Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Weekblog TeamNL: Handballers voor het eerst naar EK

Weekblog TeamNL: Handballers voor het eerst naar EK

Cheer!

Onze sporters komen deze week weer over de hele wereld in actie. Lees hier de belangrijkste resultaten en het laatste nieuws.

Deel dit artikel op social media

Zondag 16 juni

Sifan Hassan verbetert Nederlands record op 1500 meter

Tijdens de Diamond League-wedstrijd van Rabat heeft Sifan Hassan haar Nederlands record op de 1500 meter bijgesteld naar 3.55,93. Ze was 0,12 seconde sneller dan de vorige toptijd, die ze in 2015 in Monaco liep. In Rabat was haar toptijd goed voor de tweede plaats achter wereldkampioene Genzebe Dibaba, die in 3.55,47 de beste tijd va het seizoen liep.

Dafne Schippers eindigde in de Marokkaanse stad als vijfde op de 100 meter. Jamile Samuel liep in 11.40 naar de achtste tijd. Op de 400 meter liep Lisanne de Witte in 51,53 haar beste seizoenstijd waarmee ze zesde werd. Madiea Ghafoor eindigde als achtste.

Handballers voor het eerst naar EK

De Nederlandse handbalmannen hebben zich door een 25-21 zege op Letland op miraculeuze wijze voor de eerste maal geplaatst voor het Europees Kampioenschap volgend jaar in Zweden, Oostenrijk en Noorwegen. Het is pas het tweede eindtoernooi voor Oranje sinds het debuut bij het WK in 1961.

De ploeg van bondscoach Erlingur Richardsson mocht na de 27-33 overwinning op Estland afgelopen donderdag nog hopen op deelname aan het EK, maar wist dat het de kwalificatie niet meer in eigen hand had. Een positie bij de beste vier nummers drie van de acht kwalificatiegroepen behoorde nog tot de mogelijkheden. Een overwinning op het al geplaatste Letland was noodzakelijk en daarbij was men ook afhankelijk van uitslagen van concurrenten in de andere kwalificatiegroepen.

Oranje springruiters vijfde in Sopot

De springruiters van TeamNL, Willem Greve, Kevin Jochems, Bart Bles en Doron Kuipers, zijn na een superieure foutloze eerste manche uiteindelijke op de vijfde plaats geëindigd in de FEI Longines Nations Cup in het Poolse Sopot. De Belgen wonnen de wedstrijd na barrage van het Ierse team. Volgende week rijden de ruiters in hun Oranje-rijjassen de Landenwedstrijd op eigen bodem in Geesteren. “We reden een hele goede eerste ronde, jammer dat we er in de tweede niet een foutloze bij hadden”, concludeert bondscoach Ehrens.

Ritzege Dylan van Baarle in Dauphiné

Dylan van Baarle heeft zijn eerste zege in een World Tour-koers te pakken. De wielrenner van Team Ineos ontsnapte in de slotrit van het Critérium du Dauphiné met twaalf andere renners vroeg in de wedstrijd. Na een tocht over zeven cols was van Baarle nog over met de Australiër Haig en bleek de Nederlander nog de beste benen te hebben bij de finish.

Wout Poels, die zaterdag een barre bergrit won, eindigde als vierde in het door de Deen Jakob Fuglsang gewonnen klassement. Steven Kruijswijk stapte in de laatste etappe ziek af.

Toernooizeges Sam Schröder en Diede de Groot in Frankrijk

Een week na haar overwinning op Roland Garros boekte Diede de Groot een nieuwe zege. De Woerdense schreef het Super Series-toernooi van de Franse Open op haar naam. In de finale klopte ze Aniek van Koot, met wie ze zaterdag het dubbelspel al had gewonnen.

Bij de quads zegevierde Sam Schröder, die daarmee voor het eerst een  Super-Series-toernooi wist te winnen.

Opnieuw blessure Jeffrey Herlings

Motocrosser Jeffrey Herlings is opnieuw geblesseerd geraakt. De Brabander kwam in de opwarmronde van de MXGP van Letland ten val, waarbij zijn net herstelde voet werd geraakt door een collega. Herlings won nog wel de eerste manche, maar bij een check bleek een stuk bot aan de onderkant van zijn scheenbeen te zijn gebroken. Herlings moest de strijd staken en werd in het ziekenhuis nader onderzocht.

