ANP 78119222

Weekblog TeamNL: Nadine Visser verbetert nationaal record op 100 meter horden

04 oktober 2019
Redactie

Onze sporters komen deze week weer over de hele wereld in actie. Kijk hier naar de resultaten en het belangrijkste nieuws.

Zondag 6 oktober

Derde goud en derde Nederlands record voor Arno Kamminga

Op de derde en laatste dag van de World Cup in Boedapest stond er weer geen maat op Arno Kamminga. Voor de derde keer verbeterde de schoolslagspecialist een Nederlands record. De estafetteploeg op de olympische 4x100 mixed wisselslag won eveneens goud en Ranomi Kromowidjojo pakte brons op het koninginnenummer. Luc Kroon en Kim Busch misten net het podium.

Nadine Visser verbetert nationaal record op 100 meter horden

Atlete Nadine Visser mag trots zijn op haar prestaties tijdens het WK in Doha. In de halve finale van de 100 meter horden verbeterde ze het nationale record naar 12.62. Daardoor bereikte ze uiteraard de finale. In die finale benaderde ze haar toptijd uit de halve finale tot op 6 honderdste en liep ze 12.66. Dat leverde haar geen medaille op, Nadine eindigde als zesde van de wereld op de sterk bezette afstand. 

Vrouwen op 4x400 meter achtste van de wereld

Op het WK atletiek in Doha hebben de 4x400 meter vrouwen beslag gelegd op de achtste plaats van de wereld. In de finale ging het kwartet met Lieke Klaver, Lisanne de Witte, Bianca Baak en Femke Bol in een tijd van 3:27.89 over de eindstreep. Door de achte plek is het team verzekerd van een startbewijs voor de Olympische Spelen in Tokio. 

Paratriatleet Magret IJdema boekt eerste internationale zege

Bij de World Tour paratriathlon in Alanya heeft Magret IJdema haar eerste internationale zege behaald. Ze kwam dit seizoen al vaker in de buurt van een topresultaat, nu is het raak. In het afsluitende onderdeel, het wheelen, schudde IJdema haar concurrenten definitief af.

Anne Terpstra op het podium bij testevent voor Olympische Spelen

Mountainbikester Anne Terpstra is bij het testevent voor de Olympische Spelen in Tokio op het podium geëindigd. De Zeeuwse finishte als derde. De Zwitserse Jolanda Neff won de wedstrijd. 

Zaterdag 5 oktober

Hassan soleert naar goud op 1.500 meter

Sifan Hassan heeft haar tweede gouden medaille op de WK atletiek in Doha veroverd. De atlete rende in de finale van de 1500 meter op indrukwekkende wijze naar de winst. Ze soleerde naar het goud in een kampioenschapsrecord en dus nieuw Nederlands record van 3.51,95.

Hassan veroverde in het Khalifa Stadion al de wereldtitel op de 10.000 meter. Ze zorgde voor een unieke dubbel. Voor zover bekend behaalde nog nooit een atleet de wereldtitel op de combinatie 1500 en 10.000 meter.

Geheel tegen haar gewoonte paste Hassan een heel andere tactiek toe in de finale. In plaats van achterin het veld hangen en pas toeslaan in de laatste ronde, nam ze nu vanaf de eerste ronde het initiatief en liet in de rest van de race niemand meer voorbijkomen. Sterker nog, de laatste 300 meter waren een onewomanshow. De 26-jarige Nederlandse sloeg een enorm gat met haar concurrentes en liep dik 3 seconden onder haar vorige recordtijd.

 

 

Diskwalificatie sprinters op 4x100 meter​

De sprinters zijn kort na de finale van de 4x100 meter estafette op de WK atletiek in Doha gediskwalificeerd. Vermoedelijk is er een foute wissel geweest tijdens de race, waarin het team als zesde finishte.

Het kwartet, bestaande uit Joris van Gool, Taymir Burnet, Hensley Paulina en Churandy Martina, noteerde een tijd van 37,80. Dat zou opnieuw een aanscherping van het Nederlands record zijn geweest. In de series waren de estafettemannen met 37,91 al sneller geweest dan ooit.

