Sifan Hassan Marathon Finish BSR AGENCY OS 2024

Sifan Hassan bekroont olympische missie met goud op de marathon

11 augustus 2024

Met een fantastische eindsprint op de Esplanade des Invalides heeft Sifan Hassan zondag haar olympische missie bekroond met een gouden medaille op de marathon. De Nederlandse won de meest prestigieuze loopafstand in een olympisch record van 2:22:55. Daarmee pakte ze haar derde medaille in Parijs. Eerder won ze brons op de 5.000 en 10.000 meter.

De trilogie is ongekend: nooit eerder haalde een vrouw op één Olympische Spelen een medaille op deze drie onderdelen. 

Lang hield Sifan de buitenwacht in het ongewisse over welke afstanden ze in  de Franse hoofdstad zou lopen. De combinatie van de twee langste baanonderdelen met de ruim 42 kilometer op de weg leek op voorhand onmogelijk. Alleen de Tsjech Emil Zatopek deed het in 1952. 

Maar Sifan Hassan houdt van uitdagingen. In 2019 werd ze wereldkampioen op zowel de 1.500 meter als de 10.000 meter. Twee jaar later liep ze op de Olympische Spelen in Tokio naast beide afstanden ook de 5.000 meter, wat haar twee gouden en een bronzen medaille opleverde. In Parijs legde ze de lat nog hoger, door in plaats van de 1.500 meter de marathon aan haar programma toe te voegen.

Slechts 35 uur nadat ze werd gehuldigd voor haar bronzen plak op de 10 kilometer, stond ze aan de start bij het Hotel de Ville, in het hart van Parijs. De eerste helft van de race leek het dat Sifan haar eerdere inspanningen goed had verwerkt. Ze pikte aan bij de kopgroep en kwam na twintig kilometer als vijftiende door. Controlerend, achterin de groep, zoals ze ook op de baan vaak doet.

Op 28 kilometer leek Sifan te moeten lossen, nadat de Ethiopische vrouwen Tigst Assefa en Amana Berisa Shankule op een venijnige klim een versnelling doorvoerden. Maar twee kilometer later sloot de Nederlandse weer aan bij de kopgroep, die daarmee uit negen personen bestond.

Eén voor een moesten er loopsters afhaken, tot er nog drie over waren. In de laatste kilometer moest de Keniaanse Hellen Obiri de andere twee laten gaan. Met de Ethiopische wereldrecordhoudster Assefa draaide het uit op een lange eindsprint, die Sifan onder enorm enthousiasme van de talloze toeschouwers naar haar hand zette.

Bekijk hier de finish van Sifan Hassan op de olympische marathon.

 

Anne Luijten, de tweede Nederlandse op de olympische marathon, kwam bijna elf minuten later als vijftigste over de finish in 2:33:42.

Gerelateerde sporters

Gerelateerde teams