Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Weekblog TeamNL: Zilver voor Van Dijke en handboogduo

Weekblog TeamNL: Zilver voor Van Dijke en handboogduo

Cheer!

De sporters van TeamNL komen over de hele wereld in actie. Deze week zien we er een heleboel in actie komen in Minsk, waar de Europese Spelen worden gehouden. Maar...er is meer: lees hier de belangrijkste resultaten en het laatste nieuws.

Deel dit artikel op social media

Zondag 22 juni

Dressuurruiters zijn iedereen de baas in Geesteren
Onze dressuurruiters hebben bij de CSI Twente beslag gelegd op de winst. Anne Meulendijks, Emmelie Scholtens, Edward Gal en Hans Peter Minderhoud lieten Zweden en Groot-Brittannië achter zich. De springruiters werden tweede op het parcours in Geesteren, achter Brazilië.

European Games: Lacruz door, exit voor Van der Pas
Enrico Lacruz is doorgedrongen tot de achtste finales van het bokstoernooi in de klasse tot 64 kilo. Hij rekende vanavond zonder problemen af met Bakhtiyar Gazibayov uit Azerbeidzjan: 5-0. Voor Max van der Pas eindigt het toernooi in de achtste finales. Door de 4-1 nederlaag tegen de Zweed Adam Chartoi is de Brabander uitgeschakeld in de klasse tot 75 kilo.

European Games: Basketbalsters naar knock-outs
De 3x3-basketbalvrouwen hebben zich bij de laatste acht geschaard. Oranje overleefde de poulefase dankzij een ruime zege op Andorra (16-7). Vrijdag werd al gewonnen van Zwitserland (18-14). Nederland verloor later op de dag van Frankrijk (8-18), maar op dat moment was de kwartfinale al een feit.

European Games: Schloesser nipt langs Duitser
Mike Schloesser heeft dankzij een nipte zege op de Duitser Marcel Trachsel de laatste acht bereikt in de individuele compound-competitie. Het verschil was slechts één punt, in het voordeel van de Limburger: 149-148. Schloesser werkt donderdag zijn kwartfinale af.

European Games: Acro-paar weer net naast podium
Stef van de Locht en Fenne van Dijck zijn, net als gisteren, vierde geworden in het acrobatische gymnastiek-toernooi. In de allround-competitie scoorde het duo 28.940 punten. Rusland won, met 29.580 punten.

European Games: Sanne van Dijke zorgt voor tweede judo-succes: zilver
Sanne van Dijke heeft voor het tweede judo-eremetaal van de dag gezorgd. Van Dijke pakte zilver op haar EK in de klasse tot 70 kilo. Margaux Pinot uit Frankrijk klopt onze landgenote in de golden score (shido). Van Dijke, die in 2017 Europees kampioen werd, zag eerder op de dag land- en voornaamgenote Sanne Vermeer brons pakken in de klasse tot 63 kilo.

Hockeysters sluiten groepsfase Pro League in stijl af
De Oranje-hockeysters hebben de poulefase van de Pro League op een passende manier afgesloten. De ongenaakbare ploeg van Alyson Annan was in Amstelveen een maatje te groot voor Australië, dat dankzij treffers van Ireen van den Assem, Laurien Leurink en Maria Verschoor werd verslagen. De wereldkampioen boekte daarmee hun vijftiende zege in zestien Pro-League-duels. Volgende week vindt de finaleronde plaats, eveneens in Amstelveen.

Verstappen vierde in GP van Frankrijk
Max Verstappen is vierde geworden op de GP van Frankrijk. De coureur van Red Bull Racing eindigde daarmee op de plek vanwaar hij startte. Voor Verstappen is het alweer de vijfde keer van de GP-seizoen dat hij als vierde een race afsloot. Lewis Hamilton ging er op het circuit van Le Castellet met de zege vandoor. De Brit voert eveneens de totaalklassement aan. Verstappen staat ook daar op een vierde plaats.

European Games: Acro-trio sluit af als zevende
Onze acro-vrouwen zijn zevende geworden in de all-around-klasse. Fem van Os, Lynn de Bock en Lotte van Vugt behaalden een score van 27.220 punten. Met hun oefening op het nummer Survivor van Destiny's Child hielden zij Groot-Brittannië achter zich. Het goud ging naar België, met een score van 29.960.

 

 

European Games: Bronzen plak voor Sanne Vermeer
Een waza-ari heeft Sanne Vermeer een bronzen medaille opgeleverd tijdens de EK judo in de klasse tot 63 kilogram. Hierdoor vloerde zij tegenstander Martyna Trajdos in de strijd om de derde plek. De winst ging naar Clarisse Agbegnenou, die Vermeer klopte in de halve finales.

EK-selectie van softbalteam gepresenteerd
Connie Clark heeft de selectie voor het EK softbal gepresenteerd. In Tsjechië verdedigt het Koninkrijksteam van 30 juni tot 6 juli de Europese titel en strijdt het bovendien om plaatsing voor het Olympisch Kwalificatie Toernooi dat enkele weken later in Utrecht gespeeld wordt. Check hier de complete ploeg.

