Lindsay van Zundert 2021 ORANGE PICTURES (1).jpg

Lindsay van Zundert stopt met kunstrijden

18 augustus 2024
KNSB (Schaatsen)

Lindsay van Zundert heeft besloten haar topsportcarrière te beëindigen. De Etten-Leurse deed in 2022 als eerste Nederlandse kunstschaatsster sinds 1976 weer mee aan de Olympische Spelen, maar een tweede deelname zit er voor haar niet meer in. De 19-jarige Lindsay blijft overigens wel behouden voor de sport. Ze gaat zich richten op het trainersvak.

In 2021 nam meervoudig Nederlands kampioene Lindsay van Zundert deel aan de wereldkampioenschappen in Stockholm, waar zij zich met de zestiende plaats kwalificeerde voor de Olympische Spelen van Beijing 2022. Een bijzondere prestatie, want het was maar liefst 46 jaar geleden dat Nederland voor het laatst een kunstschaatsster afvaardigde naar de Winterspelen. 

De vlaggendraagster tijdens de openingsceremonie (samen met langebaanschaatser Kjeld Nuis) wist in Beijing met een persoonlijk record op de korte kür een plek in de finale te behalen, om uiteindelijk als achttiende te eindigen. "Na de Spelen kreeg ik steeds meer moeite om de trainingsarbeid te verrichten die nodig is om topprestaties te leveren. Als je bijna 35 uur per week op het ijs moet staan en je merkt dat de resultaten achterblijven, dan doet dat ook iets met je motivatie."

"Ik heb twaalf jaar op hoog niveau aan kunstschaatsen gedaan en de meeste jaren ging ik met plezier naar de training. Maar de laatste tijd werd dat steeds minder en dan moet je eerlijk zijn naar jezelf", motiveert Lindsay van Zundert haar beslissing, waarbij ook het overlijden van haar grote voorbeelden en supporters Joan Haanappel en Sjoukje Dijkstra, eerder dit jaar kort na elkaar, een rol heeft gespeeld. "Ik had ook niet meer het gevoel dat ik, bijvoorbeeld met een andere trainingsaanpak, er nóg meer uit zou kunnen halen. Ik ben supertrots op het feit dat ik op de Olympische Spelen en ook nog op vier WK’s de finale heb gehaald. Dat pakt niemand me meer af."

Bekijk in deze video hoe Lidsay van sport ruilt met turnster Eythora Thorsdottir.

De Brabantse wil graag een actieve rol blijven vervullen in haar sport en daarom start zij in oktober met de trainersopleiding van de KNSB. “Ik heb veel mensen blij gemaakt met mijn kwalificatie voor de Olympische Spelen, en daarmee ook de droom van Joan en Sjoukje waargemaakt. Het zou fantastisch zijn als ik als trainer een steentje bij kan dragen om dat opnieuw met één of meerdere Nederlandse kunstschaatsers te bereiken.” 

Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB: “Lindsay heeft heel veel betekend voor het kunstschaatsen in ons land. Zij heeft aangetoond dat je kunt wedijveren met de internationale top in een wereldwijd zeer competitieve sport als kunstschaatsen. Ze was en is een enorme inspiratiebron voor kinderen met een droom zoals Joan en Sjoukje dat ook voor haar waren. Het is mooi dat Lindsay behouden blijft voor de sport en dat zij haar kennis en ervaringen als trainer wil doorgeven aan nieuwe generaties. Wij zullen haar daar als KNSB zo veel mogelijk bij ondersteunen.”

Gerelateerde sporters

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen

Toon alle