Ranomi Kromowidjojo Goud Wk Kb 2021 ORANGE PICTURES

Ranomi Kromowidjojo stopt met topsport

27 januari 2022
KNZB

Drievoudig olympisch kampioen Ranomi Kromowidjojo stopt met topsport. De WK kortebaan in december in Abu Dhabi, waar ze twee keer wereldkampioen werd en in totaal zes medailles won, is de laatste officiële wedstrijd geweest voor de 31-jarige zwemster. 

Ranomi: “Mijn carrière als topsporter is helemaal af. Zwemmen zal mijn passie blijven, maar nu niet meer op professioneel niveau. Ik heb altijd geweten dat er meer is dan topsport, en dat het een onderdeel is van een groter geheel. Dankzij alle jaren topsport weet ik dat je tot veel meer in staat bent dan je zelf denkt, onder andere door je juiste gedachten te hebben. Ik ben ervan overtuigd dat deze ervaringen mij nu ook gaan helpen met mijn volgende uitdaging om anderen te inspireren.”

Ducdalf
Ranomi werd op 20 augustus 1990 geboren in het Groningse Sauwerd. Ze behaalde op 4-jarige leeftijd haar zwemdiploma’s maar begon pas vier jaar later (“Het mocht toen helaas nog niet eerder…”) met wedstrijdzwemmen bij de vereniging Ducdalf in Bedum. Via TriVia in Groningen verkaste ze in 2008 naar PSV in Eindhoven, waar ze sindsdien ook woont en traint.

Dankzij alle jaren topsport weet ik dat je tot veel meer in staat bent dan je zelf denkt

Ranomi Kromowidjojo

Al op 15-jarige leeftijd won Kromowidjojo haar eerste medaille op een internationaal toernooi. Als seriezwemster had ze op het EK kortebaan in Triëst (Italië) een aandeel in het Nederlandse goud op de 4x50 vrij. In de 16 jaar daarna volgden er in totaal nog maar liefst 87 (!) medailles op WK’s, EK’s en Olympische Spelen.

Olympisch goud
In Beijing 2008 won Ranomi Kromowidjojo met Marleen Veldhuis, Femke Heemskerk en Inge Dekker olympisch goud op de 4x100 vrij. Vier jaar later, in Londen 2012, was er op dezelfde afstand zilver voor de ‘Golden Girls’, maar werd ‘Kromo’ zelf olympisch kampioen op de 50 en 100 vrij. Het leverde haar – net als in 2011 – een Jaap Eden op als Nederlandse Sportvrouw van het Jaar.

In de loop der jaren ging Kromowidjojo zich meer specialiseren op de kortste sprintnummers 50 vrij en 50 vlinder (niet-olympisch). Naast vele individuele medailles op deze afstanden (én ook nog altijd op de 100 vrij), sleepte ze ook als ‘ontketende’ slotzwemster het nodige eremetaal uit het vuur voor verschillende Nederlandse estafetteteams.

Ranomi is nog altijd wereldrecordhoudster op de 50 meter vrije slag kortebaan (22,93) en als een van de estafettezwemsters van de wereldrecords kortebaan 4x50, 4x100 en 4x200 vrij.

Marleen En Ranomi Londen 2012
Ranomi (re.) met Marleen Veldhuis, olympisch goud en brons op de 50 vrij in Londen 2012.

Internationale medailles Ranomi Kromowidjojo:

Olympische Spelen: 3 x goud, 1 x zilver
WK: 3 x goud, 8 x zilver, 6 x brons
EK: 6 x goud, 6 x zilver, 1 x brons
WK kortebaan: 14 x goud, 9 x zilver, 5 x brons
EK kortebaan: 18 x goud, 5 x zilver, 3 x brons

In de loop der jaren werkte ze achtereenvolgens met de trainers Jeanet Mulder, Jacco Verhaeren, Marcel Wouda en Patrick Pearson. Die laatste was ruim tien jaar in verschillende (assisterende) coachrollen betrokken bij de begeleiding van Ranomi, waarvan vijf jaar eindverantwoordelijk voor haar prestaties.

Pearson: “Ranomi heeft laten zien dat je met talent ver kan komen, maar dat zij vooral een verschilmaker is geweest door elke dag beter te willen zijn dan dat zij gisteren was. Elke meter zwom zij met veel toewijding en focus. Ze gebruikte de kennis, kunde en haar eigen ervaringen om 15 jaar lang de absolute top te bereiken en daar te blijven. Ik heb genoten van het plezier wat zij daarbij had. Ranomi bracht met haar sportprestaties en optimisme heel zwemmend en sportminded Nederland in vervoering. Het was een eer om met haar samen te mogen werken.”

Toekomst
Wat haar toekomst betreft is Kromowidjojo duidelijk: “Ik wil de wereld een beetje mooier maken, een bijdrage leveren aan een betere wereld.”

Ze blijft zich sowieso inzetten voor Unicef, de kinderrechtenorganisatie waar ze al jaren met veel toewijding ambassadrice van is. “Hopelijk kunnen we in 2023 ook weer een Ranomi Cup voor Unicef organiseren.”

Kromowidjojo blijft zich ook inzetten voor de belangen van internationale topzwemmers als lid van de Swimmers Alliance. “En verder heb ik ook nog de ambitie om mensen te helpen in hun persoonlijke ontwikkeling. Het lijkt mij heel leuk om mensen en teams te coachen, maar dan niet aan de badrand…”

Gerelateerde sporters

Gerelateerde teams