Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Oranjevrouwen definitief niet naar Spelen na gelijkspel tegen Zweden

Oranjevrouwen definitief niet naar Spelen na gelijkspel tegen Zweden

RoadToRio

Cheer!

De Oranjevrouwen zijn er komende zomer definitief niet bij op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Een 1-1 gelijkspel woensdag op Het Kasteel in Rotterdam tegen Zweden was niet voldoende voor plaatsing.

Deel dit artikel op social media

Oranje kwam via Vivianne Miedema nog wel op voorsprong, maar de Zweedse aanvalster Olivia Schough zette nog voor rust de 1-1 eindstand op het scorebord.

Zweden gaat daardoor met zeven punten als groepswinnaar door naar de Spelen, terwijl Nederland als tweede eindigde met vier punten.

Het resultaat van de andere poulewedstrijd Zwitserland-Noorwegen (2-1) was alleen van belang geweest als de ploeg van bondscoach Arjan van der Laan had gewonnen. In het verleden slaagden de Nederlandse voetbalsters er ook nooit in olympische kwalificatie af te dwingen.

Voorzet

Doordat Nederland tegen Zweden al vroeg in de wedstrijd op voorsprong kwam, was er wel meteen de hoop dat Rio alsnog gehaald zou worden. Met nog geen vijf minuten op de klok leverde Manon Melis een uitstekende voorzet af die door Miedema achter de Zweedse keepster Hedvig Lindahl werd geschoten (1-0).

Niet veel later was het zelfs bijna 2-0. Opnieuw kon Miedema uithalen, maar ditmaal vloog haar schot uit de draai net naast.

Een grotere voorsprong was wel gewenst, want bij een zege van minimaal vijf goals verschil was Nederland niet afhankelijk van het resultaat bij Noorwegen tegen Zweden. Oranje bleef dus aanvallen, maar Shanice van de Sanden en Melis wisten de kansen niet te benutten.

Ondertussen kwam er goed nieuws vanaf Woudestein. Zwitserland had een vroege voorsprong van Noorwegen ongedaan (1-1) gemaakt, waardoor Oranje virtueel naar de Spelen ging.

Op slag van rust was de euforie echter weer weg op Het Kasteel. Kelly Zeeman blunderde door centraal achterin de bal te verliezen, waarna de Zweedse spits Schough koel bleef oog in oog met keepster Sari van Veenendaal (1-1).

Counter

Na twee zeges wist Zweden dat één punt genoeg zou zijn voor plaatsing voor Rio. De Scandinavische vrouwen konden daardoor na rust defensiever spelen en Nederland kwam dan ook moeizamer tot kansen.

De grootste mogelijkheden waren zelfs, uit de counter, voor Zweden. Van Veenendaal kon een inzet van Lotta Schelin maar net tot corner tikken en Oranje had het geluk dat Sofia Jakobsson bij een uitbraak geen teamgenoot wist te bereiken.

Omdat het op Woudestein ook nog altijd 1-1 stond, was Oranje wel nog altijd maar één goal verwijderd van de Spelen. De ploeg van Van der Laan koos daarom nog meer de aanval, al leverde dat lange tijd niet meer op dan een ongevaarlijk afstandsschot van Sherida Spitse.

Aan de andere kant hield Van Veenendaal de olympische droom levend met een fantastische redding op een schot van Schough.

Die droom kwam ook nog bijna uit, want in de slotfase was er zowaar een grote kans voor Miedema. Het schot van de spits van Oranje vloog over, waardoor Oranje definitief er niet bij is in Rio.

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Desiree, Renate, Loes, Anouk, Sari, Anouk, Renate, Myrthe, Sherida, Lineth, Merel, Dominique, Daniëlle, Stefanie, Manon, Maayke, Vivianne, Petra, Kirsten, Shanice, Eshly, Lieke, Tessel, Angela, Danique, Claudia, Vanity, Marthe, Barbara, Liza, Mandy, Arjan, Jill, Inessa en Maran aan!