Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Onze sporters komen deze week weer over de hele wereld in actie. Lees hier de belangrijkste uitslagen en het laatste nieuws.

Zondag 16 februari

Eén-tweetje op 1.500 meter: Nuis wereldkampioen, Krol vice-wereldkampioen!

Een één-tweetje op de 1.500 meter bij de WK afstanden: Kjeld Nuis kroonde zich tot wereldkampioen op de schaatsmijl in een tijd van 1:41.66. Kjeld schaatste zeven honderdste sneller dan Thomas Krol, die het zilver opeiste met zijn tijd van 1:41.73. Voor Patrick Roest moest de spreekwoordelijke gifbeker leeg, zo bleek tijdens de 1.500 meter. Zijn Japanse tegenstander ging onderuit, kwam terug op de baan en hinderde Patrick daar bij. Die besloot om gewoon door te schaatsen en noteerde uiteindelijk 1:43.62.

Het podium van de 1.500 meter.

Het podium van de 1.500 meter.

Ireen Wüst wereldkampioen op 1.500 meter

Ireen Wüst is opnieuw de beste van de wereld! Haar tijd van 1:50.92 bracht Ireen zondagavond de wereldtitel op de 1.500 meter in het Amerikaanse Salt Lake City. De Russinnen Evgeniia Lalenkova en Elizaveta Kazelina completeerden het podium. Zij volgden op respectievelijk twee en vijf tienden. Het is Ireen's vijfde wereldtitel op de 1.500 meter. 

Melissa Wijfje eindigde op de vijfde plaats in een tijd van 1:51.78, een nieuw persoonlijk record. Joy Beune, de derde Nederlandse rijdster, reed naar de tiende plaats in een tijd van 1:53.110.

WK afstanden: Jorrit Bergsma naar goud, Irene Schouten niet verder dan brons op mass start

En nóg een wereldtitel op de slotdag van het WK afstanden in Salt Lake City: Jorrit Bergsma snelde op de mass start naar de eindzege. Halverwege de race ging een groepje ervandoor toen Jorrit de achtervolging inzette. Hij haalde de groep bij, tankte energie bij en ging er in het slot van de race met succes vandoor. Zo veroverde hij de wereldtitel!

Ook bij de vrouwen succes: Irene Schouten pakte daar de bronzen medaille. Een rumoerige slotfase van de wedstrijd betekende een verre van vlekkeloze sprint voor Irene, die in Salt Lake City graag haar derde wereldtitel op de mass start wilde winnen. Door het rumoerige slot kon de Canadeze Ivanie Blondin naar de overwinning snellen, voor Nana Takagi.

 

Ireen weet het: ze is voor de vijfde keer wereldkampioen!

Ireen weet het: ze is voor de vijfde keer wereldkampioen!

Badmintonners buigen pas in de finale van EK teams

Onze badmintonners leverden deze week in het Franse Liévin stunt na stunt op het EK voor landenteams. Het resulteerde in een historische plek in de finale, waarin het uiteindelijk moest buigen voor badmintongrootmacht Denemarken: 3-0. In het enkelspel moest Mark Caljouw zijn meerdere erkennen in Viktor Axelsen (21-6, 21-16), waarna het duo Robin Tabeling en Jelle Maas ook verloren van Astrup/Rasmussen (21-13, 21-11). Ook Joran Kweekel kon het tij niet keren: hij verloor met 21-11 en 21-14 van Antonsen. Desondanks kunnen de badmintonners terugkijken op een geslaagd toernooi, de zilveren medaille als belangrijkste bewijsstuk. 

Kiki Bertens prolongeert WTA-titel in Sint Petersburg

Tennisster Kiki Bertens heeft zondag de Sint Petersburg Ladies Trophy voor het tweede jaar op rij gewonnen. In de eindstrijd rekende Kiki af met de Kazachse Elena Rybakina: 6-1 en 6-3. Kiki was als tweede geplaatst voor het WTA-toernooi in Rusland. 

Oranje feestje in Dordrecht: Lara van Ruijven en Yara van Kerkhof één en twee op 500 meter, goud en zilver voor relayploegen

Lara van Ruijven en Yara van Kerkhof verzorgden zondag een oranje feestje tijdens de wereldbeker shorttrack in Dordrecht. Het duo kwam op de 500 meter gezamenlijk in actie tijdens de halve finale én de finale en reed in beide races vanaf start tot finish op de eerste en tweede plaats. Michzelle Velzeboer, de wereldkampioene junioren, werd op dezelfde afstand uitgeschakeld in de kwartfinales. 

De relayploegen veroverden tijdens het slotstuk van het toernooi ook nog een gouden en zilveren medaille. De vrouwen schaatsten de concurrentie naar huis en grepen de gouden medaille. De mannen moesten Canada voor laten en genoegen nemen met zilver. 

