Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

De schaatsers van TeamNL hebben het afgelopen weekend zeven wereldtitels veroverd. Onze vrouwen waren in Heerenveen goed voor vijf maal goud, bij de mannen werd er twee keer het Wilhelmus gespeeld. 

Patrick Roest werd donderdag als eerste Nederlander gehuldigd, na zijn winst van de 5.000 meter. Patrick werd al drie keer wereldkampioen allround, maar veroverde nog nooit een titel op een individuele afstand op de Olympische Spelen of een WK. Patricks eerste individuele titel was bovendien de honderdste titel ooit op een WK afstanden voor ons land.

Met Beau Snellink en Marcel Bosker prolongeerde Patrick een dag later de wereldtitel op de ploegenachtervolging. Het drietal snelde in Thialf naar 3:38,26. Kort daarvoor was de vrouwenploeg gediskwalificeerd, omdat bij Joy Beune een stukje van haar enkel zichtbaar was, en dat is vanwege de veiligheid niet toegestaan tijdens de race.

Femke Kok zorgde vrijdag voor het tweede Nederlandse dagsucces. Als eerste Nederlandse schaatsster veroverde ze de wereldtitel op de 500 meter. De Friezin was met 37,28 net te snel voor de Oostenrijkse Vanessa Herzog (37,33) en landgenote Jutta Leerdam (37,54). Voor Kok was het pas de eerste keer dit seizoen dat ze het podium haalde.

Podium 1.000 meter met zilver voor Antoinete Rijpma-de Jong en goud voor Jutta Leerdam.

Podium 1.000 meter met zilver voor Antoinete Rijpma-de Jong en goud voor Jutta Leerdam.

Jutta Leerdam heerst dit seizoen op de 1.000 meter. De 24-jarige Nederlandse won al haar wedstrijden en behield die ongeslagen status in Thialf. Jutta greep met een tijd van 1:13,03 haar tweede wereldtitel op de kilometer. In 2020 was ze ook al eens de beste. Antoinette Rijpma-de Jong greep zaterdag het zilver in 1.14,26.

Zondag was Antoinette Rijpma-de Jong het middelpunt van het Nederlandse feestje. De rijdster van Jumbo-Visma veroverde haar eerste individuele wereldtitel door goud te pakken op de 1.500 meter in een tijd van 1.53,54.

Marijke Groenewoud was voor de tweede keer in haar carrière de beste op de massastart. De 24-jarige Nederlandse ging er vroeg in de race vandoor en werd niet meer teruggepakt door de concurrentie. Olympisch kampioen Irene Schouten legde beslag op de de bronzen medaille.

Irene bewaarde het beste voor het laatst. Zondag won ze op magistrale wijze de 5.000 meter. Met 6.41,25 prolongeerde de Noord-Hollandse niet alleen haar wereldtitel, ze reed ook nog eens dik onder haar eigen nationale record.

Emotionele omhelzing Irene Schouten en coach Jillert Anema (foto's: BSR Agency).

Emotionele omhelzing Irene Schouten en coach Jillert Anema (foto's: BSR Agency).