European Games: Joris Nieuwenhuis zesde in wegwedstrijd
Joris Nieuwenhuis is de beste Nederlander geworden in de wegwedstrijd in Minsk. De meervoudig Nederlands kampioen bij de beloften eindigde na 180 kilometer als zesde. Nieuwenhuis (23 jaar) zat in het groepje achtervolgers, dat tevergeefs Davide Ballerini in probeerde te halen. Nieuwenhuis eindigde op 41 seconden van de Italiaanse winnaar. 

European Games: Basketballers sluiten af met knappe zege
De 3x3-basketballers hebben in hun laatste pouleduel een knappe zege geboekt op Letland. Het werd 20-17 in het voordeel van Oranje. Lenno Witteveen deed, net als in de eerdere twee duels, weer van zich spreken door tien punten te maken. Oranje strandt door de twee eerdere nederlagen in de groepsfase; Letland plaatste zich wel voor de knock-outs.

European Games: Müllenberg weer een ronde verder
Peter Müllenberg staat in de kwartfinales van het EK boksen. In de klasse onder de 91 kilogram won Müllenberg van Berat Acar uit Turkije. Acar begon beter, maar vanaf de tweede ronde was het zwaargewicht uit Almelo duidelijk de betere: 3-2.

European Games: Li Jie met gemak naar vierde ronde
Li Jie heeft zich geplaatst voor de vierde ronde van het enkelspel. De tafeltennisster won vrij gemakkelijke van Stephanie Loeuillette; 4-0. In de eerste games kon de Française nog wel wat weerstand bieden, maar in de laatste game (11-2) was Li Jie met afstand de sterkste. Britt Eerland legde het in de derde ronde af tegen Hanna Haponova: 4-1.

European Games: Zilver na thriller voor Schloesser en De Laat
De handboogschutters hebben opnieuw voor eremetaal gezorgd op de European Games. Mike Schloesser en Sanne de Laat brengen een zilveren plak mee naar huis. In hun finale tegen Rusland kwamen de compounders millimeters tekort voor de hoofdprijs. In de shoot-off liet het Nederlands duo één punt minder noteren (17 tegenover 18). Na de vier ends stond het 152-152, mede dankzij vier scores van tien van Nederland in de slotfase.

European Games: Herkansing voor Frank de Wit, Sanne Vermeer in strijd om brons
Judoka Frank de Wit (-81 kg) is er niet in geslaagd om zijn Hongaarse opponent Atilla Ungvari te verslaan op de tatami. De Wit ging onderuit in de golden score. Collega Sanne Vermeer (-63 kg) moest in haar halve finale tegen de sterke Française Clarisse Agbegnenou, de huidige wereldkampioen, en moest het onderspit delven. Ze komt later in actie voor brons. 

European Games: Sanne van Dijke naar finale
Sanne van Dijke gaat op voor goud! In de halve finale won de Brabantse door een waza-ari van Marie-Eve Gahie uit Frankrijk. In de finale treft Van Dijke opnieuw een Française; Margaux Pinot.  

Opnieuw goud voor pararoeiers Annika van der Meer en Corné de Koning
In het Poolse Poznan hebben pararoeiers Annika van der Meer en Corné de Koning opnieuw een gouden medaille gewonnen. Het duo won in de klasse PR2mix2. Zowel Annika als Corné wonnen ook individueel goud bij de tweede wereldbeker van het roeiseizoen. 

European Games: Sacha Gorissen onderuit in herkansing
Samboka Sacha Gorissen sluit de European Games af met een zesde plaats. In de herkansing ging ze onderuit tegen de lange Georgische Irine Leonidze.

European Games: Mixed team compound naar gouden eindstrijd
Sanne de Laat en Mike Schloesser staan in de finale! In de halve eindstrijd versloeg het duo hun tegenstander uit Kroatië, met 150-142. De finale staat om 14:35 lokale tijd (13:35 Nederlandse tijd) gepland. 

European Games: Sanne van Dijke naar halve eindstrijd
Bij de European Games, wat tevens ook het EK judo is, doen de Sanne's het vandaag goed. Sanne van Dijke versloeg in de kwartfinale de Ierse Meghan Fletcher en bereikte zo de halve eindstrijd. Eerder won Sanne Vermeer ook haar kwartfinale. Bij het handboogschieten plaatste Sanne de Laat zich (samen met Mike Schloesser) voor de halve eindstrijd in de gemixte teamwedstrijd compound. 

European Games: Frank de Wit naar kwartfinale
Judoka Frank de Wit staat in de kwartfinale. Zijn Poolse tegenstander Damian Stepien moest in de klasse tot 81 kilogram afkloppen tegen De Wit. In de kwartfinale treft hij Atilla Ungvari uit Hongarije. 