Suzanne Schulting besloot eerder op de middag haar individuele toernooi in Dordrecht met de overwinning in de B-finale op de 1.000 meter. Suzanne was veroordeeld tot die finale nadat ze in de halve eindstrijd onderuit ging in een duel met twee Koreaanse tegenstanders. In de B-finale racete ze samen met Rianne de Vries, die als derde over de streep kwam. Suzanne mocht zich mede door eerdere resultaten overigens alsnog winnares van het klassement op de 1.000 meter noemen.

Bij de mannen reikte Itzhak de Laat tot in de finale van de 500 meter. In die finale schaatste hij naar de meest ondankbare plek in de sport: de vierde plaats. Sjinkie Knegt werd op de 1.000 meter gediskwalificeerd na een discutabele penalty. Daardoor reikte hij niet verder dan de halve finale en kon hij zijn rentree nog niet bekronen met een medaille. 

Lara van Ruijven en Yara van Kerkhof knuffelen elkaar na het één-tweetje op de 500 meter bij de wereldbekerwedstrijd in Dordrecht.

Lara van Ruijven en Yara van Kerkhof knuffelen elkaar na het één-tweetje op de 500 meter bij de wereldbekerwedstrijd in Dordrecht.

Kimberley Bos terug van blessure met negende tijd op EK skeleton

Skeletonster Kimberley Bos eindigde de tweede run op het EK als zesde en besluit het toernooi daardoor op de negende plek. Eerder in de ochtend kwam Kimberley niet verder dan de achttiende tijd. “In die eerste run was ik gewoon wat slordig”, vertelt ze op haar eigen website. “Ik probeerde nog echt mijn wedstrijdritme te vinden, maar dat is dit seizoen niet zo makkelijk na alle gekke dingen die zijn voorgevallen. De tweede run was zoals hij hoort te zijn en ook zoals ik hier in de trainingen gesleed heb. Ik ben echt super blij met het resultaat van vandaag."

Ivo de Bruin en Dennis Veenker in tweemansbob twaalfde op EK 

De tweemansbob met Ivo de Bruin en Dennis Veenker is op het EK op de twaalfde plaats geëindigd. Ivo en Dennis gingen in de eerste run naar de twaalfde tijd, waarna ze in de tweede run zichzelf iets verbeterden en de elfde tijd lieten noteren. 

Duko Bos en Rutger van Schaardenburg eindigen WK op veertiende en zeventiende plaats

Geen medailles op het WK Laser zeilen in Australië. Duko Bos moest het doen met de veertiende plaats zakte hij een aantal plaatsen weg vanaf de tiende stek. Rutger van Schaardenburg klom juist een aantal plekken: hij ging van 20 naar zeventien. Beide plaatsten zijn nog niet genoeg voor een olympische nominatie, daarvoor krijgen Duko en Rutger nog één kans: tijdens de Prinses Sofia Cup op Mallorca, eind maart.

Hockeysters onderuit tegen Argentinië

Het duurde 27 wedstrijden voordat een team onze hockeysters wisten te kloppen. Afgelopen nacht was het in Buenos Aires zover: de Argentijnse ploeg won met 2-0 en maakte zo een eind aan de ongeslagen status van het team van Alysson Annan, die meer dan een jaar duurde. De laatste nederlaag dateerde namelijk van 2 februari 2019. De wedstrijd in en tegen Argentinië werd gespeeld in de Hockey Pro League. Agustina Gorzelany en Delfina Merino verzorgden de treffers aan Argentijnse kant. 

Zaterdag 15 februari

Jutta Leerdam wereldkampioen op de 1.000 meter

Jutta Leerdam heeft op imponerend wijze de wereldtitel op de 1.000 meter gegrepen. Op het snelle ijs van Salt Lake City verpulverde Jutta het Nederlands record van Jorien ter Mors (1.12.53) en zette de nieuwe standaard op 1.11,98. Ze bleef maar 0,23 boven het wereldrecord van Brittany Bowe. Olga Fatkoelina, die het zilver veroverde, moest ruim een halve seconde toegeven, Miho Takagi werd derde. Ireen Wüst werd in een knappe 1.12.64 vierde, Letitia de Jong eindigde als negende.

Wereldtitel en wereldrecord ploegenachtervolgers

Sven Kramer, Douwe de Vries en Marcel Bosker hebben in Salt Lake City de wereldtitel op de ploegenachtervolging veroverd. Het trio schaatsten naar een tijd van 3.34,68 en waren daarmee sneller dan het oude record (3.35,60) dat Sven al met Koen Verweij en Jan Blokhuijsen op zijn naam had. Onze schaatsers waren bijna twee seconden sneller dan Japan dat het zilver opeiste, Rusland eindigde als derde.

Sven Kramer, Douwe de Vries en Marcel Bosker op weg naar de wereldtitel

Sven Kramer, Douwe de Vries en Marcel Bosker op weg naar de wereldtitel

WK-zilver voor Kjeld Nuis op 1.000 meter

Kjeld Nuis heeft tijdens de WK afstanden in Salt Lake City een zilveren medaille veroverd op de 1.000 meter. Kjeld moest het in 1.06.73 afleggen tegen de ongenaakbare Pavel Koelizjnikov, die in 1.05.69 het wereldrecord van Nuis uit de boeken reed. Thomas Krol liet de derde tijd klokken, maar was uit de bocht gevlogen, hinderde daarbij zijn tegenstander en werd gediskwalificeerd. Laurent Dubreuil schoof door naar het podium. Kai Verbij eindigde als zevende.

