Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Nieuwe technisch directeur Cats wil zorgen voor positief klimaat bij zwembond

Nieuwe technisch directeur Cats wil zorgen voor positief klimaat bij zwembond

Coaching

Cheer!

NIEUWEGEIN - André Cats wil er als nieuwe technisch directeur van de KNZB alles aan doen om een herhaling van de slechte prestaties van de Nederlandse langebaanzwemmers bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro te voorkomen.

Deel dit artikel op social media

"Als organisatie moet je je ten dienste stellen aan sporters, zeker rondom toernooien en al helemaal rondom de Spelen", aldus Cats vrijdag in gesprek met NUsport. "Dan kan en mag het niet zo zijn dat er energie verloren gaat aan randzaken."

"Alles moet er straks op gericht zijn dat er een team is dat zich versterkt en dat met elkaar zorgt voor een heel positief prestatieklimaat. Dat klink wat vaag, dat klinkt wat veelomvattend, maar dat is wel waar het om draait."

De langebaanzwemmers wisten afgelopen augustus bij de Spelen in Rio geen enkele medaille te veroveren. Een evaluatiecommissie onder leiding van oud-hockeyinternational Marc Delissen concludeerde vervolgens onder meer dat de teamgeest ontbrak en dat de begeleidende coaches tekortschoten.

Cats, die de afgelopen acht jaar succesvol was als chef de mission was van de paralympische ploeg, is sinds 1 november de opvolger van de ook bekritiseerde Joop Alberda. Het is zijn taak om de te zorgen voor een "positieve herstart in het zwemmen."

"We gaan een nieuw begeleidingsteam samenstellen, met andere mensen. En we gaan duidelijke afspraken met elkaar maken. Niemand wilde dit, de mensen die in Rio waren wilden dit ook niet. Wij gaan ervoor zorgen dat het niet nog een keer gebeurt."

Sterkte

Cats beseft dat hem geen makkelijk taak wacht. "Veel mensen wensten me sterkte bij mijn aanstelling. Dat snap ik aan de ene kant als je je focust op berichtgeving in de pers, maar als je er wat meer in zit, dan weet je dat het reuze meevalt. Ik heb er vooral veel zin in."

Toch gaf Cats bij zijn eerste persconferentie als technisch directeur toe dat het evaluatierapport "confronterend" was en "niet iets om vrolijk van te worden". Hij wil echter vooral met een positieve blik naar de toekomst kijken.

"Het is duidelijk dat er in de aanloop naar en tijdens de Spelen veel fout is gelopen. Het meest treurige is misschien wel dat de meeste sporters niet positief waren over hun ervaring in Rio, los van de prestaties. Ik wil dat alle jonge, talentvolle sporters binnen de KNZB dromen van deelname aan de Spelen."

"We zijn in zwemmend Nederland dus toe aan een positieve houding ten opzichte van de toekomst. Ik wil mensen motiveren, verbinden en een stabiele omgeving bieden. Daar gaan we aan werken."

Wouda

De KNZB heeft met Marcel Wouda en Mark Faber al twee nieuwe hoofdcoaches aangesteld voor de nationale trainingscentra in Eindhoven en Amsterdam. Wouda, die in Rio wel heel succesvol was met de openwaterzwemmers, krijgt de eindverantwoordelijkheid over de hele zwemploeg.

Wie de coach wordt van boegbeeld Ranomi Kromowidjojo, is nog niet bekend. Cats had recent een "goed gesprek" met haar huidige trainer Patrick Pearson, maar kon vrijdag nog niet zeggen of en in welke vorm hij bij de KNZB betrokken zal blijven.

Cats bleef ook wat op de vlakte over teammanager Aad van Groningen. Volgens het evaluatierapport was ruzie tussen Alberda en Van Groningen een van de redenen voor de slechte sfeer in Rio.

"We gaan niet door met een fulltime teammanager", aldus Cats. "Er zijn veel mensen waar ik nog wat van wil leren en Aad zal ik daar ook zeker in betrekken. Maar we gaan de functie van teammanager anders inkleden dan in voorgaande jaren."

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig André aan!