Zilver voor Bayardo en Van den Berg

Op het WK handboogschieten sloot TeamNL in Den Bosch af met een fraaie zilveren plak. In de mixed teamwedstrijd moesten Gabriela Bayardo en Sjef van den Berg het opnemen tegen het favoriete Zuid-Korea, een horde die net te hoog bleek. Lees er hier meer over.

Kiki Bertens onderuit in finale

Kiki Bertens slaagde er niet in het toernooi van Rosmalen op haar naam te brengen. In de finale tegen Alison Riske ging ze als een raket van start (6-0 winst in eerste set), maar na slippartij aan het begin van de tweede set verloor Bertens de controle. De Wateringse vocht zich nog wel naar vijf matchpoints, maar moest de tweede set in de tiebreak aan de Amerikaanse laten. In de beslissende set trok Riske, na een korte regenpauze, de partij met 6-3 naar zich toe.

Ook in het damesdubbel bleef een Nederlandse titel uit. Het koppel Lesley Kerkhove en Bibiane Schoofs moest in de finale buigen voor het Japans-Servische duo Aoyama/Krunic.

Recurveschutters net naast podium

In een spannende 'kleine' finale van het WK handboogschieten voor recurveteams hebben Sjef van den Berg, Rick van der Ven en Steve Wijler net naast het brons gegrepen. Korea klopte het TeamNL-trio met 5-3. Nederland schoot 17 van de 24 pijlen in de maximale score, maar dat bleek niet genoeg om de Aziaten achter zich te houden.

Zaterdag 15 juni

Voetbalsters na zege ronde verder 

De Nederlandse voetbalvrouwen zijn een ronde verder op het WK in Frankrijk. Oranje won met 3-1 van Kameroen door een doelpunt van Dominique Bloodworth en twee van Viviane Miedema. Miedema is nu met 60 treffers recordhouder bij Nederland.

Door de overwinning, de tweede na de winst op Nieuw-Zealand van dinsdag, plaatst de ploeg van bondscoach Sarina Wiegman zich voor de tweede ronde. Donderdag spelen de vrouwen eerst nog de laatste wedstrijd in de groepsfase, tegen Canada.

Amy Pieters wint slotrit Energy Women's Tour

De laatste etappe van de Energy Women's Tour was een prooi voor Amy Pieters. In de pelotonsprint versloeg ze Leah Kirchmann en Roxane Fournier. In het eindklassement eindigde Pieters als derde, op 23 seconden van de Britse winnares Elizabeth Deignan.

Vierde plaats Schuttert in Stockholm

In de Global Champions Tour Grand Prix van Stockholm streden Frank Schuttert en Leopold van Asten om de hoofdprijs. In het historische Olympisch Stadion van de Zweedse hoofdstad hoorden de voormalige en huidige kampioen van Nederland bij de tien combinaties in de barrage. Daarin was het een Zweeds onderonsje op de hoogste treden van het podium, maar presteerden Frank Schuttert bijzonder goed met een vierde plaats met zijn snelle paard Lyonel D. Regerend Nederlands kampioen Leopold van Asten moest als tweede van start in de barrage en werd finaal vijfde met zijn kampioensmerrie VDL Groep Miss Untouchable.

Anne van Dam mist schifting in Michigan

Voor golfster Anne van Dam draaide de Meijer LPGA Classic op een teleurstelling uit. Haar openingsronde in 74 slagen (+2) in het door regen geteisterde en vertraagde toernooi in de staat Michigan hielp al niet en met een tweede ronde in dezelfde score bleef Van Dam ver verwijderd van de cutline.

De matige score is deels terug te voeren op het feit dat Van Dam de tien par-5 holes deze week in +1 speelde. Dat is voor de longhitter op de LPGA Tour zeker geen bevredigend resultaat.

Tegenvaller voor triatleten in Nottingham

De Nederlandse ploeg voor de mixed teamrelay kende een tegenvallende tweede wedstrijd van de Mixed Relay Series. In Nottingham, waar wegens het slechte weer het zwemgedeelte werd geschrapt, eindigden Maya Kingma, Rachel Klamer, Marco van der Stel en Jorik van Egdom als negende. Op de wereldranglijst zakte TeamNL naar de zevende plaats, precies de positie die nodig is voor een ticket voor de Spelen van Tokio. Over drie weken is het WK in Hamburg.