Brons voor Esmeé Visser op 5.00 meter

Esmee Visser heeft de bronzen medaille gewonnen op de 5.000 meter op de WK afstanden. Esmee boog in een onderling duel voor Martina Sablikova, 6.46.68 om 6.41.18. De Russin Natalja Voronina greep daarna het goud in een nieuw wereldrecord van 9.39.02.

Badmintonners voor het eerst in EK-finale

Primeur voor onze badmintonners! De mannen versloegen in de halve finales in Liévin Frankrijk met 3-2 en staan zondag voor het eerst in de finale van het EK voor landenteams. Denemarken, dat alle voorgaande zeven edities won, is dan de tegenstander. 

Tegen de Fransen won Mark Caljouw zijn enkelpartij, waarna Joran Kweekel zijn duel verloor. Jelle Maas en Robin Tabeling brachten Oranje weer op voorsprong, maar na een opgave van Wessel van der Aar kwam het aan op het laatste dubbelspel. Ruben Jille en Ties van der Lecq sloegen Nederland vervolgens de finale in.

Lisanne de Witte derde in Glasgow

Lisanne de Witte heeft haar goede vorm in dit indoorseizoen niet kunnen bekronen met een toptijd op de 400 meter bij de Muller Indoor Grand Prix van Glasgow. De atlete eindigde als derde in 53,23 seconden achter de Britse Jessie Knight (51,57) en de Poolse Justyna Swiety-Ersetic (51,68).

Naomi Sedney eindigde als achtste en laatste op de 60 meter in 7,52. Eefje Boons wist zich te plaatsen voor de finale van de 60 meter horden, daarin kwam ze als achtste en laatste over de finish in 8,34.

Kiki Bertens opnieuw finaliste in Sint Petersburg

Kiki Bertens heeft zich opnieuw geplaatst voor de finale van het WTA-toernooi van Sint-Petersburg. De als tweede geplaatste Wateringse was op het indoortoernooi in de halve eindstrijd de Russische Ekaterina Aleksandrova met 6-1 4-6 6-1 de baas.

Kiki speelt zondag in de finale tegen Elena Ribakina uit Kazachstan. 

Schulting wint 1500 meter in Dordrecht, glimp van 'oude Sjinkie' bij rentree Knegt

Suzanne Schulting heeft het thuispubliek in Dordrecht laten juichen bij de wereldbeker shorttrack. Suzanne veroverde het goud op de 1500 meter, de afstand waarop ze kortgeleden haar Europese titel prolongeerde. Het was haar derde wereldbekerzege op deze afstand dit jaar.

Itzhak de Laat veroverde bij de mannen  brons op de 1000 meter. Sjinkie Knegt won bij zijn rentree in het wereldbekercircuit de B-finale van de 1500 meter. De Fries liet in de race in Dordrecht een glimp van de 'oude' Sjinkie zien, van voor zijn ernstige ongeval met een houtkachel. Hij plaatste een flitsende versnelling in de slotronde en troefde onder anderen zijn landgenoten Sven Roes en Friso Emons af.

Derde plaats Van Rouwendaal bij wereldbeker

Sharon van Rouwendaal is het wereldbekerseizoen begonnen met een derde plek in Doha. De regerend olympisch kampioene openwaterzwemmen moest in Qatar de Duitse Leonie Beck en Ana Marcela Cunha uit Brazilië voor zich dulden.

Alvarado pakt eindzege in de Superprestige

Veldrijdster Ceylin del Carmen Alvarado heeft de eindzege gegrepen in de Superprestige. De regerend wereldkampioene won de afsluitende race in Middelkerke, de zogenoemde Noordzeecross. Carmen hield aan de Belgische kust landgenoten Denise Betsema en Annemarie Worst achter zich. De pas 18 jaar oude Shirin van Anrooij werd knap vierde.

Geblesseerde Van der Horst mist ook OKT

Onze waterpoloërs moeten het ook tijdens het olympisch kwalificatietoernooi, volgende maand in Rotterdam, stellen zonder Ruud van der Horst. De aanvoerder ondervindt nog altijd hinder van een slepende heupblessure. "Ik heb er alles aan gedaan om op tijd fit te raken voor het OKT. Oefeningen, heel veel fysiotherapie, extra krachttraining en injecties, maar die heup van mij is gewoon kapot. In ieder geval niet meer geschikt voor topsport op het hoogste niveau", aldus Ruud.

