Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Vandaag is het de negende wedstrijddag van de Paralympische Spelen van Tokio. In ons liveblog volgen we onze sporters op de voet met resultaten, reacties, foto's en video's van voor én achter de schermen. 

In het kort

  • Tafeltennis: Kelly van Zon en Frederique van Hoof grijpen een zilveren medaille in de teamwedstrijd. 

 

  • Zwemmen: Lisa Kruger, Bas Takken en Querijn Hensen in finale 100 meter rugslag, Marc Evers redt het niet. 

 

  • Tennis: Diede de Groot gaat de finale van het enkelspel spelen, net als Tom Egberink bij de mannen! Aniek van Koot redde het tegen de nummer twee van de wereld niet en komt in actie voor brons.
     
  • Badminton: Megan Hollander boekt haar eerste overwinning

 

  • Atletiek: Kenny van Weeghel eindigt zijn zesde Paralympische Spelen in de heats van de 800 meter. 

 

Wie komen er vandaag in actie?

14.13 uur: Drie sprintsters naar finale, verspringster Fleur Schouten zevende

Marlène van Gansewinkel, Kimberly Alkemade en Fleur Jong hebben zich geplaatst voor de finale van de 100 meter in de klasse T64. Marlène liep de snelste tijd (12.82), Kimberly de derde (13.06) en Fleur ging als tijdsnelste door in 13.34. De finale is morgen om 12.14 uur Nederlandse tijd.

Fleur Schouten eindigde bij het verspringen in de klasse T63 als zevende. Haar vijfde van zes sprongen was haar beste met 3.97 meter. "Dit was het hoogst haalbare voor vandaag, meer zat er niet in", keek ze tevreden terug. "Het was fantastisch om hier te staan, zeker waar ik vandaan kom, vanuit mijn enkelblessure van begin dit seizoen", genoot Fleur van de ambiance. 

12.55 uur: Rolstoelbasketbalsters naar finale

De rolstoelbasketbalsters hebben de finale bereikt van de Paralympische Spelen! In een loeispannende halve finale rekenden de vrouwen van bondscoach Gertjan van der Linden in het vierde kwart af met Duitsland. 

De hele wedstrijd ging gelijk op en de marges bleven klein, zodat het op het vierde kwart aankwam. De Duitses begonnen daarin met een kleine voorsprong (36-35), maar de Orange Lions kwamen weer langszij. En sloegen zelf na twee onderscheppingen van Ilse Arts en daaruit voortvloeiende scores uit de break van Bo Kramer en Mariska Beijer ineens een echt gat van zes punten. Duitsland kwam nog een keer terug tot vier, maar Nederland rook bloed en stoomde door naar 42-52.

"Het was aanvallend niet onze beste wedstrijd, zeker van mezelf niet", vond een opgeluchte Bo Kramer. "Maar we zijn blijven vechten en hebben echt kneiterhard verdedigd. Ik denk dat we daardoor uiteindelijk gewonnen hebben."

De tegenstander in de finale is China of de Verenigde Staten. Zij spelen later vandaag nog tegen elkaar.

Grote vreugde bij de Orange Lions (Foto: Jurjen Engelsman)

Grote vreugde bij de Orange Lions (Foto: Jurjen Engelsman)

11.00 uur: Brons voor Lisa Kruger

Opnieuw het paralympisch podium voor Lisa Kruger! Op de 100 meter rugslag zwemt Lisa naar een derde plaats en zo mag ze haar derde medaille van deze Spelen van Tokio ophalen. Eerder won ze brons op de 100 meter vrije slag en zilver op de 100 meter schoolslag. Vrijdag start ze op haar slotafstand, de 200 meter wisselslag.

