Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Vandaag is het de tiende wedstrijddag van de Paralympische Spelen van Tokio. In ons liveblog volgen we onze sporters op de voet met resultaten, reacties, foto's en video's van voor én achter de schermen. 

  • Wielrennen: Vincent ter Schure en Timo Fransen winnen goud op de wegwedstrijd, Tristan Bangma en Patrick Bos zilver.  Daniel Abraham Gebru greep in de C5-klasse het brons.

  • Atletiek: goud voor Marlène van Gansewinkel op de 100 meter, zilver voor Olivier Hendriks op de 400 meter en voor Noëlle Roorda bij het speerwerpen. Salima Rozema eindigt als tiende bij het verspringen.

  • Tennis: Niels Vink won al goud met Sam Schröder in het dubbelspel, vannacht voegde hij daar een bronzen medaille in het enkelspel aan toe. Maikel Scheffers en Tom Egberink winnen in het dubbelspel de strijd om brons. Diede Groot is kampioen in het enkelspel, Aniek van Koot werd vierde.

  • Zwemmen: Goud voor Chantalle Zijderveld op de 200m wissel, Lisa Kruger pakt zilver, Bas Takken brons bij de mannen op dezelfde afstand. Liesette Bruinsma verovert brons op de 100 vrij.

  • Badminton: Megan Hollander verliest en is uitgeschakeld. 

Wie komen er vandaag in actie?

17.00 uur: GOUD voor Diede de Groot

De ontlading was groot bij Diede. Alle Grand Slam-titels staan al op haar erelijst, maar deze hoofdprijs ontbrak nog. Sinds vandaag is Diede de Groot ook paralympisch kampioene in het enkelspel. In de finale versloeg ze thuisspeelster Yui Kamiji in twee sets: 6-3 en 7-6. Het kwartje leek in de tweede set de kant van Diede op te vallen tot Kamiji op 5-4 voor Diede flink tegenstribbelde. Na de zevende deuce brak de Japanse de service van Diede en sleepte haar eigen servicebeurt vervolgens soepeltjes binnen. Diede blikte of bloosde gelukkig niet, ze liet het op een tiebreak aankomen, gunde Kamiji daarin maar één punt en mocht zich op de hoogste trede van het podium melden.

"Bijzonder, fantastisch, geweldig, alle woorden", lachte Diede. "Ik weet dat ik als nummer één een goede uitgangspositie heb, maar tegelijkertijd brengt dat veel druk met zich mee. Dat blijft moeilijk, tennis is een mentale sport. Ik moest leren om steady te blijven en dat heb ik gedaan. Daar ben ik echt heel trots op.'

Diede de Groot schreeuwt het uit (Foto Jurjen Engelsman)

Diede de Groot schreeuwt het uit (Foto Jurjen Engelsman)

15.00 uur: Aniek van Koot grijpt naast brons

Het was een heel gevecht vandaag om het brons van het vrouwenenkelspel tussen Jordanne Whiley en Aniek van Koot en uiteindelijk trok Aniek daarin aan het kortste eind. "So close but yet so far", baalde Aniek. De eerste set ging met 6-4 naar de Britse en in de tweede set moest Aniek al alle zeilen bijzetten om er een derde set uit te slepen. Dat lukte haar na een spannende tiebreak. In de derde set kwam het op de detail aan. En op lef, vond Aniek zelf. "Het ontbreken daarvan, ik kon 5-3 maken maar maakte een slordige fout."  Whiley bleek uiteindelijk de sterkste en ging er met het brons vandoor. "Een enorme teleurstelling", sipte Van Koot. "Dit doet wel erg pijn."

Aniek van Koot (Foto: Jurjen Engelsman)

Aniek van Koot (Foto: Jurjen Engelsman)

13.30 uur: Zilver voor Noëlle Roorda

Met een machtige laatste worp stelde Noëlle Roorda alsnog het zilver veilig bij het speerwerpen. Noëlle bivakkeerde de hele wedstrijd met evenwichtige worpen op de tweede plaats, tot in de zesde en laatste worp ineens de Nieuw-Zeelandse Holly Robinson uit haar slof schoot met een worp van 40.99 meter van de derde naar de eerste plaats steeg. Noëlle liet zich niet van de wijs brengen en gooide in haar laatste beurt een persoonlijk record van 40.06 meter en zo stak zij ook Hollie Arnold uit Groot-Brittannië voorbij. Arnold, die de hele wedstrijd de lijst had aangevoerd, kwam daar niet meer overheen en moest genoegen nemen met het brons. 

Weer een machtige worp van Noëlle (Foto: Orange Pictures)

Weer een machtige worp van Noëlle (Foto: Orange Pictures)

13.00 uur: Tiende plaats Salima Rozema

Salima Rozema is als tiende geëindigd bij haar debuut op de Paralympische Spelen. Salima kwam tot een sprong van 4.69 meter.