Geen progressie Anne van Dam in Seaton

Golfster Anne van Dam heeft geen progressie geboekt op het Australische Open in Seaton. Anne ging zowel donderdag als vrijdag rond in het baangemiddelde van 73 slagen en had zaterdag zelfs 74 slagen nodig voor haar derde ronde. Met haar twee rondes van 73 haalde Van Dam net de cut, maar ze weet zich in Australië niet te mengen in de strijd om de bovenste plekken.

Bekkering en Duetz achtste op WK, tegenvaller Lambriex en Van Vugt

Annemiek Bekkering en Annette Duetz zijn hun wereldtitel in de 49er(FX) klasse kwijt. Onze zeilsters kenden in Geelong nog wel een sterke medalrace, waarin ze met een vierde plek afsloten en in de eindstand naar de achtste plaats klommen. "Balen, we waren deze week net niet goed genoeg. Het heeft ons wel weer op scherp gezet richting de Olympische Spelen.

Ook Bart Lambriex en Pim van Vugt kwamen teleurgesteld van het water in Melbourne bij de WK 49er. Bart en Pim eindigden als elfde na een 25ste en een negende plek overall als elfde en dat is niet voldoende voor kwalificatie voor Tokyo 2020. Het duo lag de hele week op koers voor een plaats bij de top 8, maar wist dat niet te verzilveren. "Geen slecht resultaat, maar wel heel zuur dit", reageerden de zeilers, die tijdens de Sofia Cup eind maart en het EK in mei nog twee kansen hebben op olympische kwalificatie.

Pim van Vugt en Bart Lambriex in actie op zaterdag

Pim van Vugt en Bart Lambriex in actie op zaterdag

Vrijdag 14 februari

Polsstokhoogspringer Koppelaar zegeviert in Berlijn

Rutger Koppelaar heeft tijdens de indooratletiekwedstrijden van Berlijn het polsstokhoogspringen gewonnen. Rutger kwam over 5,61 en deelde de zege met de Fransman Lavillenie.

Nadine Visser werd op de 60 meter horden derde in een tijd van 8,01 seconden. De zege ging in 7,89 naar Tobi Amusan uit Nigeria.

WK-zilver voor schaatssters op ploegachtervolging
Nederland heeft bij de WK afstanden in Salt Lake City zilver behaald op de ploegachtervolging voor vrouwen. De ploeg van bondscoach Jan Coopmans finishte op de Utah Olympic Oval in een Nederlandse recordtijd: 2.52,65. Japan prolongeerde de wereldtitel met een wereldrecord: 2.50,76. Het brons was voor Canada (2.53,62).

Op de 500 meter konden onze schaatsers zich niet in de strijd om de medailles melden. Bij de vrouwen reden Letitia de Jong (37,19), Juta Leerdam (37,30) en Femke Kok een persoonlijk record  (37,45) en eindigden daarmee als zesde, zevende en negende. De tijd van de 19-jarige Femke was tevens een wereldrecord voor junioren. Bij de mannen was Kai Verbij op de tiende plaats in 34,32 de beste Nederlander voor Jan Smeekens (twaalfde) en Daidai Ntab (dertiende). De titels gingen naar Nao Kodaira en Pavel Koelizjnikov.

Voor het eerst geen Nederlander op het podium 10.000 meter WK afstanden
Voor de eerste keer sinds de eerste editie van de WK afstanden in 1996 is de 10.000 meter niet door een Nederlander gewonnen. De Canadees Graeme Fish zorgde in Salt Lake City voor een grote stunt. De 22-jarige schaatser verbeterde in de voorlaatste rit het wereldrecord met een ruime marge: 12.33,86. In de laatste race konden oud-recordhouder Ted-Jan Bloemen (12.45,01) en Patrick Roest (13.03,90) daar bij lange na niet aan tippen. Drievoudig kampioen en titelverdediger Jorrit Bergsma was de beste Nederlander en moest genoegen nemen met de vierde plaats (12.48,45).

Sjinkie Knegt terug op het ijs in Dordrecht 
Shorttracker Sjinkie Knegt heeft onder luid gejuich zijn rentree gemaakt bij de wereldbekerwedstrijden in Dordrecht. De 30-jarige Fries startte in de kwartfinale van de relay samen met Daan Breeuwsma, Itzhak de Laat en Sven Roes. Het Nederlandse team werd in zijn kwartfinale derde achter Canada en Zuid-Korea, maar plaatste zich op basis van de tijd alsnog voor de halve finales van zaterdag.

Europees zilver voor worstelaarster Jessica Blaszka
Worstelaarster Jessica Blaszka eindigt haar EK-avontuur in Rome met een zilveren medaille. In de klasse tot 53 kilogram moest de Limburgse haar meerdere erkennen in tweevoudig wereldkampioen Vanesa Kaladzinskaja. Jessica kwam met een punt op voorsprong, maar de wedstrijd eindigde uiteindelijk in 3-1. Vorig jaar schreef Jessica historie op de Europese kampioenschappen. Ze was toen met een bronzen plak de eerste Nederlandse worstelaar ooit die een medaille pakte op een EK.