Estafettevrouwen naar finale 4x400 meter

De Nederlandse vrouwenploeg op de estafette 4x400 meter is er bij de WK atletiek in Doha verrassend in geslaagd de finale te bereiken. Het kwartet, bestaande uit Lieke Klaver, Lisanne de Witte, Bianca Baak en Femke Bol eindigde als vierde in de eerste heat in 3.27,40. Die tijd lag maar net iets boven het Nederlands record (3.26,98), maar betekende nog geen directe plaatsing voor de finale. In de tweede heat bleek Italië net iets langzamer, waardoor de ploeg als achtste de eindstrijd haalde. Het halen van de finale betekende ook een ticket voor de Olympische Spelen van Tokio.

Hordeloopster Nadine Visser stijlvol naar halve finale 100m horden

Nadine Visser heeft zich soepel geplaatst voor de halve finales op de 100 meter horden bij de WK atletiek in Doha. De 24-jarige Noord-Hollandse liep in haar serie naar de derde plaats in een tijd van 12,75 seconden.

De klassering was al voldoende voor een doorgang naar de halve eindstrijd op zondag. Haar tijd was veelbelovend, want die lag maar iets boven haar Nederlands record van 12,71. De Nigeriaanse Tobi Amusan won haar serie overtuigend in 12,48.

Turnsters als zesde naar teamfinale met olympisch ticket

De turnsters van TeamNL hebben de kwalificaties van de WK in Stuttgart afgesloten als zesde. De ploeg onder leiding van Vincent Wevers wist vroeg in de middag al dat het behaalde puntentotaal van 162,663 voldoende was voor een plaats bij de beste twaalf landen. Daarmee was deelname aan de Spelen van Tokio verzekerd.

De zesde plaats leverde Tisha Volleman, Eythora Thorsdottir, Naomi Visser, Lieke en Sanne Wevers en reserve Vera van Pol een plaats in de teamfinale op. Die is dinsdag. De hoogste score was voor de Amerikaanse vrouwen: 174,605. Individueel was de Amerikaanse superster Simone Biles de beste: 59,432. Visser plaatste zich met de 21e plaats op de geschoonde lijst - maximaal twee turnsters per land - voor de meerkampfinale van donderdag.

Nevobo niet verder ​met bondscoach Jamie Morrison

Jamie Morrison stopt per direct als bondscoach van de Nederlandse volleybalsters. Dat is de uitkomst van de evaluatie tussen de Amerikaanse oefenmeester en de volleybalbond n.a.v. het interlandseizoen 2019. De Nevobo stelt binnenkort een opvolger aan, die Oranje begin januari op het laatste olympisch kwalificatietoernooi (OKT) in Apeldoorn naar de Olympische Spelen van Tokio moet loodsen.

De volleybalsters van Oranje krijgen van 7 t/m 12 januari 2020 een unieke kans om zich voor eigen publiek te plaatsen voor de Olympische Spelen van Tokio. Nederland strijdt met zeven andere landen om één beschikbaar ticket. Alle wedstrijden worden gespeeld in het Apeldoornse Omnisport. De acht deelnemers aan dit laatste OKT zijn: Nederland, Turkije, Duitsland, Bulgarije, Polen, België, Kroatië en Azerbeidzjan.

Kiki Bertens laat topfavoriete Barty ontsnappen

Kiki Bertens heeft in de halve finales van het WTA-toernooi in Peking net niet voor een verrassing kunnen zorgen. De Nederlandse tennisster moest na een enerverend gevecht, dat 2 uur en 20 minuten duurde, haar meerdere erkennen in Ashleigh Barty, de nummer 1 van de wereld. De Australische zegevierde in drie sets: 6-3 3-6 7-6 (7).

Bertens liet in de tiebreak van de derde set bij een voorsprong van 7-6 één matchpoint onbenut. Daarna sloeg Barty alsnog toe op haar tweede wedstrijdpunt.

De Australische toptennisster behaalde haar vijfde overwinning op rij tegen Bertens. Ze speelt in de finale in Peking tegen de winnares van het duel tussen de Japanse Naomi Osaka en de Deense Caroline Wozniacki.

 

Vrijdag 4 oktober

Kamminga en Toussaint zwemmen Nederlands record

Arno Kamminga en Kira Toussaint hebben voor Nederlands succes gezorgd tijdens een wereldbekerwedstrijd zwemmen in Boedapest. Ze wonnen hun races in een nationaal record.

Kamminga tikte op de 100 meter schoolslag aan na 59,05. Hij verbeterde zijn oude toptijd van vorig jaar in Rome (59,14). Toussaint finishte de 50 meter rugslag na 27,68. Ze verbeterde de oude beste tijd die Hinkelien Schreuder tien jaar geleden zwom (27,77). 