Salima eindigt als tiende (Foto: Orange Pictures)

Salima eindigt als tiende (Foto: Orange Pictures)

12.40 uur: Olivier Hendriks snelt naar zilver

Olivier Hendriks is als tweede geëindigd in de finale van de 400 meter T62. Olivier lag bij het ingaan van de laatste bocht in bronzen positie en wist in de eindsprint die Amerikaan Hunter Woodhall nog te achterhalen. De Duitser Johannes Floors was een klasse apart.

Een dolblije Olivier (Foto Orange Pictures)

Een dolblije Olivier (Foto Orange Pictures)

12.20 uur: Goud voor Marlène van Gansewinkel op de 100 meter

Nog een gouden medaille voor Marlène van Gansewinkel. Na haar goud op de 200 meter is ze vandaag ook de snelste op de 100 meter in de T64-klasse. Ze won ook al brons bij het verspringen. Ze bleef de concurrentie op het koningsnummer duidelijk voor. Achter haar eindigden Fleur Jong (vierde) en Kimberly Alkemade (vijf) net naast het podium.

Ja, het staat er echt, Marlene wint! (Foto Orange Pictures)

Ja, het staat er echt, Marlene wint! (Foto Orange Pictures)

10.30 uur: Goud, zilver en brons op de wisselslag, zilver op 100 vrij

Dat was een productieve sessie in het zwembad! Chantalle Zijderveld greep in een wereldrecord het goud op de 200 meter wisselslag in de klasse S10, in haar kielzog zwom Lisa Kruger naar het brons. Enkele minuten daarvoor pakte Bas Takken op dezelfde afstand brons. Liesette Bruinsma zwom naar de zilveren medaille op de 100 meter vrije slag, Thijs van Hofweegen eindigde als zevende op de 100 meter rugslag.

Chantalle sluit het paralympisch toernooi én haar carrière af met vijf medailles: twee keer goud, twee keer zilver en een bronzen medaille. Voor Lisa was het de vierde prijs in Tokio, drie keer brons en één zilver. Bas viste zijn tweede medaille uit het zwembad na het zilver van de 400 vrij. Rogier Dorsman eindigde als vierde op de 100 meter vlinderslag en de estafettemannen finishten op de 4x100 meter wisselslag als vijfde.

Chantalle op de 200 meter wisselslag (Foto Orange Pictures)

Chantalle op de 200 meter wisselslag (Foto Orange Pictures)

Als je je carrière eindigt als paralympisch kampioen met een wereldrecord, dat is echt, echt belachelijk.

Chantalle Zijderveld, zwemmen

"Ik lag bij de rugslag al naast anderen die normaal voor me liggen bij de rug, ik dacht, dit kan nog wel wat worden", probeerde Chantalle de film van haar gouden wedstrijd nog eens af te draaien. "Verder heb ik geen idee wat er gebeurt is eigenlijk, de beste races zijn de races waarvan je je niks meer herinnert".

09.25 uur: Dubbelslag op wielercircuit

De wielerploeg gaat eruit met een dubbelklapper. In de wegwedstrijd voor de tandems was er goud en titelprolongatie voor Vincent ter Schure en Timo Fransen, terwijl Tristan Bangma en Patrick Bos het zilver opeisten. Voor beide koppels was het hun tweede medaille: Vincent en Timo wonnen eerder zilver op de tijdrit op de weg, Tristan en Patrick het goud op de tijdrit op de baan.

Op het Fuji International Speedway-circuit stond er vandaag geen maat op Vincent en Timo. Al vroeg in de koers over 118,8 kilometer ontsnapte het duo om vervolgens toe te werken naar een voorsprong van ruim tien minuten. Twee ronden voor het einde vonden Tristan en Patrick het welletjes in de achtervolgende groep en openden ze de jacht op zilver. Ver voor deze strijd namen de koplopers alle tijd om te finishen. Voor de streep kneep het duo in de remmen, poseerden met de Nederlandse driekleur voor een fotomomentje en wandelden daarna de streep over. Op 5.48 minuten kwamen Tristan en Patrick als tweede over de finish, 1.13 minuten voor de Fransen Alxandre Lloveras en Corentin Ermenault. 

"We hadden vandaag ontzettend goede benen’", erkent Fransen. "Maar dat we uiteindelijk zo’n ruime voorsprong hadden, was onverwacht. Binnen dertig kilometer hadden we bijna drie minuten te pakken. We hoefden niet alle risico’s te nemen, maar het was nog steeds heel zwaar. We moesten blijven rijden. Je weet nooit wat er achter je gebeurt."