Moeizame overwinning hockeysters 

In de honderdste interland van bondscoach Alyson Annan hebben de Nederlandse hockeyvrouwen in het Lee Valley Hockey Centre in London nipt met 1-0 gewonnen van Groot-Brittannië door een goal van Kelly Jonker anderhalve minuut voor tijd. Nederland speelde matig en had ook zomaar kunnen verliezen. Lees het hele verslag op hockey.nl.

Poels wint zware bergrit in Dauphiné

Wout Poels heeft de zevende etappe van het Critérium du Dauphiné, een zware bergrit van 133,5 kilometer met vier beklimmingen, gewonnen. Poels voegde zich in de slotkilometers bij Fuglsang en Buchmann en schudde het duo in de afdaling van zich af. De Limburger rukte in het klassement op naar de vijfde plaats. Lees er hier meer over.

Bertens naar eerste finale op gras

Kiki Bertens heeft voor het eerst in haar loopbaan de finale bereikt van een WTA-toernooi op gras. In Rosmalen schudde de Wateringse in de halve finales Jelena Rybakina uit Kazachstan van zich af. In de finale wacht zondag de Amerikaanse Alison Riske. In het dubbelspel verloor Bertens met Demi Schuurs in de halve finales van Bibiane Schoofs en Lesley Kerkhove.

Weertman tweede in Balatonmeer

De tweede plaats vandaag in Hongarije tijdens de tweede wereldbekerwedstrijd van het seizoen, heeft Olympisch-, wereld- en Europees kampioen Ferry Weertman een ‘goed gevoel’ gegeven richting het wereldkampioenschap in juli. In het Balatonmeer, dezelfde plaats waar Weertman twee jaar geleden de mondiale titel pakte, tikte Marcel Schouten als twaalfde aan en werd Esmee Vermeulen vijfde bij de vrouwen.

Volleyballers verliezen van Kroaten

De Lange Mannen van bondscoach Roberto Piazza hebben de laatste poulewedstrijd van de European Golden League in en tegen Kroatië met 3-0 verloren. Oranje had zich afgelopen woensdag reeds geplaatst voor de Final Four en kon zich dit verlies permitteren. De ploeg zal zich nu gaan voorbereiden op de halve finale die op vrijdag 21 juni wordt gespeeld in Estland. De tegenstander in die halve finale is nog niet bekend.

WK-limiet voor juniore Femke Bol

In Genève heeft Femke Bol op de 400 meter horden voldaan aan de limiet voor het WK atletiek, later dit jaar in Doha. Bol kwam na 55,95 seconden over de meet en bleef 0,06 seconden onder de limiet. 

Brons voor compoundschutters op WK

Sil Pater, Mike Schloesser en Peter Elzinga hebben brons veroverd op e WK handboogschieten in Den Bosch. Het compoundtrio troefde Colombia in een loeispannende strijd om de derde plaats net af: 231-230. Lees er hier meer over.

Dumoulin stapt af in Dauphiné

Tom Dumoulin besloot vanochtend uit voorzorg niet meer van start te gaan in het Critérium du Dauphiné. De renner van Sunweb had vrijdag aan het eind van de rit weer last van zijn in de Giro d'Italia opgelopen knieblesssure. "Ik vind het niet nodig nu risico te nemen met de knie, dus het is beter om nu rust te nemen voor de hoogtestage die maandag begint". 

Vrijdag 14 juni


Druk dagje Bertens in Rosmalen

Kiki Bertens heeft zich bij de laatste vier gemeld in Rosmalen. De Wateringse besliste eerst de donderdag wegens regen gestaakte partij uit de tweede ronde tegen Aranxta Rusin haar voordeel en rekende vervolgens in de kwartfinales af met de Russin Natalja Vichljantseva. 

In het dubbelspel bereikte Wesley Koolhof aan de zijde van Marcus Daniell de finale. Het Nederlands/Nieuw-Zeelandse koppel klopte de Nederlanders Jean-Julien Rojer en Robin Haase.

Springruiters Jochems en Van Grunsven imponeren in Sopot

De jonge springruiters Kevin Jochems (23 uit Sevenum) en Jens van Grunsven (22 uit Erp) van TeamNL hebben in de vijfsterren Grote Prijs van Sopot (Polen) hun visitekaartje afgegeven door derde en vierde te worden. Het hoofdnummer kwam op naam van de Duitser Daniel Deusser. 

Zondagochtend staat de FEI Longines Nations Cup voor Nederland op het programma aan de Oostzeekust van Polen.