Ranomi Kromowidjojo pakte zilver op de 50 vrije slag (24,62). Bij haar lag de focus niet op het winnen van medailles. "Ik had een mooi raceplan en dat heb ik goed uitgevoerd. Ik ben blij met hoe het is gegaan", blikte ze terug.

Verrassend was het optreden van debutant Luc Kroon. De 18-jarige Volendammer ging op de 400 vrije slag als snelste (3.53,49) naar de finale. In die eindstrijd was de 3.52,01 goed voor een zesde plaats. Kromowidjojo eindigde als vierde op de 50 rugslag (28,42). Kim Busch werd vijfde op de 50 vrije slag (25,15) en Jesse Puts klokte de zevende tijd (22,62) op de 50 vrije slag.

Estafetteploeg loopt limiet voor Tokio

Onze sprinters hebben zich geplaatst voor de finale van de 4x100 meter bij de WK atletiek in Doha. Het viertal liep naar de vijfde plaats in de serie in een Nederlands record van 37,91. De tijd was precies snel genoeg om een finaleplek af te dwingen, omdat in de andere serie veel langzamer werd gelopen. Het bereiken van de finale betekent dat de mannenploeg bij NOC*NSF kan worden voorgedragen voor uitzending naar de Olympische Spelen van Tokio in 2020.

Joris van Gool was startloper, daarna kwam Taymir Burnet, vervolgens ging het stokje naar Hensley Paulina en de ervaren Churandy Martina was als laatste aan de beurt. Hij moest er wel alles uitpersen om de finaleplek zeker te stellen.



Onze sprintvrouwen zijn bij de WK atletiek in Doha niet doorgedrongen tot de finale van de 4x100 meter estafette. Het TeamNL-kwartet eindigde in zijn heat als vierde in 43,01. Die klassering was al onvoldoende, maar met de tijd behoorde de ploeg ook niet tot een van de twee tijdsnelsten.

Voetbalsters moeizaam langs Slovenië


Onze voetbalsters hebben zonder te imponeren ook hun derde groepswedstrijd in de EK-kwalificatiereeks gewonnen. In Murska Sobota werd Slovenië, dat nog verrassend op voorsprong kwam, met veel moeite verslagen: 2-4. Sherida Spitse nam in de slotfase twee doelpunten voor haar rekening, beide vanuit een vrije trap. Vivianne Miedema en Lineth Beerensteyn tekenden voor de overige Nederlandse doelpunten.

Louwije niet in actie op WK turnen

Turner Bram Louwije komt niet in actie bij de WK turnen in Stuttgart. Louwije blesseerde zich donderdagavond tijdens de podiumtraining aan zijn rechterarm en kan daardoor geen wedstrijd turnen. Michel Bletterman, Bart Deurloo, Casimir Schmidt, Frank Rijken en Epke Zonderland zullen namens Nederland in actie komen. Rick Jacobs is vrijdag alsnog naar Stuttgart afgereisd en is reserve.

Bertens naar halve finale in Beijing


Kiki Bertens heeft de halve finales gehaald van de China Open. De als achtste geplaatste tennisster versloeg in Beijing in twee sets de nummer drie van de plaatsingslijst, de Oekraïense Elina Svitolina: 7-6 (6) 6-2.

Bertens treft in de halve finale de nummer 1 van de wereld, Ashleigh Barty. De Australische versloeg in drie sets Petra Kvitova uit Tsjechië: 4-6 6-4 6-3.

Betrian opent WK tegen Italiaanse

Jemyma Betrian neemt het zaterdag in haar eerste partij op het WK boksen (-57kg) in Ulan-Ude op tegen Alessia Mesiano. De Italiaanse plaatste zich donderdag via de voorronde voor de 1/16e finales.

De tegenstander van Nouchka Fontijn (-75kg) komt uit de confrontatie tussen Akerke Bakhytzhan uit Kazachstan en Lee Hwei-Hsien Lin uit Tawan. Het duel in de achtste finale staat voor dinsdag op het programma.

Ereronde in rolstoel voor trotse Nadine Broersen 

Nadine Broersen was zo trots op haar zesde plek op de zevenkamp bij de WK atletiek in Doha, dat ze per se de traditionele ereronde door het stadion wilde maken. Ook al moest dat in een rolstoel. Lopend lukte het de atlete van TeamNL niet meer, want de kramp was tijdens de afsluitende 800 meter in haar rechter kuit geschoten.