Op donderdag plaatste Jessica zich voor de finale na overwinningen op de Roemeense Suzanne Seicariu, de Azerbeidzjaanse Tatjana Varansova, de Noorse Silje Kippernes en de Duitse Annika Wendle. 

Badmintonners bereiken halve finale EK
De Nederlandse badmintonners hebben de halve finale van het Europees kampioenschap voor landenteams bereikt. De formatie won vrijdag in de kwartfinale van het als tweede geplaatste Engeland, 3-2. TeamNL is daarmee zeker van brons. In de halve finale komt Nederland uit tegen Frankrijk.

Oranje begon met twee zeges. Nederlands kampioen Mark Caljouw won van Toby Penty (21-16 21-11), Joran Kweekel versloeg Alex Lane (11-21 21-9 21-18). Daarna verloor Finn Achthoven in slechts 24 minuten van Harry Huang (6-21 4-21). De Engelsen kwamen via het eerste dubbel op gelijke hoogte. Jelle Maas en Robin Tabeling verloren van Ben Lane en Sean Vendy (20-22 11-21). In de beslissende tweede dubbelpartij wonnen Ruben Jille en Ties van der Lecq van Harry Huang en Tom Wolfenden (21-14 18-21 21-12).

Vijf judoka's aangewezen voor Olympische Spelen
De selectiecommissie van Judo Bond Nederland heeft de eerste vijf judoka’s aangewezen die het bij NOC*NSF gaat voordragen voor de Olympische Spelen in Tokio. Het gaat om Juul Franssen (-63 kg), Tornike Tsjakadoea (-60 kg), Frank de Wit (-81 kg), Noël van ’t End (-90 kg) en Michael Korrel (-100 kg). Deze atleten dienen op 2 juni 2020 nog wel te voldoen aan de internationale eisen voor kwalificatie. Voor wereldkampioen Noël en Frank wordt het hun tweede olympische avontuur, na die van Rio de Janeiro in 2016. Juul, Tornike en Michael staan voor hun olympisch debuut.

In de overige gewichtsklassen valt in mei een besluit. "Naast dat we kwalificatie proberen af te dwingen in de klasse -57 kg, hebben we nog in drie klassen een ongekende luxe om uit twee topjudoka’s te kunnen kiezen. Na de EK begin mei zullen we na overleg met de olympische coaches de keuze maken," aldus Tjaart Kloosterboer, directeur topsport van de judobond.

Zeven turnsters in voorselectie Tokyo 2020
Vooralsnog zeven turnsters zijn in beeld om deel te nemen aan de Olympische Spelen van Tokio. Bondscoach Gerben Wiersma heeft Vera van Pol, Eythora Thorsdottir, Sanna Veerman, Naomi Visser, Tisha Volleman, Lieke Wevers en Sanne Wevers opgenomen in de voorlopige trajectselectie. Er mogen komende zomer vier turnsters naar Japan afreizen.

Turnsters kunnen via prestaties op de EK in Parijs (30 april-3 mei) en het IAG-toernooi in Den Bosch (23 mei) nog een plaats in de trajectselectie verwerven. Daarna volgen twee interne kwalificatiemomenten, op 14 juni in Nijmegen en op 27 juni bij de NK in Rotterdam. Wiersma maakt daarna de selectie voor de Spelen bekend.

Zeilers blijven op de kant bij WK
Geen actie vandaag op het WK zeilen in de 49er(FX)- en de Laserklasse in Geelong en Melbourne. Onweer en uitblijvende wind hielden de watersporters aan wal op vrijdag. De organisatie van het 49er en 49er(FX)-WK hoopt zaterdag voorafgaand aan de medalrace nog twee races in te kunnen halen. Pim van Vugt en Bart Lambriex starten vanaf de zesde plek en Annemiek Bekkering en Annette Duetz vanaf de negende plaats.

Op de WK Laser worden zaterdag drie races gevaren en is de medalrace op zondag. Rutger van Schaardenburg is momenteel tiende, Duko Bos twintigste.

Donderdag 13 februari

Nederlandse vrouwen en mannen prolongeren wereldtitel op teamsprint
De Nederlandse schaatssters en schaatsers hebben bij de WK afstanden in Salt Lake City de wereldtitel geprolongeerd op de teamsprint. De vrouwen zegevierde met een wereldrecord van 1.24,02 met Femke Kok, Jutta Leerdam en Letita de Jong. Rusland eindigde als tweede (1.24,50) en Polen belandde op de derde plaats (1.25,37). 

Thomas Krol, Kai Verbij en Dai Dai Ntab stonden ook als titelverdediger aan de start en finishte met 1.18,18. Canada bleek sneller met een tijd 1.17,68, maar werd later gediskwalificeerd door een foute wissel. Het Chinese mannenteam eindigde met zilver (1.18,53), de Noorse ploeg pakte brons (1.19,54).