Vincent en Timo met het verdiende goud (Foto: Mathilde Dusol)

Vincent en Timo met het verdiende goud (Foto: Mathilde Dusol)

07.05 uur: Megan Hollander na tweede nederlaag klaar

Badminton én Megan Hollander maakten hun debuut op de Paralympische Spelen. Het avontuur van Megan zit er na de groepsfase op. Ze ging met 2-0 onderuit in haar derde en laatste groepswedstrijd. Megan bezet nu de derde plaats. Alleen de nummer één van de poule gaat door naar de volgende ronde. 

Megan Hollander (Foto: Orange Pictures)

Megan Hollander (Foto: Orange Pictures)

06.50 uur: Ook Maikel Scheffers en Tom Egberink grijpen brons

De tennisbaan is vandaag van ons! Twee wedstrijden om brons gespeeld, twee gewonnen. Maikel Scheffers en Tom Egberink speelden in het dubbelspel een solide wedstrijd. Ze versloegen hun Japanse tegenstanders met 6-3 en 6-2. De eerste set ging wat moeizaam. "Ik miste nog wat ritme omdat ik al wat dagen geen wedstrijden had", beaamde Michael. "Maar na 3-1 maakten we wat afspraken opnieuw en toen ging het vallen". Tom vult aan: We hebben Maikel meer naar voren laten spelen, zodat ik meer kon gaan jagen en van achteruit de druk bij hen kon leggen. Dat pakte goed uit."

"We komen van ver samen, we zijn vijf jaar geleden samen een traject gestart. We hebben de afgelopen jaren van iedereen hier gewonnen én verloren, dus we wisten dat er veel mogelijk was en dat het heel moeilijk ging worden", blikt Maikel terug op de weg naar het brons. "Ik heb een mooie carrière en ook al veel gewonnen, maar deze is heel bijzonder. Door dat proces van vijf jaar als team, we zijn dubbelpartnet, maatjes, zien elkaar op de baan en privé, onze partners zien elkaar, dit gaat voor ons wel dieper dan alleen een medaille als dubbelpartner."

De blijdschap bij Maikel en Tom is groot. Foto: Jurjen Engelsman

De blijdschap bij Maikel en Tom is groot. Foto: Jurjen Engelsman

05.00 uur: Daniel Abraham Gebru strijdt in de regen naar brons

Het regent flink rond het circuit in Fiji. Daar kan Daniel Abraham Gebru meer over vertellen. De wielrenner reed daar over ruim 90 kilometer de wegrit in de klasse C4-5. In een harde koers probeerde Daniel meerdere keren tevergeefs weg te rijden uit het uitgedunde peloton. Een ontspanningspoging van een Oekraïner en Fransman in de voorlaatste ronde slaagde wel. Daniel probeerde het duo nog bij te halen, maar slaagde daar niet in. Strijdend naar het brons! 

Daniel Abraham viert zijn bronzen medaille (Foto: Mathilde Dusol)

Daniel Abraham viert zijn bronzen medaille (Foto: Mathilde Dusol)

04.30 uur: Niels Vink wint de strijd om het brons

Hij is pas 18 jaar en maakt zijn debuut op de Paralympische Spelen. Niels Vink maakt er een debuut van om niet snel te vergeten. In het dubbelspel met Sam Schröder pakte hij al de paralympische titel, vannacht voegde hij daar een bronzen medaille in het enkelspel aan toe. Niels won van zijn Japanse opponent in twee sets. 

"Ik mag van geluk spreken dat ik hier mag staan, dat is niet aan velen gegeven. En dan ook nog weggaan met goud en brons. Niet normaal, echt heel erg vet!"

Niels Vink

En dit is wat het voor Niels betekende. Foto: Jurjen Engelsman.

En dit is wat het voor Niels betekende. Foto: Jurjen Engelsman.

04.15 uur: Zes zwemmers én estafetteploeg naar finales

Maak de borst maar nat! Alle zwemmers die de afgelopen nacht in een serie in actie kwamen, wisten zich te plaatsen voor de finales: Bas Takken, Lisa Kruger en Chantalle Zijderveld in de 200 meter wisselslag, Thijs van Hofweegen op de 100 meter rugslag, Liesette Bruinsma op de 100 meter vrije slag, Rogier Dorsman op de 100 meter vlinderslag en Thijs van Hofweegen, Bas Takken, Tim van Duuren en Querijn Hensen op de 4x100 meter wisselslag. 

De zwemfinales starten vanochtend om 10.00 uur. 

"Ik lag bij de rugslag al naast anderen die normaal voor me liggen bij de rug, ik dacht, dit kan nog wel wat worden", probeerde Chantalle de film van de wedstrijd nog eens af te draaien. "Verder heb ik geen idee wat er gebeurt is eigenlijk, de beste races zijn de races waarvan je je niks meer herinnert".
Ja Lisa, dat was een aardig lijstje met namen hé. Foto: Orange Pictures

Ja Lisa, dat was een aardig lijstje met namen hé. Foto: Orange Pictures