Beach Sprint BSR AGENCY 900X580

Wat is beach sprint roeien?

03 september 2024
KNRB (Roeien)

Beach sprint is een nieuwe roeidiscipline, die in 2028 voor het eerst olympisch is. Maar wat houdt het nou precies in?

Bij de wereldkampioenschappen beach sprint starten alleen roeiers die hun land vertegenwoordigen. Bij ieder onderdeel mag, net zoals bij een WK in klassiek roeien, één boot per land uitkomen. In het senioren kampioenschap doen vier verschillende bootklasses mee: de vrouwen skiff, de mannen skiff, de gemixte dubbeltwee en de gemixte dubbelvier. 

Deelnemers beginnen bij dit onderdeel met een sprint op het strand naar de boot toe. Vervolgens wordt er 500 meter, inclusief keerboei, geroeid door de branding. De race eindigt met een eindsprint op het strand. Deze tak van coastal roeien maakt in Los Angeles 2028 zijn debuut op de Olympische Spelen.

Format

Bij de WK beach sprint wordt aan de hand van timetrials bepaald welke acht ploegen tegen elkaar racen in de kwart-, halve- en AB-finales. Door middel van knock-out rondes wordt bepaald welke twee ploegen het in de A-finale tegen elkaar opnemen. Deze rondes en bijbehorende finales vinden plaats op zaterdag 14 en zondag 15 september 2024.

Coastal

Beach sprint is een vorm van coastal roeien. Daarnaast bestaat ook het reguliere coastal roeien. Het coastal WK wordt verroeid over een afstand van vier of zes kilometer, waarbij verschillende bootklassen een parcours met keerpunten afleggen op de open zee. Deze race, ook wel ‘Endurance’ genoemd, begint en eindigt op het water. Dit coastal-onderdeel is niet olympisch.

Gerelateerde teams