Zilver voor Carlijn Achtereekte en Sven Kramer op WK afstanden
Schaatsster Carlijn Achtereekte heeft bij de WK afstanden in Salt Lake City zilver veroverd op de 3000 meter. De olympisch kampioene op dit onderdeel finishte in een dik persoonlijk record van 3.54,92. Dat was echter net niet voldoende om titelverdedigster Martina Sablikova van haar zesde wereldtitel op deze afstand af te houden: 3.54,25.

Ook Sven Kramer eindigt zijn wedstrijddag met WK-zilver met de tijd 6.04,91. Op de 5000 meter was Ted-Jan Bloemen, die sinds 2014 voor Canada uitkomt, met iets meer dan een halve seconde (6.04,37) sneller. Patrick Roest liet de vierde tijd klokken, maar werd gediskwalificeerd omdat hij geen armband droeg. 

Badmintonners overtuigend naar EK-kwartfinale, badmintonsters uitgeschakeld 
De Nederlandse badmintonners hebben overtuigend de kwartfinales bereikt van het Europees kampioenschap voor landenteams in het Franse Liévin. Ze wonnen ook de laatste groepswedstrijd tegen Litouwen: 5-0. TeamNL bleef eerder in de poule al Slowakije (5-0) en Luxemburg (5-0) ruim de baas. Tegen Litouwen wonnen Mark Caljouw, Joran Kweekel en Finn Achthoven hun enkelspel. De koppels Jelle Maas/Robin Tabeling en Wessel van der Aart/Ties van der Lecq zegevierden in het dubbelspel.

De vrouwen sloten de groepsfase af met een zege op Ierland (5-0). Dat was niet voldoende voor een plek in de kwartfinales. Het Nederlandse vrouwenteam verloor eerder al van Estland (2-3) en het als eerste geplaatste Denemarken (0-5). Tegen Ierland wonnen Soraya de Visch Eijbergen, Gayle Mahulette en Nadia Choukri hun enkelspelen. Selena Piek en Cheryl Seinen zegevierden in het dubbelspel. Debora Jille en Alyssa Tirtosentono zagen hun tegenstanders in het dubbelspel opgeven.

Jessica Blaszka bereikt finale op EK worstelen
Jessica Blaszka heeft bij het Europees kampioenschap worstelen in Rome voor het eerst in haar carrière de finale gehaald. In de klasse tot 53 kilogram rekende de Limburgse in de halve finale af met de Duitse Annika Wendle. Jessica had de halve finales bereikt na een zege op de Roemeense Suzanne Seicariu in de kwalificaties en overwinningen op de Azerbeidzjaanse Tatjana Varansova en de Noorse Silje Kippernes. In de finale treft ze morgen Vanesa Kaladzinskaja uit Wit-Rusland.

 

Eva de Goede weer de beste hockeyster ter wereld
Eva de Goede is voor het tweede jaar op rij uitgeroepen tot beste hockeyster ter wereld. De 30-jarige middenveldster van Amsterdam en TeamNL kreeg de voorkeur boven onder anderen Frédérique Matla, die ook tot de zes kandidaten behoorde. Eva veroverde afgelopen jaar met Amsterdam de Nederlandse titel en won met Oranje het EK en de eerste editie van de Pro League.

De aanvoerster van de nationale ploeg ontving de prijs, een trofee in de vorm van een ster, uit handen van bondscoach Alyson Annan die zelf een dag eerder voor het derde jaar op rij was uitgeroepen tot beste vrouwencoach ter wereld.

Bekkering en Duetz jagen nog op brons
Zeilsters Annemiek Bekkering en Annette Duetz hebben zich op de WK 49erFX voor de kust van het Australische Geelong iets verbeterd, maar een derde wereldtitel op rij heeft het Nederlandse duo al uit het hoofd gezet. "De nummers 1 en 2 in het klassement zijn heel goed aan het varen. Ze zijn eigenlijk al een beetje weg. Maar voor die bronzen medaille kunnen we zeker nog vechten", meldt het koppel vanuit Geelong.

De titelverdedigers werkten een bevredigende derde wedstrijddag af. Dankzij een elfde, negende en tweede plek in de drie races klommen ze van de veertiende naar de negende plek in de tussenstand. Het WK telt nog twee zeildagen.

Bart Lambriex en Pim van Vugt handhaafden zich boven in het klassement in de 49er-klasse. Ze zakten weliswaar van de vijfde naar de zesde plaats, maar liggen nog op koers voor de Olympische Spelen van Tokio.

Woensdag 12 februari

Badmintonsters verliezen ook van Estland op EK teams
De badmintonsters hebben op het Europees kampioenschap voor landenteams in het Franse Liévin ook hun tweede wedstrijd verloren. Tegen Estland gebeurde dat met klein verschil, 2-3. Een dag eerder was het als eerste geplaatste Denemarken met 5-0 te sterk voor Oranje.

Robin Haase verliest tweede ronde in Rotterdam van Goffin 
Robin Haase heeft zich niet weten te plaatsen voor de tweede ronde van het ABN AMRO World Tennis Tournament. De 32-jarige tennisser verloor in drie sets van de als vierde geplaatste Belg David Goffin. Het werd in 2,5 uur 3-6 7-6 (5) 6-4. Robin was de laatste Nederlander in het enkelspel in Rotterdam. 