Lisa Kruger op de rugslag (Foto: Orange Pictures)

Lisa Kruger op de rugslag (Foto: Orange Pictures)

10.20 uur: Tom Egberink naar de finale

Tom Egberink is niet te stuiten. De rolstoeltennisser zet zijn opmars in het enkelspel voort. Tom, die door enkele operaties blij was met het uitstel van de Spelen naar 2021, versloeg in de halve finales de als tweede geplaatste Brit Alfie Hewett in twee sets. In de tweede set slaagden de mannen er amper in hun eigen servicebeurten over de streep te trekken, dat lukte hen beide één keer, zodat het uitdraaide op een tiebreak, die Tom "op vechtlust" met 7-5 in zijn voordeel beslechtte. "Ik kwam in de partij 3-1 achter en moest even iets bijschaven om goed in de rallies te kunnen blijven, maar vanaf toen heb ik weinig hoeven missen. Vooral mijn backhand slice kon goed laag blijven, waardoor hij niet die ballen kon knallen."

In de finale wacht de topfavoriet Shingo Kunieda. "Finale, bizar, onwijs gaaf. Dat had ik alleen maar kunnen dromen". Tom speelt met Maikel Scheffers ook nog om het brons in het dubbelspel.

Tom schreeuwt het uit na zijn zege op Hewett (Foto: Mathilde Dusol)

Tom schreeuwt het uit na zijn zege op Hewett (Foto: Mathilde Dusol)

09.15 uur: Medaille wedstrijden Sam en Niels uitgesteld

Sam Schröder en Niels Vink krijgen wat extra rust na hun gouden prestatie van gisteren. De organisatie heeft vanwege het overvolle programma de wedstrijd van Niels om het brons in het enkelspel verplaatst naar vrijdag, om 03.00 uur Nederlandse tijd. De finale met Sam wordt zaterdag gespeeld.

08.20 uur: Winst voor badmintonster Megan Hollander

Na haar nederlaag gisteren in het eerste groepsduel boekte Megan Hollander vandaag een zege. 

Na het verlies in de openingswedstrijd wist Megan, de nummer zes van de wereld, zich goed te herpakken tegen Rita Asiimwe uit Oeganda (WR-24). De Hoornse speelde met overtuiging en wist beide games met een ruime marge binnen te slepen: 21-6 en 21-7.

Vrijdag speelt Megan haar derde en laatste groepsduel tegen de Chinese Qiuxia Wang. 

Megan in actie in Tokio (Foto: Orange Pictures)

Megan in actie in Tokio (Foto: Orange Pictures)

06.00 uur: Diede de Groot in finale tegen Japanse rivale, Aniek van Koot in strijd om brons

Rolstoeltennisster Diede de Groot gaat het in de finale opnemen tegen haar Japanse rivale. De nummer één tegen de nummer twee van de wereld. Diede won haar halve finale met 6-4 en 6-2. Aniek van Koot verloor van Yui Kamiju met twee keer 6-2. De laatste wedstrijden in het enkelspel worden morgen gespeeld. 

Diede de Groot (Foto Jurjen Engelsman)

Diede de Groot (Foto Jurjen Engelsman)

05.15 uur: China maatje te groot voor tafeltennissters: zilver! 

De eerste medaille van de dag is in de pocket. Kelly van Zon en Frederique van Hoof krijgen een zilveren medaille omgehangen. Ze verloren de finale tegen het sterke Chinese team met 2-0.

"China was een maatje te groot", vond Kelly naderhand. Maar met zilver kon ze prima leven: "Iedereen weet dat ik hier voor één ding kwam en dat is mijn derde titel in het enkelspel. Voor mij is dit een bonusmedaille". 

'Hier had ik voor de Spelen niet van durven dromen'

Frederique van Hoof

Frederique en Kelly met hun zilveren medaille (Foto: Jurjen Engelsman)

Frederique en Kelly met hun zilveren medaille (Foto: Jurjen Engelsman)

05.00 uur: Geen finale voor Kenny van Weeghel

Op de 800 meter (in de klasse T54) eindigt Kenny in zijn heat als vijfde. 

03.15 uur: Drie troeven in finales 100 meter rugslag

Lisa Kruger, Bas Takken en Querijn Hensen zien we vanochtend terug in de finales van de 100 meter rugslag. Zij wisten in hun heats bij de eerste acht te eindigen. Marc Evers redde het helaas niet.