Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Mark Huizinga is chef de mission van TeamNL tijdens de Europese Spelen in 2023. Het multisportevenement vindt van 21 juni tot en met 2 juli plaats in het Poolse Krakau.

“Het is een eer om de sporters te mogen begeleiden tijdens de Europese Spelen komende zomer”, zegt de 49-jarige Huizinga. “Dit is een belangrijk toernooi in aanloop naar de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. Daarom is ons gezamenlijke doel om zo goed mogelijk te presteren. Daar wil ik graag aan bijdragen.”

Dit is een belangrijk toernooi in aanloop naar de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. Daarom is ons gezamenlijke doel om zo goed mogelijk te presteren.

Mark Huizinga

Het is de eerste keer dat de olympisch judokampioen van Sydney chef de mission is van TeamNL tijdens de Europese Spelen. Wel vervulde Huizinga die rol al bij de Jeugd Olympische Spelen. Zowel in Nanjing (2014) als Buenos Aires (2018) leidde hij de Nederlandse ploeg.

Er zijn nog geen Nederlandse sporters gekwalificeerd voor Krakau 2023. Er zal in 26 sporten om de medailles worden gestreden.

Vierjaarlijks multisportevenement

De Europese Spelen zijn een vierjaarlijks multisportevenement. Net als de Pan American Games en de Asian Games zijn het continentale Spelen. Het Europees Olympisch Comité EOC is organisator. Komend jaar worden de Europese Spelen voor de derde keer gehouden. De eerste editie vond plaats in 2015 in Baku, in 2019 was Minsk de tweede halte.