European Games: Basketballers ook in tweede duel onderuit
De 3x3-basketballers hebben ook hun tweede wedstrijd in Minsk verloren. Na Tsjechië was ook Turkije met een klein verschil (20-19) te sterk voor Oranje. Net als tegen de Tsjechen was Lenno Witteveen wederom de man met de meeste punten namens de basketballers; dit maal kwam hij tot acht punten.

European Games: Sanne Vermeer bereikt halve eindstrijd
Sanne Vermeer stoomt door in Minsk. De winnares van de GP in Tblisi versloeg in de kwartfinale Darja Davydova uit Rusland op ippon. In de halve eindstrijd staat Vermeer tegenover Clarisse Agbegenou uit Frankrijk.

European Games: Schloesser en De Laat naar laatste vier
Mike Schloesser en Sanne de Laat hebben de laatste vier bereikt in het mixed compoud-toernooi. De handboogschutters waren met 155-147 te sterk voor Groot-Brittannië. Met name in het derde end waren Schloesser en De Laat oppermachtig; daarin behaalden zij vier keer de maximale score van tien punten. In de halve finale staat Nederland tegenover Kroatië.

 

European Games: Exit voor Polling na houdgreep
Kim Polling is gestrand in de tweede ronde van haar EK. De Zweedse Anna Bernholm velde de titelhouder met een houdgreep. Bernholm won eerder dit jaar de Grand Prix in Tel Aviv. 

European Games: Vermeer door, Franssen uitgeschakeld
Sanne Vermeer is een halte verder in het judotoernooi. De Friezin won door een waza-ari in de tweede ronde van Edwige Gwend uit Italië. Een andere Italiaanse, Maria Centracchio, was Juul Franssen de baas in deze klasse onder de 63 kilo. In de golden score trok Franssen aan het kortste eind. 

European Games: Polling en Van Dijke verder 
Kim Polling en Sanne van Dijke zijn doorgedrongen tot de tweede ronde van het judotoernooi in de klasse onder de zeventig kilo. Van Dijke klopte Aljona Prokopenko, Polling rekende af Laura Vargas Koch. Beide duels werden gewonnen op ippon.

European Games: Herkansing voor Sacha Gorissen
Sacha Gorissen is er niet in geslaagd de halve finales te bereiken in het sambo-toernooi. De Brabantse legde het in het afgeladen Sports Palace af tegen Zhanara Kusanova uit Rusland. "Ik was gewaarschuwd voor haar armklem. En toch gebeurde het. Nu moet ik even door de pijn heen." Gorissen werkt later op de dag haar herkansing af. 

European Games: Eerland en Tromer uitgeschakeld in eerste ronde
Britt Eerland en Laurens Tromer zijn zondagochtend uitgeschakeld in de eerste ronde van het mixed-dubbel. Het tafeltennisduo verloor met 3-2 van het Italiaanse koppel Giorgia Piccolin/Niagol Stojanov. In de laatste set stonden Eerland en Tromer met 8-6 voor, maar daarna trokken de Italianen de wedstrijd naar zich toe.

European Games: Kwartfinales eindstation voor Bayardo/Van den Berg
Voor het gemengd koppel Gabriela Bayardo en Sjef van den Berg is de kwartfinale het eindstation in Minsk. Het paar moest z'n meerdere erkennen in de Wit-Russen Karyna Kazlouskaya en Kiryl Firsau. Nederland kwam op voorsprong in de eerste set, maar zag de Wit-Russen de wedstrijd naar zich toetrekken in de derde en vierde set.

Zaterdag 21 juni

European Games: Kasparian met overmacht naar laatste zestien

Artjom Kasparian
 heeft zich geplaatst voor de laatste zestien in het bokstoernooi onder de 81 kilo. Kasparian won met overmacht van Mikel Cullhaj uit Albanië: 5-0. Hierdoor staat hij dinsdag in de volgende ronde tegenover Abdulrahman Abu-Lubdeh.

Hockeyers in eigen huis onderuit tegen Australië

De hockeymannen hebben vanavond in de Pro League met 4-1 verloren van Australië. De Kookaburras stonden in Amstelveen bij rust al met 3-1 voor. Jip Janssen tekende voor de enige treffer van Oranje. Beide landen waren al zeker van plaatsing voor de finaleronde, die later deze maand plaatsvindt. 
 
European Games: judoka Sanne Verhagen eindigt als vijfde op EK

Judoka Sanne Verhagen is in de gewichtsklasse tot 57 kilo als vijfde geëindigd. In de wedstrijd om brons verloor ze door een waza-ari van de Portugese Telma Monteiro. Diezelfde Monteiro versloeg in de eerste ronde ook Margriet Bergstra al.  

European Games: Ewout Oostwouder strandt in tweede ronde 

Tafeltennisser Ewout Oostwouder vond zijn Waterloo in het enkelspel in de tweede ronde. De Slowaak Yang Wang won met duidelijke cijfers van Oostwouder (4-0), die eerder op de dag ook in actie kwam. In de eerste ronde versloeg hij de Kosovaar Fatih Karabaxhak. 