Hockeyers winnen na shoot-outs van Britten

 In het Lee Valley Hockey & Tennis Centre in Londen leken de Nederlandse hockeyers in de Pro League op een effectieve 1-2 overwinning af te stevenen, na twee puntgave treffers van Jeroen Hertzberger. Een Britse strafbal in de laatste minuut zorgde echter 2-2 en dus voor shoot-outs, die door Oranje werden gewonnen met 3-4. Lees het wedstrijdverslag op hockey.nl. 

Nederland bezet met nog twee wedstrijden  te spelen de derde plaats. De nummers 1 tot en met 4 gaan naar de finaleronde.

Beachkoppels uitgeschakeld in Warschau

Het 4*-World Tour beachvolleybaltoernooi in Warschau gaat verder zonder Nederlandse inbreng. De tweede ronde van het toernooi in Polen was het eindstation voor de duo's Sanne Keizer/Madelein Meppelink en Joy Stubbe/Marleen van Iersel. 

Mahulette klaar in Madrid

Gayle Mahulette is uitgeschakeld op de Spaanse Open van Madrid. De badmintonster verloor in de tweede ronde van de Belgische Lianne Tan.

Donderdag 13 juni

Volleybaldames verslaan Duitsland

De Nederlandse volleybalsters hebben in de Nations League hun vierde zege geboekt. In Stuttgart werd Duitsland met 3-2 (21-25,25-23,20-25,25-13,16-14) verslagen.

Schippers overtuigend naar winst in Oslo

Bij de Diamond League-wedstrijden in Oslo heeft Dafne Schippers overtuigend de 200 meter gewonnen. Ze kon op het eind haar snelheid goed vasthouden en was met 22,56 sneller dan haar beste tijd van het seizoen,de 22,78 waarmee ze eind mei in Stockholm derde werd. Lees meer.

Nadine Visser is vijfde geworden op de 100 meter horden. Met een tijd van 13.00 voldeed ze net niet aan de limiet (12.98) voor de WK later dit jaar in Doha.

Mollema derde in Vuelta van 2011, na schrappen Cobo

Juan José Cobo is geschrapt als eindwinnaar van de Vuelta van 2011. Hierdoor heeft Bauke Mollema alsnog zijn zo felbegeerde podiumplek in een grote ronde. De Groninger staat nu als derde te boek. Wout Poels krijgt alsnog een ritzege toegewezen in de Vuelta. Lees meer.

 

 

Keizer en Meppelink poulewinnaar in Warschau

Op het 4-sterren toernooi in Warschau zijn Sanne Keizer en Madelein Meppelink poulewinnaar geworden. Dankzij twee sterke overwinningen zijn de dames van Beachvolleybal Team Nederland (BTN) rechtstreeks door naar de achtste finale. Joy Stubbe en Marleen van Iersel gaan vrijdag in de tussenronde vechten om ook bij de laatste zestien te komen.

Handballers houden EK in zicht

De Nederlandse handballers hebben in de kwalificatie voor het EK van 2020 een nuttige zege geboekt op Estland. De formatie van bondscoach Erlingur Richardsson won in Tallinn met 33-27. De zege betekende dat Nederland in ieder geval als derde eindigt in de groep.

Plaatsing voor het EK - in januari 2020 in Oostenrijk, Zweden en Noorwegen - wordt nog een lastige opgave. Oranje kan niet meer bij de eerste twee eindigen in de poule en moet hopen dat het bij de vier beste nummers drie hoort. Komende zondag sluiten de handbalmannen in het Topsportcentrum van Almere de kwalificatiereeks af met een wedstrijd tegen Letland. Een zege is dan vereist.

 

 

Dubbelaars TeamNL door in Rosmalen

Robin Haase en Jean-Julien Rojer hebben zich op het grastoernooi van Rosmalen voor de halve finales van het dubbelspel geplaatst. Het Nederlandse duo, al jarenlang een vast team in de Daviscup, versloeg de Britten Jamie Murray en Neal Skupski met 7-5 6-3. Murray is de broer van voormalig wereldtopper Andy Murray.

Kiki Bertens en Arantxa Rus kunnen pas vrijdag hun partij uit de tweede ronde afmaken bij het Libéma Open in Rosmalen. Nadat het duel bij 7-5 en 4-3 voor Bertens vanwege regenval aan het begin van de avond werd afgebroken, werd om 20.10 uur besloten het duel niet meer te hervatten. Vrijdagochtend om 11.00 gaan ze verder.