"Maar die ereronde moest en zou ik meedoen. Dat momentje wilde ik echt pakken’’, zei de 29-jarige Dongense, die haar comeback op de meerkamp na twee jaar blessureleed glans gaf met een solide zevenkamp. "Ik ben trots dat ik een steady meerkamp heb gedaan, dat ik er serieus van genoten heb en dat ik na twee jaar malaise op dit niveau terug ben’’, zei ze in de catacomben van het Khalifa Stadion.


De jonge Emma Oosterwegel verraste met de zevende plaats met een persoonlijk record van 6250 punten. Anouk Vetter, de derde Nederlandse deelneemster, gaf na het speerwerpen, het zesde onderdeel op.

Sifan Hassan heeft zich bij de WK atletiek in Qatar moeiteloos geplaatst voor de finale van de 1500 meter. De TeamNL-atlete van Ethiopische komaf rende in haar halve finale naar de winst in 4.14,69. De eindstrijd is op zaterdag.

Turncoach Van Bokhoven roept Rick Jacobs op

Bondscoach Bram van Bokhoven beslist op een later moment over de definitieve opstelling van de Nederlandse mannenploeg bij de WK turnen in Stuttgart. Tijdens de podiumtraining op donderdagavond is turner Bram Louwije geblesseerd geraakt aan zijn rechterarm. Uit onderzoek moet nog blijken hoe ernstig de blessure is en of hij wel of niet in actie kan komen bij de WK.

Uit voorzorg heeft Van Bokhoven turner Rick Jacobs opgeroepen om op vrijdag naar Stuttgart af te reizen. De Nederlandse ploeg in Stuttgart bestaat verder uit Bart Deurloo, Casimir Schmidt, Michel Bletterman, Frank Rijken en Epke Zonderland. 

De wedstrijd van de Nederlandse turners begint maandag om 19:30 uur. Wie er uiteindelijk in actie zullen komen moet bondscoach Van Bokhoven uiterlijk 24 uur voor aanvang van de wedstrijd bekendmaken bij de wedstrijdorganisatie. 

Pieter Braun zevende op meerkamp

Pieter Braun heeft bij zijn derde deelname aan de WK atletiek zijn beste resultaat behaald op de tienkamp. De Brabantse atleet eindigde bij de titelstrijd in Doha als zevende met een puntentotaal van 8222 punten. In Peking 2015 eindigde hij als twaalfde, in Londen 2017 werd hij zestiende.

Braun stond na de eerste dag nog negende, hij klom op dag twee nog twee posities, mede door het uitvallen van de Franse titelverdediger Kevin Mayer. Er had wellicht meer ingezeten, maar Braun was op zijn laatste vijf onderdelen iets minder op dreef. Hij slaagde er dan ook niet in de olympische limiet voor Tokio te slechten. Daarvoor had hij 8350 punten of meer moeten scoren.

Denzel Comenentia kwam bij het kogelstoten niet verder dan de 23e plek in de kwalificaties met een afstand van 20,03 meter. De eerste twaalf plaatsten zich voor de finale op zaterdag. De Nieuw-Zeelander Tomas Walsh stootte het verst: 21,92 meter.

Donderdag 3 oktober

Groenendijk vierde op WK dammen

Dammer Jan Groenendijk is vierde geworden op de WK in Yamoussoukro. De Nederlander speelde zijn negentiende partij remise tegen de Rus Germogenov en bracht zijn totaal hiermee op 25 punten. Dat was drie punten minder dan de Rus Alexander Georgiev, die in de Ivoriaanse hoofdstad voor de tiende keer wereldkampioen werd. Martijn van IJzendoorn eindigde de titelstrijd als vijfde, Jitse Slump werd achtste.

Roel Boomstra, die vorig jaar Aleksandr Schwarzman in een WK-match klopte, liet dit WK schieten om voorrang te geven aan zijn studie natuurkunde. Hij mag nu Georgiev uitdagen voor een tweekamp om de wereldtitel van 2020.



Selectie EK baanwielrennen bekend

Kirsten Wild doet over twee weken bij de Europese kampioenschappen baanwielrennen in Apeldoorn mee aan vier onderdelen. De Nederlandse is door bondscoach Adriaan Helmantel geselecteerd voor de scratch, de afvalkoers, het omnium en de madison. Bij de mannen komt Jan-Willem van Schip uit op het omnium, de puntenkoers en de madison. Helmantel bepaalt later wie bij de mannen meedoet aan de scratch en de afvalkoers.