European Games: acrogym-duo Stef van der Locht en Fenne van Dijck net naast podium

Het gemixte duo Stef van der Locht en Fenne van Dijck zetten 's middags al een puike prestatie neer door vierde te worden bij het onderdeel tempo en ook bij het onderdeel balans kwamen ze goed voor de dag. Opnieuw resulteerde het op een plek net naast het podium: vierde. Het trio Lynn de Bock, Fem van Os en Lotte van Vugt kwamen op het onderdeel balans tot de zevende plek. 

Volleyballers grijpen brons in Euro League

Onze volleyballers hebben in de Euro League beslag gelegd op het brons. De mannen van de Italiaanse bondscoach Roberto Piazza zetten Estland simpel opzij: 3-0. 

European Games: tafeltennisser Laurens Tromer uitgeschakeld

Het was nipt, maar tafeltennisser Laurens Tromer verloor zijn wedstrijd in de tweede ronde van de Pool Jakub Dyjas: 4-3. Tromer kwam na een 3-1 achterstand terug tot 3-3. In het beslissende zevende punt moest hij vervolgens zijn meerdere erkennen. 

European Games: Sanne de Laat naar laatste acht
Nog meer handboogsucces! Sanne de Laat plaatste zich op het onderdeel compound voor de kwartfinales door de Kroatische Amanda Mlinaric uit te schakelen. De score viel in het waaierige Minsk nipt in het voordeel uit van De Laat: 144-142. De Eindhovense mag nu genieten van een paar dagen rust, woensdag komt zij pas weer in actie.  
 

European Games: Max van der Pas soeverein naar zege
Max van der Pas zien we terug in de tweede ronde van het bokstoernooi. In de eerste ronde van de klasse onder de 75 kilogram was hij de Macedoniër Arsim Etemi duidelijk de baas. Van der Pas won op punten (5-0), waardoor hij zondag in de achtste finale tegenover de Zweed Adam Chartoi staat.

European Games: Acrogym-duo grijpt net naast brons
Acrogymmers Stef van der Locht en Fenne van Dijck zijn er net niet in geslaagd om een medaille te behalen. Het mixed duo werd vierde met 28.280 punten. Eerder op de dag werden Fem van Os, Lynn de Bock en Lotte van Vugt zesde bij de vrouwen (26.730 punten). Gastland Wit-Rusland ging er daar met het goud vandoor.

European Games: Zilver voor handboogschutters op recurve
De handboogschutters hebben een zilveren medailles veroverd op het onderdeel recurve. Sjef van den Berg, Steve Wijler en Jan van Tongeren stonden tegen Frankrijk na twee sets op een 4-0 achterstand, maar knokten zich terug tot 4-4. De shoot-off werden echter een prooi voor de Fransen, die in alle drie de pogingen het maximale resultaat van tien punten haalden. "Ik denk dat we blij kunnen zijn met zilver", zegt Wijler, die trots was op de inhaalrace. "We weten dat we terug kunnen komen van een achterstand. Dat lukte ook. Alleen was hun shoot-off fantastisch, jammer genoeg voor ons." 

 

 

European Games: Wiebes en Vos zorgen voor dubbelslag
Lorena Wiebes en Marianne Vos hebben voor de eerste plakken gezorgd in Minsk. Wiebes was in de sterkste in de sprint, voor Vos die daardoor zilver pakte. Het brons ging naar Tatsiana Sjarakova uit Wit-Rusland. De wedstrijd bestond uit acht ronden van vijftien kilometer, waarin een klimmetje over een kasseienstrook was opgenomen.

European Games: Herkansing voor Tsjkadoea en Verhagen
Judoka's Tornike Tjskadoea en Sanne Verhagen gaan op voor een herkansing. Beiden verloren in de kwartfinale. Als ze hun herkansing winnen, is brons het maximaal haalbare in Minsk. 

European Games: Mandy Mulder en Peter Hellenbrand vijfde
Sportschutters Mandy Mulder en Peter Hellenbrand zijn bij de gemixte teamwedstrijd op het onderdeel 10 meter luchtgeweer als vijfde geëindigd. Het duo stond na de eerste ronde op de derde plek, maar in de finale lukte het net niet om bij de eerste vier te komen en zo mee te strijden om de medailles. 

European Games: Handboogschutters naar finale
De handboogschutters gaan op voor goud! Het toptrio Van den Berg-Van Tongeren-Wijler rekende in de halve finale af met Spanje, dat met 5-1 werd verslagen. Later vandaag staan onze mannen in de finale tegen Frankrijk, dat Italië met 6-0 klopte. 

European Games: Tsjkadoea en Verhagen naar kwartfinale, Koffijberg moet aftikken

Judo: Tornike Tsjkadoea bereikte in de gewichtsklasse tot 60 kilo de kwartfinale door Karamat Huseynov uit Azerbeijdzjan na een golden score van vijf (!) minuten te verslaan. Sanne Verhagen klopte de als tweede geplaatste Israëlier Timna Nelson Levy met een waza-ari en stelde daardoor ook een plek in de kwartfinales veilig. Roy Koffijberg lukte het niet om de kwartfinale te halen, hij moest in de tweede ronde aftikken tegen de Spanjaard Francisco Garrigos.

