Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Judoka Tsjakadoea vecht zich terug na lastig jaar

Judoka Tsjakadoea vecht zich terug na lastig jaar

Minsk 2019

Cheer!

Sinds het goud van judoka Ruben Houkes op het wereldkampioenschap in Rio de Janeiro van 2007 zijn grote successen op grote toernooien voor Nederlandse lichtgewichten grotendeels uitgebleven. Met podiumplaatsen voor Tornike Tsjakadoea in het voorseizoen op aansprekende evenementen lijkt daar verandering in te komen. "Mijn doel is het podium", zegt de geboren Fries met de Georgische naam aan de vooravond van het EK in Minsk.

Deel dit artikel op social media

"Ik sta er goed voor en ben volledig fit door de voorbereiding gekomen”, vervolgt Tsjakadoea, die Team NL vertegenwoordigt in de -60 kg. "Gezien mijn prestaties in het laatste half jaar maak ik kans op een medaille. Dat durf ik ook best uit te spreken, hoewel ik van huis uit bescheiden ben. Laat maar komen dat toernooi. Ik heb het gevoel dat ik er klaar voor ben.”


Ietwat lui
"Ik heb de naam ietwat lui te zijn. Misschien ben ik dat soms ook wel een beetje geweest. Nu bewijzen mijn prestaties het tegendeel. Het is niet mogelijk aan de top mee te doen als je niet dag en nacht met deze sport bezig bent. De concurrentie is groot en werkt keihard. Als ik een week niets doe heb ik al een achterstand.”

Vanzelf gaat dat niet, zegt Tjakadoea. "Het vergt veel allemaal. Wie tot de top wil behoren moet daar in alles rekening mee houden. Dat betekent letten op je voeding, je gedrag, op dat je wel voldoende slaap krijgt. Mentaal is dat zwaar. Bijna elk land heeft topjudoka's, vooral in de lichtere klassen. Het is echt knokken om erbij te horen.”

Betere planning
"Vorig jaar heb ik alleen maar verloren", zegt hij over een lastige periode in zijn leven. "Natuurlijk komen dan de twijfels. Ik was niet geordend in m'n hoofd, met m'n studie ging het niet goed. Ik kreeg daarvoor begeleiding, maar voelde me er niet goed bij. Ik heb keuzes gemaakt. Een betere planning gemaakt, nog meer gekozen voor de sport. Vervolgens werden de prestaties beter.”

"Ik ben lichtgewicht. Dat maakt het misschien wel zwaarder. In mijn discipline komt de tegenstand uit vrijwel alle delen van de wereld. Bij de zwaargewichten gaat het wat meer om Europeanen, bij ons om iedereen. Lichtgewichten zijn snel, behendig en flexibel. De meeste grote Nederlandse kampioenen zijn vaak uit de wat zwaardere klassen gekomen."

Begin jaren 90 kwam zijn vader uit Georgië naar Nederland. Het gezin volgde later. Tsjakadoea werd in 1996 geboren in Leeuwarden. "Mijn vader was in Georgië judoleraar en heeft mij veel geleerd. In Nederland wordt anders getraind, meer technisch. Misschien ben ik een combinatie van wat goed is uit beide landen. Daar heb ik voordeel bij."

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Tornike aan!