Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Lobke & Afrodite winnen 470-selectie voor Tokyo 2020

Lobke & Afrodite winnen 470-selectie voor Tokyo 2020

Cheer!

Zeilsters Lobke Berkhout en Afrodite Zegers hebben de strijd gewonnen om eventueel namens TeamNL volgend jaar in de 470-klasse mee te doen aan de Olympische Spelen. Het duo kan in punten niet meer worden achterhaald door de concurrenten in de interne selectiestrijd, Mandy Mulder en Anneloes van Veen. Per land mag per klasse hooguit één boot meedoen aan de Spelen.

Het Europees kampioenschap, deze week in San Remo, gold als laatste evenement om punten te verzamelen. Daarvoor moest wel de medalrace worden gehaald. Doordat er maandag vanwege te veel wind niet kon worden gevaren, misten Mandy en Anneloes hun laatste kans om de medalrace op het EK nog te halen. Afrodite en Lobke staan momenteel vierde en varen zaterdag wel de medalrace, wat hun gegarandeerd selectiepunten oplevert. Het duo wint hiermee de interne selectie.

Beslissende eindsein
Na een lange dag wachten op de kant kwam om 18 uur het beslissende eindsein: geen races meer voor de 470-zeilsters in San Remo op dag 5 van het EK 470-zeilen. Voor Lobke en Afrodite een verlossende call: zij winnen hiermee definitief de interne selectie van het Watersportverbond.

Er valt een grote last van de schouders van beide dames: “Dit voelt gewoon fantastisch. We zijn echt een rollercoaster doorgegaan sinds november. We hebben vanalles meegemaakt samen. Ups en downs, maar we staan er op het moment dat we er moeten staan. Heel trots! Het was alles of niets, maar we hebben steady races gevaren deze week. Alles in de top tien dus we hebben het zelf afgedwongen hier.”

Eisen NOC*NSF
Afrodite en Lobke zijn met het aftikken van de interne selectie nog niet verzekerd van het Olympische ticket. Hiervoor moet ook nog aan de eisen van NOC*NSF en World Sailing worden voldaan. Als het team aan de NOC*NSF-eisen heeft voldaan en het land kwalificeert, wordt het door het Watersportverbond voorgedragen aan NOC*NSF voor deelname aan de Olympische Spelen van 2020 in de 470-klasse: “Nu moet dus eerst onze container worden ingepakt en onze boot naar Japan. Daar kunnen we ons land kwalificeren, bij het WK, dus dat is nog een hele belangrijke stap die we moeten nemen. Daarnaast moeten we ons nog nomineren voor NOC*NSF. Dat kan morgen al als we top 3 varen.”

Toekomstplannen
Het duo durft met het aftikken van de interne selectie de toekomstplannen richting Tokio 2020 verder vorm te geven: “Het was voor ons echt nog even oogkleppen op tot aan morgen. 14 mei stond in onze agenda en daarna kunnen we nieuwe plannen maken. We gaan in elk geval veel wedstrijden varen, materiaal verzamelen en dan een zo goed mogelijke weg uitstippelen om voor een medaille te gaan volgend jaar in Tokio.“

Op dinsdag 14 mei varen de dames hun medalrace van het EK, met nog kans op de Europese titel. De medalrace voor de 470-women staat gepland vanaf 11 uuur.

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Afrodite, Lobke, Anneloes en Mandy aan!