European Games: Recurveteam naar halve finale

Handboogschutters Sjef van den Berg, Jan van Tongeren en Steve Wijler gaan in de halve finale op tegen het Spaanse team. In de kwartfinale versloeg het Nederlandse trio thuisland Wit-Rusland met 6-0. 

European Games: Koffijberg en Verhagen dankzij ippons door
Judoka Roy Koffijberg is doorgedrongen tot de tweede ronde. In de klasse tot 60 kilo won hij op ippon van Bekir Özlü uit Turkije. Bij de dames tot 57 kilo won Sanne Verhagen ook op ippon van de Oekraïense Marija Skora. Margriet Bergsma sneuvelde tegen Telma Monteiro uit Portugal. Dat gebeurde eveneens via een ippon. 

European Games: Oostwouder eenvoudig langs Kosovaar
Ewout Oostwouder heeft met gemak de tweede ronde van het tafeltennistoernooi gehaald. In de eerste ronde zette hij Fatih Karabaxhak uit Kosovo met 11-6, 11-1, 11-6 en 11-3 opzij. “Ik had mijn tegenstander nog nooit eerder gezien en wist dus niet wat ik moest verwachten”, zei Oostwouder na afloop. “Maar ik ben tevreden, dit geeft vertrouwen voor de volgende wedstrijd.” Vanavond (19.00 uur) mag hij weer aan de bak; dan ontmoet Oostwouder de Slowaak Yang Wang. 

Anne van Dam haalt de cut in derde major
Succes voor Anne van Dam in het Amerikaanse Chaska. De golfster haalde vannacht de cut in het PGA Championship, de derde major van het jaar. Van Dam liet in de tweede ronde een 73 noteren. Na 36 holes staat zij daardoor op een totaal van +5, waarmee ze de 66ste plaats in handen heeft.

Vrijdag 20 juni

Teleurstellende nederlaag volleyballers
De Nederlandse volleyballers hebben een teleurstellende nederlaag geleden in de halve finale van de European Golden League. TeamNL verloor met 1-3 van Wit-Rusland, en kwam geen moment lekker in het spel. Door de nederlaag kwalificeren de Lange Mannen zich niet voor de Challenge Cup, waar een ticket voor de Volleyball Nations League is te winnen.

De equipe van bondscoach Roberto Piazza speelt morgen om de derde plaats in de European Golden League, tegen de verliezer van de andere halve finale, die tussen gastland Estland en Turkije gaat.

Wereldrecord voor pararoeiers
Annika van der Meer en Corné de Koning hadden een fatastische eerste dag van de World Rowing Cup II in Poznan. Beide skiffeurs voeren een wereldrecord. Annika van der Meer (zie foto van Merijn Soeters) in 9:27.27 en Corné de Koning in 8:28.40. Morgen strijden van der Meer (16:00 uur) en de Koning (16:15) beiden in de skiff voor een medaille. Naast de individuele overwinningen won het duo in de dubbeltwee met een ruime voorsprong de testrace tegen ploegen uit Polen, Frankrijk, Oekraine en Duitsland. European Games: Bayardo/Van den Berg in extremis naar volgende ronde
Gabriela Bayardo en Sjef van den Berg zijn als mixed recurveteam doorgedrongen door de kwartfinale. Georgië werd via een shoot-off verslagen (5-4). Zondag staat het duo tegenover gastland Wit-Rusland. Eerder op de dag werd Bayardo eerste bij de kwalificaties op de individuele recurve, waardoor zij vrijgesteld is voor de eerste ronde. Mike Schloesser werd op het onderdeel compound tweede in de kwalificatieronde. 

European Games: Basketbalsters te sterk voor Zwitserland
De 3x3-basketbalvrouwen hebben hun eerste duel in Minsk gewonnen. Zwitserland ging in de Palova Arena met 18-14 onderuit tegen Oranje. Zondagmiddag komen de basketbalsters opnieuw in actie. De tegenstander is dan Andorra, dat vandaag dik verloor van Frankrijk (20-9).

Negende plaats voor degenequipe
De degenschermers van TeamNL zijn negende geworden op het EK in Düsseldorf. De dag begon met een 31-21 nederlaag tegen Italië. De Nederlandse equipe, bestaande uit Bas Verwijlen, Tristan Tulen, Rafael Tulen en Randy Postma, herstelde zich met drie winstpartijen (Tsjechië: 45-38, Spanje: 45-43 en de Oekraine: 45-33). Daarmee eindigde de ploeg op de negende plaats.  

Bertens gaat spelen in Eastbourne
Kiki Bertens doet volgende week zoals gepland mee aan het grastoernooi van Eastbourne. De 27-jarige tennisster liep zondag in de finale van het toernooi in Rosmalen een lichte liesblessure op.