Badmintonners winnen ook tweede groepswedstrijd EK teams 
Onze badmintonners hebben ook de tweede groepswedstrijd op de EK voor landenteams gewonnen. TeamNL versloeg Luxemburg met 5-0. Na deze winst en die van dinsdag op Slowakije staan de badmintonners bovenaan in de groep. Donderdag staat de laatste groepswedstrijd tegen Litouwen op het programma. 

Tennisster Bibiane Schoofs verliest van Elina Svitolina 
Tennisster Bibiane Schoofs heeft niet voor een stunt kunnen zorgen op het WTA-toernooi van Hua Hin. Bibiane moest het opnemen tegen Elina Svitolina, de nummer 1 van de plaatsingslijst. De Gelderse verloor de partij in twee sets: 6-2 6-4. 

Zeilers Bart Lambriex en Pim van Vugt vanuit vijfde plek naar goldfleet
De 49er-zeilers Bart Lambriex en Pim van Vugt doen ook op de tweede wedstrijddag goede zaken bij het WK 49er in Geelong. Het duo finishte hun races van de dag als vierde, achtste en elfde. Bart en Pim gaan als vijfde in het overall klassement de 'goldfleet' in.

Geen verbetering op WK voor zeilduo Annemiek Bekkering en Annette Duetz 
Onze zeilsters Annemiek Bekkering en Annette Duetz verbeterden zich niet op de tweede dag op het WK in de 49erFX-klasse. De eerste twee races eindigden het duo als elfde en twaalfde. In de laatste van de drie races herstelden ze zich met een tweede plaats. Annemiek en Annette, die titelverdediger zijn, staan na twee dagen zeilen op de veertiende plek. 

Dinsdag 11 februari 

Waterpoloteams kennen tegenstanders op OKT
Onze waterpolosters nemen het volgende maand op het olympisch kwalificatietoernooi in Triëst al in de groepsfase op tegen Italië. De ploeg van bondscoach Arno Havenga werd bij de loting in groep A verder gekoppeld aan Frankrijk, Slowakije en een Aziatisch land. In Azië moet eerst nog een continentaal kwalificatietoernooi worden gespeeld.

De mannen strijden van 22 tot en met 29 maart in Rotterdam om plaatsing voor de Spelen. De ploeg van bondscoach Harry van der Meer werd in groep B ingedeeld bij Kroatië, Rusland, Duitsland, Argentinië en ook een Aziatisch land. 

Bij de vrouwen zijn twee tickets te verdelen, bij de mannen drie.

Denemarken klopt badmintonsters op EK
Onze badmintonsters zijn in Frankrijk met een zware nederlaag begonnen aan de EK voor landenteams. De eerste groepswedstrijd tegen Denemarken ging in Liévin met 5-0 verloren. Het ongeplaatste Oranje wist niet één game te winnen. De forse verliespartij kwam niet geheel onverwacht. Denemarken is titelverdediger en als eerste geplaatst.

De vrouwen spelen woensdag tegen Estland en sluiten donderdag de groepsfase af met de wedstrijd tegen Ierland.

Waterpoloërs verliezen van Kroatië
Onze waterpolomannen hebben in de FINA World League verloren van Kroatië. De nummer vier van het afgelopen EK won in Varaždin met 16-7. Voor Nederland scoorden Milos Filipovic (2), Jesse Koopman (2), Pascal Janssen, Kjeld Veenhuis en Sam van den Burg. Oranje, dat eerder ook verloor van Servië, kan zich daardoor nu gaan richten op het olympisch kwalificatietoernooi dat in maart in Rotterdam plaatsvindt.

Zwemmer Dion Dreesens beëindigt loopbaan
Dion Dreesens stopt met sport op topniveau. De 26-jarige zwemmer nam de beslissing nadat duidelijk was geworden dat er weinig perspectief meer was om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen van Tokio, komende zomer. Hij nam twee keer deel aan de Spelen.

Dion: "Na de Spelen van Rio de Janeiro in 2016 is het niet meer gelukt om mijn oude niveau te halen. Sinds december heb ik niet meer met plezier in het water gelegen. Mijn hoofd stond er niet meer naar, het kostte me fysiek ook veel moeite. De kans om Tokio te halen, was niet meer reëel. Dan kom je op een punt dat je een besluit moet nemen. Het was wel een moeilijk besluit.’"

Duel waterpolosters afgelast
Onze waterpolosters komen vanavond niet in actie in de World League tegen Frankrijk in Limoges. Het team van bondscoach Arno Havenga kan de vliegreis naar de plaats van bestemming niet maken. De vlucht vanaf Schiphol was maandag vanwege de hard wind al geannuleerd en ook dinsdag bleef het toestel aan de grond.

Tyrone Stekelenburg uitgeschakeld op EK worstelen
Worstelaar Tyrone Stekelenburg is uitgeschakeld op het EK. In Rome kwam Tyrone niet door de eerste ronde van de klasse tot 82kg, Rafig Goeseinov uit Azerbeidzajan was te sterk voor de Hilversummer.