Bayardo en Van den Berg naar WK-finale mixed team

Het mixed recurvekoppel Gaby Bayardo en Sjef van den Berg gaan zondag op voor goud op het WK handboogschieten in Den Bosch. Het TeamNL-duo versloeg in de achtste finales Polen, in de kwartfinales Oekraïne en in de halve finales het als tweede ingeschaalde Taiwan.  

“De wind op het veld is heel vergelijkbaar met de omstandigheden die we dagelijks hebben op onze trainingsbaan van het Olympisch Sportcentrum Papendal. Wellicht dat we daar nu een voordeel aan hebben gehad.” aldus Van den Berg na de partij. Zondag staat het tweetal voor een hopelijk volle oranje tribune tegenover de gedoodverfde favoriet Zuid-Korea. “We hebben niets te verliezen, dus we gaan er vol in!”

In de strijd om de landenteams staat Sjef samen met Rick van der Ven en Steve Wijler zondag ook tegenover Zuid-Korea, ditmaal om het brons. TeamNL recurve slaagde er in de halve finale niet in om India (11) te verslaan in de shoot-off 5 (29) - 4 (28).  Zuid-Korea, die in de halve finale verloor van China, zal met TeamNL gaan strijden om het brons. Ook de compundmannen strijden, zaterdag, om het brons.

In het individuele toernooi werd alle Nederlanders uitgeschakeld donderdag. Mike Schloesser verloor in de kwartfinales van het compoundtoernooi, Peter Elzinga sneuvelde een ronde eerder, tegen Schloesser. Bij de vrouwen verloor Jody Vermeulen ook in de vierde ronde. In het recurvetoernooi reikte Sjef van de Berg met een kwartfinaleplaats het verst. Rick van der Ven en bij de vrouwen Gaby Bayardo werden in de derde ronde uitgeschakeld. 

 Haase uitgeschakeld in Rosmalen 

Robin Haase heeft zich niet bij de laatste acht van grastennistoernooi van Rosmalen weten te voegen. De Hagenaar verloor donderdag de woensdag wegens de regen gestaakte partij tegen Cristian Garín.  

Woensdag 13 juni:

 

Drie beachkoppels uitgeschakeld in Warschau

Op het 4-sterren toernooi van de FIVB World Tour in Warschau zijn drie Nederlandse teams uitgeschakeld in de kwalificatie. Iris Reinders en Mexime van Driel hadden bij hun debuut pech met een pittige loting voor de eerste wedstrijd. De andere twee teams verloren in de tweede ronde. Sanne Keizer en Madelein Meppelink en Joy Stubbe en Marleen van Iersel starten donderdag in de poulefase. 

Volleyballers naar Final Four 

De Nederlandse volleyballers hebben woensdagavond uitstekende zaken gedaan in de European Golden League. Oranje won in Hoogeveen zeer overtuigend met 3-0 van Estland, en hoorde na de wedstrijd dat concurrent Spanje had verloren van Kroatië. Door deze uitslag is Nederland zeker van deelname aan de Final Four, die op 21 en 22 juni gespeeld wordt in Estland.

 

 

Hockeysters stomen door in Pro League

De hockeyvrouwen blijven maar winnen. De ploeg van bondscoach Alyson Annan boekte woensdag in Den Bosch de twaalfde zege in dertien wedstrijden in de Pro League. Nieuw-Zeeland werd met 3-2 verslagen in een duel waarin Nederland een 2-0 ruststand verspeelde maar in het slot toch aan het langste eind trok.

Met zevenmijlslaarzen baant Nederland zich een weg door de Pro League. Afgelopen weekend na de dubbel met België verzekerden de Oranje Dames zich samen met Argentinië al voor de Grand Final, het finaletoernooi van de nieuwe landencompetitie.

Volleybalsters boeken zege

De Nederlandse volleybalsters hebben woensdagavond in de Nations League een keurige 3-0 overwinning geboekt op de Dominicaanse Republiek. Oranje gaf gisteren een 2-0 voorsprong uit handen tegen België en had dus wat goed te maken voor zichzelf. Daar slaagde het in Stuttgart uitstekend in, want de volleybaldames waren tegen de Dominicaanse Republiek constant de bovenliggende partij. Donderdag staat de laatste wedstrijd in Stuttgart tegen Duitsland op het programma.

De Nederlandse volleybalsters spelen in de eindfase van de voorbereiding op het olympisch kwalificatietoernooi in Italië (2-4 augustus) nog twee oefeninterlands tegen Japan in eigen land. De duels met de nummer zes van de wereldranglijst vinden plaats op 26 juli in Almelo en op 27 juli in Den Haag. 