European Games: Müllenberg neemt eerste horde
Bokser Peter Müllenberg heeft de eerste horde genomen in de klasse onder de 91 kilo. Het zwaargewicht won in de voorrondes op punten van Henrik Sargsyan uit Armenië. Sargsyan begon sterk, maar in de rest van de partij was Müllenberg de betere. In de tweede voorronde neemt Müllenberg het op tegen Berat Acar uit Turkije. Die wedstrijd wordt zondag afgewerkt.

Golfster Van Dam komt net te kort
Anne van Dam bivakkeert na de eerste ronde van het KPMG Women's PGA Championship in de Amerikaanse staat Minnesota net onder de cutlijn. Met een openingsronde van 76 komt ze momenteel één slag tekort voor het weekend bij de derde major van het jaar.

European Games: Basketballers beginnen met nipte nederlaag 
De 3x3-basketballers zijn hun groepsfase op de European Games begonnen met een nederlaag tegen Tsjechië. Nederland knokte zich terug van een ruime achterstand, maar legde het af in de slotfase: 16-18. Lenno Witteveen was met zes punten de meest trefzekere Nederlander. Zondag spelen de basketballers hun tweede pouleduel, tegen Turkije.  

European Games: Van den Berg, Wijler en Van Tongeren krijgen bye
Handboogschutters Sjef van den Berg, Steve Wijler en Jan van Tongeren zijn door naar de tweede ronde op het onderdeel recurve. Door hun goede prestaties tijdens de kwalificaties, kregen zij een bye voor de eerste ronde. In het vrouwentoernooi zien we Sanne de Laat terug bij de laatste zestien. 

Handbalsters tegen Noorwegen in groepsfase WK
De Nederlandse handbalsters treffen op het komende WK in Japan in de groepsfase al angstgegner Noorwegen. De Scandinavische ploeg is de drievoudig wereldkampioen die Oranje op het WK van 2015 en het EK van 2016 in de finale versloeg.

Fontijn draagt Nederlandse vlag in Minsk
Nouchka Fontijn mag vanavond tijdens de opening van de tweede editie van de Europese Spelen namens TeamNL de Nederlandse driekleur het stadion binnendragen. De Schiedamse boksster voert daarmee de 86-koppige Nederlandse equipe aan in Minsk, Wit-Rusland. Lees meer.

Donderdag 20 juni

Hockeysters winnen van Argentinië
De Nederlandse hockeysters zijn zeker van de eerste plaats in de groepsfase van de Pro League. In Utrecht won het team van bondscoach Alyson Annan met 2-1 van Argentinië. Van de 15 tot nu toe gespeelde duels in het toernooi won Oranje er 14. 

Voetbalsters verslaan Canada; dinsdag tegen Japan
De oranje voetbalsters krijgen dinsdag in Rennes te maken met Japan in de achtste finales van het WK. De Leeuwinnen sluiten de groepsfase als winnaar af door de zege op Canada vanavond in Reims (2-1).

Waterpolomannen winnen nu wel van Roemenië
De Nederlandse waterpolomannen hebben in een oefenwedstrijd gewonnen van Roemenië. In het Valleibad in Veenendaal versloeg het team van bondscoach Harry van der Meer Roemenië met 11-7. De periodestanden waren 4-4 2-0 2-1 3-2. Een dag eerder speelden Nederland en Roemenië gelijk in Dordrecht (10-10). De Roemenen wonnen toen na strafballen.

Basketbalsters uitgeschakeld in groepsfase
De Nederlandse basketbalsters zijn op de WK 3x3 in Amsterdam blijven steken in de groepsfase. Het Oranje-kwartet moest het laatste groepsduel, met China, winnen, maar dat zat er niet in: 12-13.

Fleur Kuijt, Natalie van den Adel en de zusjes Jill en Loyce Bettonvil wisten dinsdag na de nederlaag tegen Hongarije al dat plaatsing voor de kwartfinales een zware opgave zou worden. China is in Amsterdam immers als eerste geplaatst.

Nederland,in 2017 vierde, speelde echter zijn beste wedstrijd van het toernooi. Aan de hand van uitblinkster Van den Adel bleef het tot de laatste seconde ontzettend spannend, maar een zege was net iets te veel gevraagd.

Elfde plaats floretschermers
De Nederlandse floretschermers zijn in de landenwedstrijd van de EK als elfde geëindigd. Het duel met België (9) om de eerste plaats buiten de toptien werd overtuigend met 45-27 gewonnen.

Sebastiaan Borst, Daniel Giacon, Elisha Yuno en Dirk-Jan van Egmond waren in de eerste ronde kansloos tegen Frankrijk (3). Daarna was Nederland (14) te sterk voor Ierland (11) en verloor het van Denemarken (7).  

Volleybalsters winnen laatste Nations League-duel
De Nederlandse volleybalsters hebben de Nations League afgesloten met een klinkende overwinning. Het team van bondscoach Jamie Morrison was met 3-0 (25-12 27-25 25-17) te sterk voor Rusland. Voor zowel Oranje als Rusland had het duel niet veel prioriteit meer. Beide landen konden zich niet meer plaatsen voor de finaleronde.

