe kwalificatie WTA Finals

Tennisster Kiki Bertens heeft zich niet op eigen kracht kunnen kwalificeren voor de WTA Finals in Shenzhen. De 27-jarige Westlandse werd in de kwartfinales van het toernooi van Moskou uitgeschakeld door de Française Kristina Mladenovic: 6-4, 2-6, 6-1. Bertens kan op de ranglijst van dit jaar Serena Williams niet meer passeren en blijft zo buiten de top acht.

De beste acht tennissters van 2019 mogen meedoen aan het lucratieve eindejaarstoernooi dat van 27 oktober tot en met 2 november in de China wordt gehouden. Zeven van de acht deelneemsters zijn al bekend. Het is nog onduidelijk of Williams zal meedoen. De 38-jarige Amerikaanse kwam sinds de US Open niet meer in actie.

Bertens moest de finale in Moskou halen om Williams voorbij te gaan. Daarnaast is ze ook nog afhankelijk van het resultaat van de Zwitserse Belinda Bencic, die met een goed resultaat in de Russische hoofdstad de Nederlandse nog kan verdringen van de negende plaats en daarmee dan de status als eerste reserve overneemt.

Donderdag 17 oktober

Wild Europees kampioen op afvalkoers

Kirsten Wild heeft bij de EK baanwielrennen in Apeldoorn goud veroverd op de afvalkoers. De 37-jarige routinier versloeg na een spannende strijd de Britse Emily Nelson in de slotronde. Wild nam in een lange eindsprint de kop en wist haar rivale achter zich te houden. De Poolse Nikol Plosaj behaalde brons.

Wild moest woensdag op het onderdeel scratch, waarop ze titelhouder was, genoegen nemen met de zevende plaats. De meervoudig wereldkampioene richt zich bij de EK in Apeldoorn vooral op het omnium, een olympisch nummer, dat vrijdag wordt verreden. Wild won eerder EK-goud op de afvalkoers in 2016 en 2017.

Wim Stroetinga pakt brons op scratch

Wim Stroetinga heeft bij de EK baanwielrennen in Apeldoorn brons veroverd op het niet-olympische onderdeel scratch. De 34-jarige Fries wist na zestig ronden slim aan de binnenkant van de piste tussen een aantal coureurs door als derde te finishen. De Spanjaard Sebastian Mora Vedri was iets eerder als winnaar solo over de streep gekomen. Het EK-zilver ging naar de Griek Christos Volikakis. Stroetinga won in 2016 eveneens EK-brons op scratch.

Jeffrey Hoogland heeft zich bij de EK baanwielrennen alsnog geplaatst voor de halve finales op het onderdeel sprint. De titelkandidaat van TeamNL won de derde en beslissende race tegen de Fransman Rayan Helal met overmacht. Harrie Lavreysen plaatste zich eerder op de avond vlot voor de halve finales. De Nederlandse titelkandidaat versloeg in de kwartfinales de Brit Joseph Truman in twee races. 

Shanne Braspennincx strandde in de kwartfinales. Ze moest twee keer haar meerdere erkennen in de Duitse Emma Hinze. Laurine van Riessen reed op dit onderdeel de dertiende tijd in de kwalificatie en werd daarna door Lioebov Basova uit Oekraïne uitgeschakeld in de zestiende finales.

Luiten redelijk goed van start in Parijs

Joost Luiten is redelijk goed gestart bij het Frans Open in Parijs. De golfer van TeamNL ging rond in 69 slagen. Daarmee bleef hij 2 slagen onder het baangemiddelde (par). Luiten liet drie birdies en een bogey noteren, goed voor de gedeelde 25e plek. De Nieuw-Zeelander Ryan Fox en de Zuid-Afrikaan George Coetzee leiden na de eerste dag met een totaal van 65 slagen.

Bertens knokt zich naar kwartfinales Moskou

Tennisster Kiki Bertens heeft haar kansen om zich op eigen kracht te kwalificeren voor de WTA Finals in leven gehouden. De 27-jarige Westlandse ontsnapte in de tweede ronde van het indoortoernooi in Rusland tegen Kaia Kanepi uit Estland aan uitschakeling. Bertens trok de grillige partij met pijn en moeite naar zich toe: 4-6 6-3 7-5.

Bertens treft in de kwartfinales van het WTA-toernooi in Moskou de Française Kristina Mladenovic. De nummer 45 van de wereldranglijst versloeg in de tweede ronde Anastasija Sevastova uit Letland in drie sets: 7-5 3-6 6-3. 

Alle Nederlandse badmintonners uitgeschakeld in Odense

Mark Caljouw heeft zich niet geplaatst voor de kwartfinales van de Danisa Denmark Open. De badmintonner van TeamNL won de eerste set van de Thai Sitthikom Thammasin, maar verloor daarna alsnog de partij: 21-19 11-21 17-21.