Bij de sprintonderdelen kiest bondscoach Hugo Haak bij de teamsprint voor Kyra Lamberink, Shanne Braspennincx en Steffie van der Peet bij de vrouwen en Roy van den Berg, Harrie Lavreysen, Jeffrey Hoogland en Matthijs Büchli bij de mannen. Op de individuele sprint en keirin komen Braspennincx en Laurine van Riessen in actie. Bij de mannen doen Hoogland en Lavreysen de individuele sprint en Büchli en Lavreysen de keirin.

Theo Bos en Sam Ligtlee rijden de 1 kilometer tijdrit en bij de vrouwen zijn Lamberink en Van der Peet geselecteerd voor de 500 meter tijdrit.

Springruiters lopen finale mis op Nations Cup

Het is onze springruiters net niet gelukt zich te plaatsten voor de finale van de Nations Cup. In de eerste finaleronde noteerde het team van bondscoach Rob Ehrens dertien strafpunten en dat bleek er één te veel om bij de beste acht landen te horen. Daarom komen de springruiters zaterdagavond uit in de troostfinale.

Martina slotloper in series estafette

Churandy Martina is de slotloper in de Nederlandse estafetteploeg die vrijdag de series loopt van de 4x100 meter bij de WK atletiek in Doha. Joris van Gool start, Taymir Burnet is tweede man en Hensley Paulina moet als derde loper het stokje overgeven aan Martina, de routinier in de ploeg. Doel is het bereiken van de finale, want dat betekent een ticket voor de Olympische Spelen in Tokio.

Dafne Schippers komt vrijdag niet in actie op de 4x100 meter estafette bij de WK atletiek in Doha. De Utrechtse sprintster wil nog geen risico nemen met haar lies, die ze eerder in het toernooi blesseerde in de halve finales van de 100 meter. Mochten de vier atletes die wel in de series uitkomen de finale halen, dan start ze mogelijk wel in de strijd om de medailles.

Schuurs verliest van voormalige dubbelpartner

Tennisster Demi Schuurs is er niet in geslaagd de halve finales te bereiken van de China Open. In de kwartfinale in Peking verloor de 26-jarige Limburgse met haar dubbelpartner Anna-Lena Grönefeld in de supertiebreak van het Amerikaanse duo Sofia Kenin en Bethanie Mattek-Sands: 2-6 6-4 10-8.

Schuurs speelde dit jaar op het WTA-toernooi van Sydney en de Australian Open nog samen met Mattek-Sands, de voormalige nummer 1 van de wereld in het dubbelspel.

Kruijswijk maakt rentree in Italië

Wielrenner Steven Kruijswijk maakt volgende week zijn rentree. De 32-jarige klimmer van Jumbo-Visma staat dinsdag aan de start van de Italiaanse eendagskoers Tre Valli Varesine. Kruijswijk kwam de afgelopen weken niet in actie, omdat hij tijd nodig had om te herstellen van zijn val in de Ronde van Spanje.

Van Vleuten en Van der Poel genomineerd voor Vélo d'Or

Mathieu van der Poel en Annemiek van Vleuten maken kans om de prestigieuze verkiezing wielrenner van het jaar, de Vélo d'Or, te winnen. De twee wielrenners van TeamNL behoren tot de twaalf genomineerden voor de prijs, die in het leven is geroepen door het Franse wielermagazine Vélo Magazine.

Van der Poel werd dit jaar wereldkampioen veldrijden, Europees kampioen op de mountainbike en hij won onder meer de Amstel Gold race op de weg. Van Vleuten veroverde afgelopen zaterdag met een ongekende solo de wereldtitel op de weg. Ze is de enige vrouw die kans maakt op de prijs.

Woensdag 2 oktober

Koster valt op 5.000 meter, Hassan door op 1.500

Maureen Koster is tijdens haar serie van de 5.000 meter op de WK atletiek in Doha ten val gekomen. De 27-jarige Zuid-Hollandse struikelde in het gedrang van de grote kopgroep na ongeveer 3.500 meter. Ze bleef even liggen op de tartanbaan van het Khalifa Stadion, maar stond na een tijdje weer op en wandelde teleurgesteld de baan af.