Maandag verloor zijn tweelingbroer Marcel in de eerste ronde in de klasse tot 77kg. Donderdag komt de derde troef van TeamNL, Jessica Blaszka, in actie in de klase tot 53kg.

Daviscupteam ongewijzigd naar Kazachstan
Captain Paul Haarhuis van het Nederlandse Daviscupteam neemt Robin Haase (ATP-167), Tallon Griekspoor (ATP-172), Botic van de Zandschulp (ATP-201), Wesley Koolhof (ATP-16 dubbel) en Jean-Julien Rojer (ATP-18 dubbel) mee naar Kazachstan, waar op 6 en 7 maart kwalificatie voor de Davis Cup Finals van november in Madrid op het spel staat.

"Ik ben blij dat we met de sterkst mogelijke opstelling naar Kazachstan kunnen afreizen. Het team is ongewijzigd ten opzichte van de Finals in Madrid van vorig jaar. Met Robin, Tallon en Botic hebben we drie sterke spelers voor het enkelspel. De dubbelspecialisten Jean-Julien en Wesley maken het team compleet."

Tennissters spelen thuis in playoffs Fed Cup
Onze tennissters spelen op 17 en 18 april een thuiswedstrijd in de playoffs van de Fed Cup. De tegenstander is op 8 maart bekend en komt uit het rijtje Indonesië, China, Taiwan, Zuid-Korea, Oezbekistan of India. De winnaar van deze playoff mag in 2021 in de kwalificaties weer een gooi naar plaatsing voor de FED Cup Finals doen. TeamNL liep die plaatsing voor 2020 vorige week mis door een nederlaag tegen Wit-Rusland.

Sterke start Van Vugt en Lambriex op WK49er(FX)
In de baai van Melbourne zijn drie wereldkampioenschappen zeilen van start gegaan. De 49er en 49erFX-zeilers konden elk drie races varen en bij de Laser Standard konden de geplande twee races gevaren worden. 

49er-mannen Bart Lambriex & Pim van Vugt kenden een sterke start en staan na hun eerste racedag op de vierde plek in het overall klassement. Annemiek Bekkering en Annette Duetz gingen wat moeizamer van start en staan na drie races dertiende overall. Bij de heren in de Laser Standard zijn zowel Duko Bos als Rutger van Schaardenburg prima aan hun WK begonnen met een respectievelijk een twaalfde en zestiende plek.

Maandag 10 februari

Sjinkie Knegt maakt rentree in Dordrecht

Shorttracker Sjinkie Knegt keert komend weekeinde bij de wereldbekerwedstrijd in Dordrecht terug op het ijs. Dat gebeurt ruim een jaar nadat hij bij een ongeval thuis met een houtkachel derdegraads brandwonden had opgelopen. Gevreesd werd toen dat de 30-jarige Fries een vervolg van zijn topsportloopbaan kon vergeten, maar in de loop van 2019 werd duidelijk dat Sjinkie daar anders over dacht.

Haase wint openingspartij in Rotterdam

Tennisser Robin Haase heeft op de openingsdag van het ABN Amro World Tennis Tournament de kwartfinales bereikt in het dubbelspel. Met zijn Italiaanse partner Fabio Fognini versloeg Robin het Russische duo Karen Chatsjanov/Andrei Roeblev via twee tiebreaks: 7-6 (1) 7-6 (11).

Wesley Koolhof, met de Kroaat Nikola Mektic als derde geplaatst in het dubbelspel in Ahoy, liggen uit het toernooi. Wesley en Nikola verloren de eerste partij op het centercourt van het Canadese talent Félix Auger-Aliassime en Hubert Hurkacz uit Polen: 3-6 6-7 (9).

Knieblessure kost judoka Savelkouls vermoedelijk de Spelen

Judoka Tessie Savelkouls moet zo goed als zeker een streep zetten door deelname aan de Olympische Spelen. De 27-jarige Tessie liep zondag bij de grand slam in Parijs een zware blessure op tijdens haar eerste partij in de klasse boven de 78 kilogram. Bij een aanval van haar Franse opponente Romane Dicko schoot de rechterknie van Savelkouls uit de kom. De Nederlandse moest per ambulance naar het ziekenhuis voor een operatie.

De Nederlandse judobond kan nog niet zeggen wat de precieze schade is en hoe lang Tessie nodig heeft om te herstellen. "Maar de Olympische Spelen zijn zo goed als zeker uit beeld", aldus de bond.

Wind houdt 49ers aan de kant op eerste dag WK

Op de eerste wedstrijddag bij het WK 49er en 49erFX-zeilen is er niet gevaren. Met 25 tot 30 knopen in de baai bij Geelong stond er te veel wind om in actie te komen. Op dinsdag 11 februari wordt er minder wind verwacht en zal het WK worden hervat.

Lees hier het weekblog van week 6.