Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Oranje verliest met 3-1 van Portugal en mist finale

Oranje verliest met 3-1 van Portugal en mist finale

Cheer!

De Nederlandse volleybalmannen zijn er zaterdagavond niet in geslaagd om de finale van de World League (groep 2) te halen. Het Oranje van bondscoach Gido Vermeulen verloor in Matosinhos met 3-1 van gastland Portugal. Morgen speelt Nederland tegen Turkije om het brons.

Deel dit artikel op social media

De basisopstelling van bondscoach Gido Vermeulen kende geen verrassingen: Daan van Haarlem (spelverdeler), Wouter ter Maat (diagonaal), Jeroen Rauwerdink en Maarten van Garderen (passer/lopers), Jasper Diefenbach en Thomas Koelewijn (middens) en Dirk Sparidans (libero).

Zijn collega Francisco Santos van Portugal startte met: Miguel Tavares Rodrigues (spelverdeler), Hugo Gaspar (diagonaal), Alex Ferreira en Andre Reis Lopes (passer/lopers), Marcel Keller Gil en Fabricio Silva (middens) en Ivo Casas (libero). Aanvoerder Alex Ferreira, afgelopen seizoen teamgenoot van Rauwerdink bij het Turkse Ziraat Bankasi Ankara, staat al jarenlang bekend als een van de sterkste Portugese spelers.

Portugal neemt 2-0 voorsprong

Het was Portugal dat in Matosinhos voor eigen publiek het beste aan de halve finale van de Final Four begon (4-7). Nederland kwam aan de goede kant van de score (11-9), nadat het vanaf de servicelijn met succes de Portugese libero Casas onder vuur nam. Onder controle kreeg Oranje de eerste set echter nooit. Tot 19-20 ging de stand min of meer gelijk op, maar dankzij een knappe serie punten van Alex liep Portugal uit naar 19-22. De Lange Mannen kregen het gaatje niet meer dicht en verloren de openingsset met 22-25.

Portugal nam in de tweede set opnieuw de leiding (6-9) en Vermeulen besloot om Robbert Andringa in te brengen voor Van Garderen. Portugal behield een ruime voorsprong tot de tweede technische time-out (12-16), maar vanaf dat moment vocht Oranje zich terug in de set. Dankzij enkele mooie killblocks van aanvoerder Diefenbach kwam Nederland op 22-22 langszij.

Portugal kwam op 22-24 maar de equipe van Vermeulen werkte de eerste twee Portugese setpoints knap weg (24-24). Oranje had op deze stand een serieuze kans op setwinst, maar deed Portugal te gemakkelijk de tweede set cadeau door twee aanvallen onnodig uit te slaan (24-26).

Oranje komt sterk terug

Nederland stond in de derde set met de rug tegen de muur en ging daar uitstekend mee om. Dankzij goede serviceseries van Ter Maat en Andringa, en een tweetal killblocks van Koelewijn, nam Oranje een snelle voorsprong van zeven punten (12-5). De Lange Mannen bleven het spel domineren en op de stand van 16-7 was de marge al opgelopen naar negen punten. Na een killblock van Diefenbach en een uitgeslagen smash van Portugal, ging de derde set overtuigend met 25-17 naar Oranje.

Nederland bezwijkt in hectische slotfase

Vermeulen bracht Van Garderen aan het begin van set vier in het veld voor Rauwerdink. Oranje bleef goed spelen en was vooral in de side-out zeer sterk, mede dankzij de superieure passing van Sparidans. Na een killblock van Ter Maat ging Nederland in de tweede technische time-out met 16-13 aan de leiding. Even later stond het zelfs 22-17, en leek een vijfde set aanstaande.

Niets was minder waar want Portugal sloop langzaam dichterbij. Van Garderen kwam niet tot scoren op linksvoor, en Portugal kwam terug tot 22-22. In de hectische slotfase toonde de Engelse arbiter aan beide teams een rode kaart omdat er te hevig werd geprotesteerd na een omstreden punt. Oranje werkte nog enkele Portugese matchpoints weg, maar bezweek uiteindelijk op 27-29.

Reactie bondscoach Gido Vermeulen

“We zijn vanavond op bepaalde vlakken door het ijs gezakt”, vertelt bondscoach Gido Vermeulen na afloop van de wedstrijd. “De Portugezen speelden erg goed in het begin van de wedstrijd, terwijl onze passing en service onvoldoende was. Later kregen we dat beter onder controle, mede dankzij het inbrengen van Robbert Andringa. Door hard te knokken kwamen we terug in de wedstrijd. We hadden in ieder geval de stand op 2-2 moeten brengen, en daar zijn we niet in geslaagd.”

Op zondag speelt Nederland om 16.00 uur (NL tijd) om het brons tegen Turkije, dat eerder vandaag in de andere halve finale met 3-0 van favoriet Canada verloor.

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Bas, Niels, Twan, Robert, Jan-Willem, Kay, Jeroen, Dirk, Robin, Daan, Dennis, Yannick, Jelte, Jasper, Thijs, Maarten, Robbert, Gido, Thomas, Nico, Dick, Ewoud, Gijs en Sjoerd aan!