Sifan Hassan begon overtuigend aan de 1.500 meter. De winnares van het goud op de 10.000 meter, kwam probleemloos door de series. Ze won haar heat in 4.03,88.

Jorinde van der Klinken eindigde als achttiende bij het discuswerpen. Met een afstand van 58.58 meter haalde ze de finale niet, maar desalniettemin was ze tevreden: “Ik vind het supergaaf om hier te mogen werpen. Op mijn 19e ben ik gewoon 18e van de wereld!”

Femke Bol wist niet nog eens te verrassen. De 19-jarige Amersfoortse werd uitgeschakeld in de halve finales van de 400 meter horden. Bol eindigde in haar heat als zesde in 56,37 en kwam daarmee ruim te kort voor een plaats in de finale. Ze was in de series een dag eerder meer dan een seconde sneller. Toen liep ze een dik persoonlijk record van 55,32.

Broersen beste meerkamper na eerste dag

Nadine Broersen staat achtste na de eerste dag van de zevenkamp bij de WK atletiek in Doha. Ze is daarmee de beste van de drie Nederlandse meerkampsters in het Khalifa Stadion. Anouk Vetter, die twee jaar geleden brons veroverde op de WK in Londen, presteert tegenvallend en neemt na de eerste vier onderdelen de twaalfde plaats in. Debutante Emma Oosterwegel bezet de vijftiende plaats.

Ze was vooral blij met haar 1,83 bij het hoogspringen, doorgaans een van haar sterkste onderdelen. Broersen is zelfs Nederlands recordhouder met 1,94. "Ik ging daar door een mentale barrière heen, want ik heb zo lang tegen die 1,80 aangehikt", zei de 29-jarige meerkampster, die na de eerste dag niet te ver wilde vooruitkijken. "Ik probeer ook te genieten nu het zo lekker gaat, maar dat is best lastig hier. De onderdelen volgen elkaar wel heel snel op. Het is zwaar, maar ik hou mijn hoofd verrassend koel.’’

Groenendijk speelt remise tegen Trofimov

Dammer Jan Groenendijk heeft geen kans meer om wereldkampioen dammen te worden. De Nederlander speelde op het WK in Yammousoukro remise tegen de Rus Ivan Trofimov en bezet na 18 van de 19 ronden de vierde plaats met 24 punten. De Rus Georgiev voert in de Ivoriaanse hoofdstad het klassement aan met 27 punten. Martijn van IJzendoorn deelde de punten met de Ivoriaan Atse en staat met 22 punten vijfde.

Kiki Bertens kwartfinaliste in Peking

Kiki Bertens heeft de kwartfinales bereikt van de China Open. De als achtste geplaatste tennisster versloeg in Peking de Sloveense Polona Hercog: 7-6 (6) 2-6 6-3. In de kwartfinales treft Bertens de Oekraïense Elina Svitolina.

Bertens moet punten verzamelen om zich te kwalificeren voor de WTA Finals. In de zogenoemde 'Race naar Shenzhen' staat ze momenteel tiende en staan Svitolina en de Zwitserse Belinda Bencic boven haar.

View this post on Instagram

Happy to be in the quarterfinals @chinaopen for the first time! 💪

A post shared by Kiki Bertens (@kikibertens) on Oct 2, 2019 at 9:02am PDT

Mathieu van der Poel niet naar test event in Tokio

Mathieu van der Poel reist niet af naar Tokio voor het olympisch testevent voor mountainbikers. In plaats van de reis naar Japan te maken, doet de Limburger donderdag mee aan de eendaagse wielerwedstrijd Sparkassen Münsterland Giro in Duitsland.

"Op die manier vermijden we extra belasting voor Mathieu door alweer een wedstrijd in een ander continent te rijden, met als gevolg een jetlag", lichtte het management toe. 

Na de Münsterland Giro neemt Van der Poel rust, waarna hij als wereldkampioen weer gaat veldrijden. In 2020 wil Van der Poel strijden om olympisch goud in het mountainbiken.

Loting WK boksen bekend

Donderdag gaat het WK boksen van start in het Russische Ula Udah. TeamNL is vertegenwoordigd door twee boksters, Jemyma Betrian en Nouchka Fontijn.

Betrian is als vierde geplaatst en heeft een bye in de eerste ronde. Op 5 oktober komt ze in de tweede ronde in actie tegen de winnares van het duel tussen Yamileth Solorzano (Esa) en Alessia Mesiano (Ita).

