Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Sportwereld reageert met grote verslagenheid op overlijden Cruijff

Sportwereld reageert met grote verslagenheid op overlijden Cruijff

Cheer!

BARCELONA - Het overlijden van Johan Cruijff op 68-jarige leeftijd heeft donderdag voor geschokte reacties gezorgd in de voetbalwereld en ver daarbuiten.

Deel dit artikel op social media

In oktober maakte Cruijff bekend dat bij hem longkanker was geconstateerd. In februari van dit jaar was de voormalige en legendarische nummer 14 nog positief over zijn herstel. "Ik heb het gevoel dat ik met 2-0 voorsta in de eerste helft van een wedstrijd die nog niet is afgelopen. Ik weet zeker dat ik uiteindelijk zal winnen'', zei hij toen in een verklaring.

Johan Cruijf is de grootste Nederlandse voetballer aller tijden. Hij werd meerdere malen gelauwerd voor zijn sportieve prestaties. Zo werd hij in 1973 en 1974 uitgeroepen tot Sportman van het jaar en ontving hij in 2005 de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs. Vier keer maakte hij als speler deel uit van het team dat Sportploeg van het jaar werd, één maal als trainer.

André Bolhuis, voorzitter NOC*NSF, reageerde geschokt op het overlijden van Johan Cruijff: “Johan Cruijff heeft Nederland met zijn sportprestaties internationaal sterk op de kaart gezet. Dat kan niet genoeg worden benadrukt. Voor mij persoonlijk is Johan altijd een grote steun geweest en ik denk met veel plezier terug aan al de contacten die ik met hem door de jaren heen heb gehad. We zullen hem in de Nederlandse sport erg missen.”

Maurits Hendriks, technisch directeur NOC*NSF, noemt hem “een kunstenaar, vrije denker, en doener. Iemand die mij grenzen hielp verleggen, met wie ik liefde voor Barcelona kon delen RIP #JohanCruyff.”

Betekenis enorm groot
KNVB-voorzitter Michael van Praag kende Cruijff als oud-voorzitter van Ajax en als bestuurslid van zijn foundation goed. "Ik denk dat zijn betekenis voor het Nederlandse voetbal enorm groot was", zei hij tegen de NOS. "Dat is een open deur, maar het is wel zo. Hij had altijd een andere kijk op voetbal, vaak ook een kijk die voor anderen niet te bevatten was. Voor mij is hij de grootste voetballer die Nederland ooit gehad heeft."

Bij het opzetten van de Nederlandse Sport Raad werkte minister Schippers van VWS veel samen met Cruijff. 'Hij was een warme en sympathieke man, maar ook een man met een opinie," reageerde de minister.

Meteen na het bekend worden van het overlijden van Johan Cruijff liep Twitter over van blijken van medeleven. "Met grote verslagenheid hebben we kennisgenomen van het overlijden van Johan Cruijff. Woorden schieten tekort", schrijft de KNVB op Twitter.

Ajax-aanvoerder Davy Klaassen: "RIP Johan Cruyff''

Rolstoeltennisster Esther Vergeer: "Voorbeeld en inspiratie. Dank voor alles. R.I.P. Johan Cruyff''

Oud-scheidsrechter Mario van der Ende: ''Johan Cruijff. RIP de Grootste''.

Voetbalster Daphe Koster: "RIP @JohanCruijff #14 Ben er stil van...''

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig aan!