Met Caljouw is de Nederlandse inbreng op het badmintontoernooi uit de World Tour tot een einde gekomen. Eerder op donderdag verloren Selena Piek en Cheryl Seinen in het dubbelspel. Het badmintonduo was niet opgewassen tegen het als tweede geplaatste Japanse koppel Yuki Fukushima/Sayaka Hirota (21-18 21-14).

Piek was dinsdag met zijn partner in het gemengd dubbelspel Robin Tabeling al uitgeschakeld. Tabeling lukte het woensdag ook niet om samen met Jelle Maas een ronde verder te komen in het mannendubbelspel.

Schutter Van Lankveld maakt mentale stappen

Joep van Lankveld heeft op het WK paraschieten in Sydney naar behoren gepresteerd. Op het onderdeel 10 meter luchtgeweer staande houding werd de Nederlander 51ste, met een score van 611.7. Op het onderdeel 10 meter luchtgeweer liggende houding eindigde hij met een score van 629.9 als 42ste. Een kwalificatie voor de Paralympische Spelen bleef buiten bereik. "Helaas is het me (nog) niet gelukt", reageerde Van Lankveld. "Grotendeels toch te wijten aan wedstrijdritme en ervaring. De coach zegt dat ik tevreden mag zijn. Technisch zag het er goed uit en mentaal heb ik ook weer stappen gemaakt merkte ik."

Woensdag 16 oktober

Goud en brons op eerste dag EK baanwielrennen!

Op de eerste dag van het EK baanwielrennen kwamen de eerste medailles voor ons team op het onderdeel teamsprint: goud voor de mannen en brons voor de vrouwen. Namens de mannen reden Roy van den Berg, Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland in de finale. Ze versloegen Groot-Brittannië met ruim zes tienden voorsprong.

In de 'kleine' finale bij de vrouwen versloegen Kyra Lamberink en Shanne Braspennincx de Litouwse concurrenten met een kleine voorsprong. 

Zilver voor 3x3 basketbalsters op Beach Games

Onze 3x3 basketbalsters hebben tijdens de Beach Games beslag gelegd op de zilveren medaille. Op de slotdag versloeg het team van coach Hakim Salem met 11-10 van Rusland en 16-15 van China. In de finale bleek Frankrijk echter een maatje te groot voor Charlotte van Kleef, Fleur Kuijt, Esther Fokke en Myrthe den Heeten: 15-9.

EK baanwielrennen: mannen in finale teamsprint, vrouwen strijden om brons

Op het EK baanwielrennen zijn de eerste medailles in aantocht. Het mannenteam, dat in de wereldkampioentrui rijdt, gaat later vanavond om het goud strijden met Groot-Brittannië. Roy van den Berg, Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland reden in de eerste ronde de snelste tijd. 

Kyra Lamberink en Shanne Braspennincx kwamen een fractie tekort om in de finale te geraken. De achterstand op Duitsland, de nummer twee, bedroeg slechts 35 honderdsten. Later vanavond gaat het vrouwenteam in de 'kleine' finale op jacht naar een bronzen medaille. 

Kirsten Wild zevende op scratch

Kirsten Wild is op het onderdeel scratch als zevende geëindigd. In de eindsprint moest Wild te ver van achteren komen om kans te maken op een medaille. De Zwolse probeerde wel om buitenom naar de kop van het veld te rijden, werd licht gehinderd door een Poolse tegenstander en kon daardoor een medaille uit haar hoofd zetten. In juni won Kirsten Wild het onderdeel scratch nog op de Europese Spelen.  

Dinsdag 15 oktober

Lucky loser Schoofs onderuit tegen Mertens

Tennisster Bibiane Schoofs heeft op het WTA-toernooi van Luxemburg in de eerste ronde niet kunnen verrassen tegen Elise Mertens. De TeamNL speelster, op het laatste moment als lucky loser toegelaten, was kansloos tegen de als eerste geplaatste Belgische: 6-0 6-3. De partij duurde een uur en zes minuten.

Basketbalsters winnen ook derde duel op Beach Games

Onze 3x3 basketbalsters hebben op de World Beach Games in Qatar ook hun derde wedstrijd gewonnen. Na zeges op Brazilië en Madagascar waren Esther Fokke, Myrthe den Heeten, Charlotte van Kleef en Fleur Kuijt vandaag met 5-21 te sterk voor Mongolië.

Mariska Wildenberg is het niet gelukt om tot de finale door te dringen van het kitefoilen. De Nederlandse strandde in de halve finale en vond zich in de eindranking terug op de veertiende plaats. De Amerikaanse Daniela Moroz ging er met het goud vandoor, voor de Poolse Damasiewicz en de Russische Kalinina. 

Sifan Hassan in de race voor wereldatlete 2019

Sifan Hassan maakt dit jaar kans om tot beste atlete van de wereld te worden gekozen. De TeamNL-atlete behoort tot de elf kandidaten die de internationale atletiekfederatie IAAF heeft bekendgemaakt. Hassan werd vorige week ook al genomineerd voor de verkiezing van Europees atlete van het jaar 2019.