Fontijn is als eerste geplaatst in de klasse tot 75 kg en mag de eerste twee rondes overslaan. Ze komt op 10 oktober in de derde ronde voor het eerst in de ring. 

Dinsdag 1 oktober

Femke Bol loopt limiet Tokio op 400 meter horden

Atlete Femke Bol heeft haar debuut op de WK atletiek opgesierd met een plek in de halve finales op de 400 meter horden. De 19-jarige Amersfoortse eindigde in het Khalifa Stadion van Doha als vijfde in haar serie in een dik persoonlijk record van 55,32. Die klassering betekende geen rechtstreekse plaatsing, maar op basis van haar tijd ging ze toch door. De tijd van 55,32 betekende tevens dat ze bij NOC*NSF kan worden voorgedragen voor uitzending naar de Olympische Spelen van Tokio.



Jamile Samuel kan geen nieuwe finale in haar al lange internationale carrière bijschrijven. Het lukte de Amsterdamse atlete niet bij de WK atletiek in Doha de finale te bereiken van de 200 meter. Samuel eindige in haar reeks van de halve finales als zesde in 23,02 en was daarmee uitgeschakeld.

Lisanne de Witte is er niet in geslaagd de finale te bereiken van de 400 meter bij de WK atletiek in Doha. De atlete uit Heiloo eindigde in haar heat van de halve finales als vijfde in 51,41. Klassering en tijd betekenden uitschakeling. De Witte was bijna 2 seconden langzamer dan topfavoriete Shaunae Miller-Uibo uit de Bahama’s, die zich overtuigend als snelste voor de finale plaatste in 49,66.

Hoogspringer Douwe Amels is er op de WK atletiek in Doha niet in geslaagd zich te plaatsen voor de finale. De 28-jarige Fries bleef in de kwalificaties steken op 2,22 meter. Daarmee eindigde hij als negentiende, terwijl een plek bij de eerste twaalf vereist was.

Hockeyster Jonker beëindigt interlandcarrière

Hockeyster Kelly Jonker, goed voor 168 interlands en 68 doelpunten voor Oranje, heeft haar carrière als international beëindigd. De 29-jarige aanvalster van Amsterdam is zwanger. Ze maakte in april 2008 haar debuut in de nationale ploeg.

"Mijn zwangerschap kwam voor mijn man en mij als een verrassing, maar wij zijn er ontzettend blij mee", laat Jonker weten. "Natuurlijk, tot voor kort was het mijn doel om deel te nemen aan de Olympische Spelen in Tokio in 2020. Het voelt op dit moment nog een beetje raar dat die ambitie ineens voorbij is. Maar ik krijg er zoiets moois voor terug, dat is het meer dan waard. Gelukkig reageerden bondscoach Alyson Annan en het team ook direct enthousiast. Iedereen is blij voor me."

De erelijst van Jonker bij Oranje telt twee olympische titels (2008, als reserve, en 2012), twee wereldtitels (2014 en 2018) en twee Europese titels (2017 en 2019). Ze zal na de bevalling niet meer terugkeren bij Oranje. Jonker bekijkt in de zomer van 2020 of ze bij Amsterdam nog doorgaat.

Groenendijk speelt remise tegen koploper WK

Dammer Jan Groenendijk heeft op het WK dammen in Yammousoukro remise gespeeld tegen de koploper in het kampioenschap, de Rus Alexander Georgiev. De Nederlander bezet in de Ivoriaanse hoofdstad na 17 van de 19 ronden de derde plaats met 23 punten. Georgiev heeft twee punten meer. Martijn van IJzendoorn won van de Surinamer Burleson en staat met 21 punten vijfde.

Van Commenée neemt coaching Sifan Hassan op zich

Charles van Commenée is per direct de coach van Sifan Hassan. De hoofdcoach van de Atletiekunie neemt gedurende de WK atletiek in Doha de taken over van haar geschorste Amerikaanse trainer Alberto Salazar. "Zijn schorsing is een voldongen feit, we dealen er nu even mee en nemen de begeleiding helemaal over. We willen dat Sifan zich goed kan voorbereiden op de 1500 meter", aldus technisch directeur Ad Roskam.