Tolhoek fietst naar fraaie zege in Zwitserland
Antwan Tolhoek heeft in de Ronde van Zwitserland op fraaie wijze zijn eerste profzege geboekt. De 25-jarige Nederlander van Jumbo-Visma reed in de slotklim weg van zijn collega-vluchters en reed in z'n eentje naar de winst. 

Dumoulin niet naar de Tour
Tom Dumoulin gaat niet de Tour de France rijden. Dat heeft de renner van Team Sunweb zojuist bekend gemaakt in een interview met de NOS. "De Tour, dat gaat 'm niet meer worden", zegt een balende Dumoulin. "Het heeft op dit moment geen zin. Het ware moeilijke weken. Dit hadden we nooit verwacht."

Goede start golfer Van Driel
Darius van Driel is in München goed begonnen aan het BMW International Open, dat deel uitmaakt van de Europese Tour. De Nederlandse golfer ging rond in 69 slagen, drie onder par. Daarmee is hij gedeeld zesde. Vanwege onweer is de eerste ronde stilgelegd en is nog niet iedereen klaar. 

Groenewegen valt maar wint toch
Ondanks een valpartij in de slotfase heeft Jumbo-Visma sprinter Dylan Groenewegen in Heinkenszand de eerste etappe van de ZLM Tour op zijn naam geschreven. Hij toonde zich na 197 kilometer de snelste in de massasprint. De Let Emils Liepins van Wallonie Bruxelles kwam als tweede over de meet, voor de Australiër Caleb Ewan van Lotto-Soudal.

Kromowidjojo niet naar Italië
Ranomi Kromowidjojo heeft in de aanloop naar de WK in Zuid-Korea (12-28 juli) te maken met fysieke tegenslag. De drievoudig olympisch kampioene bleek deze week bij de Open Franse titelstrijd in Chartres niet helemaal fit. Daardoor zag ze af van deelname aan de tweede wedstrijddag. Ook doet ze niet mee aan de Sette Colli in Rome, die van 21 t/m 23 juni op het programma staat. 

Woensdag 20 juni

Hockeyers naar finaleronde Pro League

Ondanks bijna twee uur vertraging heeft het Nederlands hockeymannenteam zich met een 2-2 gelijkspel en verloren shoot-outs tegen Argentinië definitief geplaatst voor de Grand Final van de Pro League.

Het was in Utrecht geen hoogstaande wedstrijd, maar dat er na de zondvloed in Utrecht überhaupt gespeeld kon worden was een opsteker. Net als de twee spitsengoals van Mirco Pruyser en de fijne assists van Diede van Puffelen en Bjorn Kellerman. Lees hier het verslag.

Verenigde Staten te sterk voor volleybalsters

De Nederlandse volleybalsters hebben woensdagmiddag in de Volleyball Nations League verzuimd te stunten tegen de Verenigde Staten. Oranje, met invalster Celeste Plak in de hoofdrol, had een 3-1 zege voor het grijpen maar verloor toch in vijf sets van het geslepen Amerika. Donderdag staat de laatste wedstrijd van de VNL op het programma, tegen gastland Rusland. Lees hier het wedstrijdverslag.

Wisselend succes 3x3 basketballers op WK

De Nederlandse 3x3 basketballers zijn het WK in Amsterdam gestart met een overwinning en een nederlaag. In het openingsduel waren de mannen veel te sterk voor Zui-Korea, maar in het tweede groepduel bleek wereldkampioen Servië met 18-14 te sterk. Vrijdag speelt TeamNL nog tegen de VS en Turkije. De nummers 1 en 2 van de groep gaan naar de kwartfinales.

Van Emden snelste in proloog ZLM Tour

Jos van Emden heeft de proloog van de ZLM Tour gewonnen. De renner van Jumbo-Visma was in Yerseke over een afstand van 6,8 kilometer twee tellen sneller dan zijn ploeggenoot Mike Teunissen en Tony Martin.

Softballers verliezen van Zuid-Afrika

De Nederlandse softballers hebben op het WK in Tsjechië met 7-0 verloren van Zuid-Afrika. Oranje staat na de vijfde nederlaag gedeeld zesde in poule B. Donderdag volgt het laatste groepsduel, tegen Australië.

Degenschermsters uitgeschakeld op EK

Kelly Boone en Day de Wijn zijn vroegtijdig uitgeschakeld op het EK schermen in Düsseldorf. Boone, nummer 107 van de wereldranking bij het degenschermen, verloor in de tweede ronde van de nummer 29 van de wereld Aleksandra Zamachwoska. De Wijn vocht zich door de kwalificaties en sneuvelde vervolgens in de eerste ronde. 

Remise Verheul op WK dammen

Heike Verheul staat na twaalf ronden op de WK dammen op een gedeelde dertiende plaats. Woensdag speelde Verheul remise tegen de Chinese Zhang. Donderdag is er een rustdag, daarna volgen de drie slotronden.