De 26-jarige Hassan bouwde deze zomer een enorme erelijst op. Ze liep Europese records op verschillende afstanden, een wereldrecord op de Engelse mijl, won de finales van de Diamond League op 1500 en 5000 meter en veroverde op de afgelopen WK in Doha als eerste atlete ooit goud op de dubbel 10.000 meter en 1500 meter.

Concurrente in de verkiezing voor wereldatlete van het jaar is onder anderen de Keniaanse Brigid Kosgei, die afgelopen weekeinde in Chicago het wereldrecord op de marathon verbeterde tot 2.14.04. Ook de Jamaicaanse Shelly-Ann Fraser-Pryce is genomineerd. Zij won op de WK in Doha de titel op de 100 meter in de beste tijd van het jaar: 10,71 seconden.

Knieletsel Sven Kramer lijkt mee te vallen

Het letsel bij schaatser Sven Kramer lijkt mee te vallen na de aanrijding op zijn fiets met een auto, zaterdagochtend in het Duitse Inzell. Onderzoek in een ziekenhuis in Ede wees uit dat er sprake is van een botkneuzing in zijn rechterknie. Dat maakte zijn ploeg Jumbo-Visma maandagavond bekend.

"Gezien de impact van het ongeluk had het zeker slechter gekund", liet een 'licht opgeluchte' Kramer weten. "Het is lastig te zeggen hoe lang het revalidatieproces gaat duren, maar ik ga er alles aan doen om zo snel mogelijk weer op de been te zijn."

Kramer vloog zondagochtend terug naar Nederland om snel onderzoek te laten verrichten. Uit de MRI-scan en een röntgenfoto bleek dat het kraakbeen en de binnen- en buitenband van de gekwetste knie intact zijn.

Maandag 14 oktober

Wakeboardster Sanne Meijer pakt goud op Beach Games

Wakeboardster Sanne Meijer heeft in Qatar bij de eerste editie van de World Beach Games goud veroverd. De 22-jarige Groningse tekende daarmee voor de eerste medaille voor TeamNL ooit op dit nieuwe multisportevenement. 



Bij het aquatlon, een combinatie van zwemmen en hardlopen, is Silke de Wolde als elfde gefinisht. De Almeerse klokte een tijd van 31:21. Eva Cornelisse werd zestiende in 32:12.

Mariska Wildenberg is bij het kitefoil-racen na zeven races door naar de halve finales. De nummers 1 en 2 hebben zich rechtstreeks geplaatst voor de finale.

Caldas maakt selectie bekend voor tweeluik met Pakistan

Hockeyinternational Sander de Wijn moet het belangrijke tweeluik tegen Pakistan missen. De speler van Kampong is herstellende van een gebroken middenvoetsbeentje. Lars Balk en Jelle Galema ontbreken ook in de definitieve selectie van bondscoach Max Caldas voor de duels op 26 en 27 oktober in het Wagener Stadion van Amsterdam. De winnaar plaatst zich voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokio. Bekijk hier de selectie.

De Knegt maakt nationale selectie wereldbeker bekend

Bondscoach Gerben de Knegt heeft vandaag de nationale selectie veldrijden bekendgemaakt voor de derde wereldbeker veldrijden van dit seizoen. Deze vindt plaats in Bern, Zwitserland op zondag 20 oktober. Klik hier om de selectie te bekijken.

Dubbelspecialiste Schuurs weer naar WTA Finals


Tennisster Demi Schuurs gaat opnieuw meedoen aan de WTA Finals. De 26-jarige Limburgse kwalificeerde zich met haar Duitse dubbelpartner Anna-Lena Grönefeld voor het lucratieve eindejaarstoernooi in Shenzhen. Vorig jaar deed Schuurs met Elise Mertens uit België mee aan de WTA Finals.

Hensley Meulens bondscoach honkballers op Premier12

De honkbalploeg van TeamNL reist in november met 28 spelers af naar Mexico voor de Premier12, het toernooi waar de best twaalf landen op de wereldranglijst aan meedoen. Hensley Meulens keert voor de Premier12 terug in de functie van bondscoach. Hij was dat vier jaar geleden ook op de eerste editie van de Premier12 en op de afgelopen twee World Baseball Classics.

Meulens neemt de taken over van Evert-Jan 't Hoen, die afgelopen zomer als bondscoach met de honkballers Europees kampioen werd en het World Port Tournament won.

Zondag 13 oktober

Basketballers starten Beach Games met dubbele zege

Ons 3x3 basketbalteam is de eerste editie van de World Beach Games gestart met twee zeges. Esther Fokke, Myrthe den Heeten, Charlotte van Kleef en Fleur Kuijt waren in de openingswedstrijd met 16-11 te sterk voor Brazilië. Vervolgens werd Madagascar met 17-3 geklopt.

Bij het bouldering is Vera Zijlstra (zie foto) uitgeschakeld in de halve finales. Kitefoilster Mariska Wildenberg werd tiende in de eerste run. Vanwege de wind zijn de overige drie runs niet gezeild. Wakeboardster Sanne Meijer als eerste door naar de finale.

 

Gerelateerde artikelen