Maandag 30 september

Burnet niet naar finale 200 meter

Taymir Burnet is er bij de WK atletiek niet in geslaagd de finale van de 200 meter te bereiken. De atleet van Curaçao moest genoegen nemen met de vierde plek in zijn heat van de halve finales. Met die klassering redde hij het niet; zijn tijd van 20,34 was evenmin goed genoeg om alsnog een plek in de eindstrijd af te dwingen. De 20,34 was wel een persoonlijk record.

Denzel Comenentia komt niet in actie bij het kogelslingeren op de WK atletiek in Doha. De 23-jarige Amsterdammer richt zich op het kogelstoten. Hij dicht zichzelf op dat laatste nummer meer kansen toe.

Samuel naar halve finales 200 meter

Jamile Samuel heeft zich bij de WK atletiek in Doha geplaatst voor de halve finales van de 200 meter. De Amsterdamse atlete eindigde in haar serie als vierde in 22,90. De klassering was niet voldoende om door te mogen naar de volgende ronde, maar haar tijd was wel goed genoeg. Ze ging als een van de zes tijdsnelsten door.

Lisanne de Witte heeft de halve finales bereikt van de 400 meter. De Nederlandse troef op dit nummer snelde in haar serie in het Khalifa Stadion naar de vierde plaats in 51,31. Ze drong door op basis van haar tijd, die ruim voldoende was voor een langer verblijf in het toernooi. De halve finales zijn dinsdag.

Dafne Schippers ontbrak. De titelverdedigster trok zich kort voor de start terug vanwege een liesblessure.

Sifan Hassan kiest voor de 1500 meter als tweede afstand op de WK atletiek in Doha. De wereldkampioene op de 10.000 meter heeft dat besloten in overleg met haar trainer Alberto Salazar.

De atlete had ook voor 5000 meter kunnen kiezen. Op die afstand won ze op de WK van twee jaar geleden brons, vorig jaar veroverde ze goud op de EK in Berlijn en dit jaar rende ze naar een Europees record.

Li Jiao terug in dubbelspel

Tafeltennisster Li Jiao maakt binnenkort haar rentree in het dubbelspel. De huidige bondscoach van TeamNL, nog steeds actief op clubniveau, keert terug in Oranje om het vrouwenteam bij te staan in de pogingen zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen van Tokio, zomer volgend jaar.

Volleyballers voor tweede OKT naar Berlijn

Onze volleyballers mogen begin volgend jaar meedoen aan het olympisch kwalificatietoernooi (OKT). Op de nieuwe Europese ranglijst die maandag werd uitgebracht, neemt Oranje de negende plek in. Dat betekent dat de mannen van bondscoach Roberto Piazza van 5 tot en met 10 januari gaan strijden om één ticket naar de Olympische Spelen in Tokio.

Het OKT vindt plaats in de Duitse hoofdstad Berlijn. De andere deelnemende landen zijn Servië, Frankrijk, België, Slovenië, Bulgarije, Duitsland en Tsjechië. 

Van Vleuten rijdt veldrit in Gieten

Wielrenster Annemiek van Vleuten maakt binnenkort weer een uitstapje naar het veldrijden. De bijna 37-jarige Wageningse, die zaterdag met een indrukwekkende solo van meer dan 100 kilometer de wereldtitel op de weg veroverde, doet op zondag 13 oktober mee aan de Superprestigecross in Gieten.


Bertens naar derde ronde in Beijing

Tennisster Kiki Bertens heeft op het WTA-toernooi van Peking de derde ronde bereikt. De nummer 8 van de wereld versloeg Dajana Jastremska uit Oekraïne in twee sets: 7-6 (5) 6-3. Bertens had in de eerste ronde al de Kroatische Donna Vekic in drie sets verslagen.

Schippers besluit na warming up over 200 meter

Dafne Schippers besluit maandagmiddag kort voor de series van de 200 meter bij de WK atletiek in Doha of ze van start gaat. De atlete zal in het atletiekstadion de gebruikelijke warming-up doen en dan de knoop doorhakken.

Schippers liep zondag in de halve finales van de 100 meter een liesblessure op en trok zich terug voor de finale. Ze wilde niet het risico nemen de blessure te verergeren. De hoop is gevestigd op de fysiotherapeut van Atletiekunie, die moet proberen de blessure binnen een dag te verlichten.

Op de 200 meter is de topatlete van TeamNL titelverdedigster. Ze won de afgelopen twee WK’s het goud op deze sprintafstand. Ze is in Doha ingedeeld in de eerste serie om 16.05 uur.

Gerelateerde sporters

Toon alle 4

Gerelateerde artikelen