Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Vandaag is het de laatste wedstrijddag van de Paralympische Spelen van Tokio. In ons liveblog volgen we onze sporters op de voet met resultaten, reacties, foto's en video's van voor én achter de schermen. 

In het kort

  • Rolstoelbasketbal: Damesteam verovert historisch gouden medaille in Tokio

 

  • Tennis: Aniek van Koot en Diede de Groot zijn een gouden duo bij het dubbelspel. Een zilveren plak voor Sam Schröder en Tom Egberink.

 

  • Atletiek: Zevende plaats voor Lara Baars (kogelstoten), Ranki Oberoi (verspringen) en Levi Vloet (200 meter)

Wie komen er vandaag in actie?

01.15 uur: We're going out with a medal.

Onze laatste wedstrijd van de Paralympische Spelen zit erop. We sluiten het succesvolle toernooi af met een bronzen medaille voor Nikita den Boer. In de marathon kon Nikita tot in het stadion bij de beste drie meekomen. De eindsprint van haar concurrenten was haar echter te machtig. 

14.55 uur: Historisch goud voor rolstoelbasketbalsters 

Ons Nederlands rolstoelbasketbal damesteam heeft in Tokio een historische gouden medaille veroverd. Na zilver in 1996 en vier keer brons werd in Tokio voor het eerst goud veroverd. In de finale wonnen we overtuigend met 50 tegen 31 van China. De tranen na de wedstrijd zeiden alles!

14.50 uur: Een zilveren afsluiter voor rolstoeltennisser Tom Egberink

Rolstoeltennisser Tom Egberink moet genoegen nemen met een zilveren medaille. Hij ging onderuit tegen de als eerste geplaatste Japanner Shingo Kunieda: 6-1 en 6-2. Gisteren veroverde Tom samen met zijn dubbelpartner Maikel Scheffers al een bronzen medaille. Toen was hij wel te sterk voor Kunieda en zijn landgenoot Takashi Sanada.

"Ik moet hier onwijs blij mee zijn. Goud ligt voor het grijpen, maar vandaag was mijn tegenstander gewoon te goed." reageerde Tom na afloop. "Ik ervaarde dat ik nog nooit finales heb gespeeld op dit niveau, het hoogste podium."

Vooraf had ik hier natuurlijk altijd voor getekend, nu heb ik het zelf helemaal waargemaakt.

Tom Egberink

13.15 uur: Zevende plaats voor Ranki Oberoi en Levi Vloet

Ranki Oberoi en Levi Vloet zijn op de zevende plaats geëindigd op de Paralympische Spelen. Bij het verspringen (T20) sprong Ranki naar een afstand van 6.76 meter, zijn beste sprong van dit seizoen. In 2016 werd hij op dit onderdeel vierde. Levi kwam in actie op de 200 meter (T64). Vanochtend scoorde hij een dik persoonlijk en Nederlands record van 22.66 seconden. In de finale snelde hij naar 23.10 seconden en kwam daarmee als zevende over de streep.

09.50 uur: Aniek van Koot en Diede de Groot gouden duo in dubbelspel

Na haar overwinning in het enkelspel heeft rolstoeltennisster Diede de Groot op de Paralympische Spelen ook de titel in het dubbelspel veroverd. Samen met Aniek van Koot was ze in de finale te sterk voor de Britse vrouwen Lucy Shuker en Jordanne Whiley. De zege was overtuigend: 6-0 en 6-1 in ruim een uur.

Diede de Groot en Aniek van Koot met de gouden medaille (Foto: Mathilde Dusol)

Diede de Groot en Aniek van Koot met de gouden medaille (Foto: Mathilde Dusol)

09.30 uur: Jitske Visser in atletencommissie Internationaal Paralympisch Comité

TeamNL rolstoelbasketbalster Jitske Visser is vandaag verkozen tot één van de zes nieuwe leden van de atletencommissie van het Internationaal Paralympisch Comité (IPC). Samen met de andere verkozen internationale sporters vertegenwoordigt ze de komende drie jaar de stem van de paralympiërs. De IPC atletencommissie bestaat in totaal uit twaalf leden.

05.00 uur: Na goud in het dubbelspel nu zilver in het enkelspel voor Sam Schröder

De tweede medaille voor Sam Schröder is in de pocket! Na een gouden medaille in het dubbelspel is er nu zilver voor de pas 21-jarige Sam. Hij moet in de finale tegen de als nummer één geplaatste Australiër in twee sets buigen. 

De Paralympische Spelen zitten er voor Sam pas net op, maar de focus op het volgende toernooi is er al. Over een paar dagen start namelijk de US Open, waar hij de titel verdedigt. 

We pakken weer in, zondagmiddag vertrekken we naar New York. Een paar dagen na aankomst begint de US Open. Dan kunnen we weer knokken om de titels.

Sam Schröder

Niels Vink (brons) en Sam Schröder (zilver) samen op het podum. Foto: Orange Pictures

Niels Vink (brons) en Sam Schröder (zilver) samen op het podum. Foto: Orange Pictures

04.30 uur: Levi Vloet in PR naar finale 200 meter, Fleur Schouten uitgeschakeld op 100 meter

Twee series op de atletiekbaan vandaag: de 200 meter van Levi Vloet en de 100 meter van Fleur Schouten. Levi loopt in zijn heat een nieuw persoonlijk record, genoeg voor een plek in de finale. Deze staat vanmiddag om 13.15 uur op het programma. 

Fleur Schouten lukte het, ondanks een seizoensbeste tijd, niet om zich voor de finale te plaatsen. Ze eindigt in haar heat op de zesde plaats. 

Een nieuw persoonlijk record voor Levi Vloet. Foto: Helene Wiesenhaan/Orange Pictures

Een nieuw persoonlijk record voor Levi Vloet. Foto: Helene Wiesenhaan/Orange Pictures

03.45 uur: Lara Baars zevende in finale kogelstoten

Lara Baars kon niet meedoen om de medailles bij de finale van het kogelstoten. In de klasse tot F40 stoot Lara de kogel naar een afstand van 7,64 meter, minder ver dan haar afstand bij het afgelopen WK (7,85 m). Ook die afstand zou overigens niet ver genoeg zijn geweest voor een medaille. Lara eindigt op de zevende plaats. 

Lara over de kunst van het kogelstoten: klik hier.