Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Russische en Keniaanse deelnemers alleen 'schoon' naar Rio

Russische en Keniaanse deelnemers alleen 'schoon' naar Rio

RoadToRio

Cheer!

LAUSANNE - Russische en Keniaanse sporters mogen van het Internationaal Olympisch Comité alleen deelnemen aan de Spelen in Rio de Janeiro als ze door de internationale bond in hun sport schoon zijn verklaard van dopinggebruik.

Deel dit artikel op social media

Dat maakte het IOC dinsdag bekend.

De internationale atletiekfederatie IAAF heeft Russische atleten vanwege een groot dopingschandaal eerder al uitgesloten van deelname aan de Spelen. Dat besluit wordt gesteund door het IOC. 

Eerder was er sprake van dat het IOC op een ingelaste top zou besluiten om alle Russische sporters te weren van de Spelen, maar zo ver wilde de het commité kennelijk niet gaan.

Het anti-dopingagentschap WADA deed sinds november onderzoek naar de Russen, nadat het Russisch antidopingbureau werd geschorst omdat er door het bureau veel met dopingtests was gesjoemeld. Ook in de periode daarna kwamen nog veel dopinggevallen in Rusland aan het licht. 

Russische atleten zijn sinds november 2015 gechorst voor alle grote atletiektoernooien. Ze mogen daardoor niet meedoen aan de Spelen en evenmin aan de EK in Amsterdam. 

Kenia

In Kenia is de afgelopen jaren ook een grote hoeveelheid aan dopinggevallen bekend geworden.  Tientallen Keniaanse atleten werden geschorst wegens dopinggebruik.

Sebastian Coe, de voorzitter van de internationale atletiekfederatie IAAF, had gedreigd de Keniaanse atleten uit te sluiten van de Olympische Spelen als nieuwe wetgeving op dopinggebied niet voor 2 mei zou worden goedgekeurd.

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig aan!