Dinsdag 19 juni

Winst en verlies voor basketbalsters
De Nederlandse 3x3-basketbalsters hebben op de eerste dag van het WK in eigen land een duel gewonnen en een duel verloren. Jill Bettonvil, Loyce Bettonvil, Fleur Kuijt en Natalie van den Adel begonnen op het Museumplein in Amsterdam met een 17-11-zege op Turkmenistan en ‘s avonds verloor Oranje met 13-11 van Hongarije, dat twee jaar geleden nog tweede werd op het WK in Nantes.

Het duel met de Hongaarse vrouwen was tot de laatste seconde spannend. Met het ingaan van de laatste halve minuut stond het 12-11 voor Hongarije, dat met het nodige fortuin in de slotfase nog eenmaal wist te scoren. In de middag had Hongarije al met 15-9 van Letland gewonnen. Letland en China zijn donderdag de tegenstanders van Oranje. Oranje is gewaarschuwd, want China won op de openingsdag met maar liefst 22-5 van Turkmenistan.Schermer Verwijlen achtste
Bas Verwijlen is op de tweede dag van de EK schermen in Düsseldorf op de achtste plaats geëindigd op degen. Na zes overwinningen op rij moest de 35-jarige Brabander in de kwartfinales zijn meerdere erkennen in de Tsjech Jiri Beran. De drievoudige olympiër van TeamNL verloor met 15-10.

Tristan Tulen, Rafael Tulen en Randy Postma wonnen eveneens drie partijen in de poulefase. Zij waren daardoor evenals Verwijlen vrijgesteld van de eerste knock-outronde, maar verloren daarna hun eerste partij in het hoofdschema (laatste 64). Eline Rentier (floret) eindigde als 43e na haar nederlaag in de eerste eliminatie tegen de Française Solene Butruille (14-15).

Softballers verliezen van Denen

De Nederlandse softballers zijn op het WK in Praag tegen de vierde nederlaag in vijf duels aangelopen en staat nu gedeeld zesde in groep B. Dinsdag waren de Denen met 8-1 te sterk. Eerder won Nederland van Singapore, maar bleken ook Venezuela, Canada en de VS te sterk. Woensdag treft Nederland Zuid-Afrika, donderdag sluit het de groepsfase af tegen Australië.

Volleybalsters eenvoudig langs Thailand
De Nederlandse volleybalsters zijn de laatste week van de Nations League in Rusland goed begonnen. In Jekaterinenburg werd Thailand simpel aan de kant gezet in 3 sets: 25-18 25-20 25-16. Lonneke Sloetjes maakte de meeste punten (15). Ook Celeste Plak en Juliët Lohuis waren belangrijk met ieder 11 punten.

De Kruijff terug bij TeamNL
Volleybalster Robin de Kruijf is terug bij TeamNL voor de laatste week van de Nations League. Bondscoach Jamie Morrison heeft haar bij de groep gehaald als vervangster van Eline Timmerman. Het worden de eerste interlands dit seizoen voor de 28-jarige De Kruijf.

Maandag 18 juni

Knappe prestatie schermers op EK 
Tijdens de eerste dag van het EK schermen hebben Elisha Yuno en Daniël Giacon de twaalfde en vijftiende plaats behaald. 

Yuno (22 jaar oud) en Giacon (18 jaar oud) wonnen in de voorronde respectievelijk vier en drie van de vijf partijen. In de eliminaties won Yuno als eerste van de Brit James Andrew-Davis en vervolgens van de Duitser Luis Klein. Giacon won Maximilian Ettelt uit Oostenrijk en meervoudig wereldkampioen Peter Joppich. Voor een plaats bij de laatste kwamen beide Nederlanders net tekort
.

Dirk-Jan van Egmond eindigde als 44ste, Sebastiaan Borst werd zestigste.

Haase verliest in Halle van Zverev
Robin Haase heeft in de eerste ronde van het grastoernooi van Halle het hoofd moeten buigen voor Alexander Zverev. In twee zwaarbevochten sets bleek de Duitser te sterk: 4-6, 5-7.

Springploeg Nations Cup in Geesteren bekend
Voor het 'thuisevent' in de Nations Cup, komend weekend in Geesteren, heeft bondscoach Rob Ehrens zijn springruiters voor TeamNL bekendgemaakt. De springruiters die hun Oranje-jas meenemen naar CSI Twente zijn: Maikel van der Vleuten, Jur Vrieling, Willem Greve en Marc Houtzager. Frank Schuttert is opgeroepen als reserve.

Volleyballers tegen Wit-Rusland

De Nederlandse volleyballers spelen vrijdag in de halve finales van de European Golden League tegen Wit-Rusland. Het andere duel in de halve eindstrijd gaat tussen tussen Turkije en gastland Estland. Dat wees de loting maandag uit. Bij winst is Oranje zeker van een startbewijs voor de FIVB Challenger Cup, waar deelname aan de Nations League van 2020 is te verdienen. De Challenger Cup wordt van 3 tot en met 7 juli gehouden in Ljubljana in Slovenië.

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Sanne aan!