Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Vier jaar geleden haalden de Oranje Leeuwinnen de finale van het WK in Frankrijk. Die prestatie leverde de ploeg van Sarina Wiegman meteen deelname op aan de Olympische Spelen in Tokio. Maar voor Parijs 2024 verloopt het kwalificatietraject heel anders.

Met een goal in de halve finale tegen Zweden schoot Jacky Groenen Nederland vier jaar geleden in Frankrijk naar de WK-finale. Met haar treffer bezorgde de goedlachse middenvelder haar ploeg ook een ticket voor de Olympische Spelen in Tokio. Er waren namelijk twee deelnamebewijzen weggelegd voor Europese ploegen. En met Engeland in de andere halve finale (tegen de VS) bezorgde de finaleplaats de Oranje Leeuwinnen de zekerheid dat ze mochten aantreden in Japan. Het was voor het eerst dat de Nederlandse vrouwen aanwezig waren op het olympisch voetbaltoernooi.

Voor de Spelen in Parijs gaat het allemaal anders. In totaal doen er volgend jaar twaalf landen mee aan het olympisch voetbaltoernooi bij de vrouwen. Drie tickets zijn gereserveerd voor Europese landen. Als organisator gaat er daarvan één naar Frankrijk.

Nations League
Onze voetbalsters kunnen zich voor de Olympische Spelen kwalificeren via de Nations League, die dit najaar voor vrouwen zal worden gespeeld. Net als bij de mannen zijn de landen verdeeld over drie divisies. De beste zestien landen – waaronder Nederland – zitten in divisie A en zijn verdeeld over vier poules. De groepswinnaars plaatsen zich voor de halve finales, die net als de finale eind februari worden afgewerkt. De twee finalisten plaatsen zich voor de Spelen. Als Frankrijk daarbij zit, gaat ook de nummer 3.

De groepsindeling is als volgt:

Groep A1: Engeland, Nederland, België, Schotland
Groep A2: Frankrijk, Noorwegen, Oostenrijk, Portugal
Groep A3: Duitsland, Denemarken, IJsland, Wales
Groep A4: Zweden, Spanje, Italië, Zwitserland

Programma Nederland in Nations League

22 september: België-Nederland
26 september: Nederland-Engeland
27 oktober: Nederland-Schotland
31 oktober: Schotland-Nederland
1 december: Engeland-Nederland
5 december: Nederland-België

Hoe zit dat met Groot-Brittannië?
Voetbalbond FIFA beschouwt de vier gebiedsdelen van het Verenigd Koninkrijk van oudsher als aparte landen: Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland. Maar op de Olympische Spelen komen ze gezamenlijk uit onder de vlag van Groot-Brittannië. Het zou natuurlijk oneerlijk zijn als één van deze vier zich zou kwalificeren en dat dit ticket vervolgens naar Team GB zou gaan. Daarom is in het verleden besloten de prestatie van Engeland te koppelen aan de deelname van Groot-Brittannië.

Deze olympiade is het IOC van die koppeling afgestapt, wat betekent dat Groot-Brittannië zich niet kan kwalificeren voor het olympisch voetbaltoernooi. Bij de mannen is dit de Britten al opgebroken, want Engeland is kampioen geworden bij het EK onder 21, wat tevens gold als olympisch kwalificatietoernooi. De drie Europese tickets gaan nu naar verliezend finalist Spanje en beide halve finalisten Israël en Oekraïne.

De tickets bij de mannen zijn al verdeeld. Lees er hier meer over.