 Dumoulin derde in tijdrit Dauphiné, Froome mist Tour na val

Tom Dumoulin greep met een derde plaats naast de zege in de tijdrit van het Critérium du Dauphiné. De kopman van Team Sunweb, die bezig is aan zijn eerste etappekoers sinds de val en het afstappen in de Ronde van Italië, zei te kunnen leven met zijn optreden maar dat de winnaar in hem baalt van de uitslag. De tijdrit werd gewonnen door de Belg Wout van Aert van Jumbo-Visma, die 47 seconden sneller was dan Dumoulin.  

Marianne Vos na val uit Energy Women's Tour

Marianne Vos ging onderuit in de derde rit van de Energy Women's Tour. "Ik viel hard op mijn hoofd maar behalve een snee en wat schaafwonden , heb ik geen verwondingen. Ik moest echter naar het ziekenhuis voor hechtingen," zei Vos, die als klassementsleider van start was gegaan. De Belgische Jolien D'hoore won de rit, de Duitse Lisa Brennauer nam de leiderstrui over van Vos. Amy Pieters is op zes tellen derde. 

Olympisch ticket voor handboogteam

De Nederlandse handboogschutters hebben woensdag het felbegeerde ticket voor de Olympische Spelen in Tokio binnen weten te halen. Sjef van den Berg, Rick van der Ven en Steve Wijler waren een maatje te groot voor Oekraïne (6-2) en schoten zelfs een perfecte ronde van 60 punten. Naast het eerdergenoemde drietal behoren Gijs Broeksma en Jan van Tongeren tot de olympische selectie. Op dit moment vormen Van den Berg, Van der Ven en Wijler de Nederlandse ploeg, maar bondscoach Ron van der Hoff bepaalt uiteindelijk wie hij meeneemt naar Tokio. Lees er hier meer over.

 

 

Jan Willem van Schip wint rit in Ronde van België

In de Ronde van België zegevierde Jan Willem van Schip in de openingsrit. Hij reed vijf kilometer voor de finish weg uit een kopgroep van vijf renners en de renner van Roompot bleef vervolgens het aanstormende peloton net voor. Fabio Jakobsen werd derde. 

Schaats-Oscar voor Kjeld Nuis

Kjeld Nuis heeft de Oscar Mathisen Award 2019 gekregen. Hij krijgt de schaats-Oscar voor zijn wereldrecord op de 1500 meter tijdens de wereldbekerfinale in Salt Lake City op 10 maart van dit jaar. Daar verbeterde Nuis met 1.40,17 het oude wereldrecord van Rus Denis Joeskov (1.41,02).

Dinsdag 12 juni:

Van der Ven en Bayardo verder op WK, Wijler uitgeschakeld

Rick van der Ven en Gabriela Bayardo zijn doorgedrongen tot de derde ronde van het WK handboogschieten in Den Bosch. Op het onderdeel individuele recurve schakelde Van der Ven de Indonesiër Purnama en de Kazach Abdullin uit. Steve Wijler won nog wel van Islam uit Bangladesh, maar een ronde later schoot de Rus Machnenko hem uit het toernooi. Sjef van den Berg kwalificeerde zich rechtstreeks voor de derde ronde, die donderdag plaatsvindt. Bij de vrouwen won Bayardo maandag van landgenote Sietske Visser en de Poolse Lesniak. Bij de compoundschutters kwalificeerde Mike Schloesser zich in de kwalificaties rechtstreeks voor de achtste finales. Bij de vrouwen mag Jody Vermeulen de eerste ronde overslaan.

 

 

De Witt vervangster Van Gerner op Europese Spelen

 

Turnster Laura de Witt zal Céline van Gerner vervangen bij de European Games. Van Gerner is nog niet voldoende hersteld van haar enkelblessure. Van Gerner onderging eind vorig jaar een operatie aan haar achillespees. Het herstel daarvan duurt langer dan verwacht. 

 

Volleybalsters onderuit tegen België

De Nederlandse volleybalsters hebben dinsdagavond in de Nations League met 3-2 verloren van België. Oranje nam in Stuttgart een 2-0 voorsprong tegen de Zuiderburen, maar dit bleek niet genoeg voor de overwinning. België knokte zich knap terug in de wedstrijd en eiste zelfs de zege op. Woensdag speelt Nederland tegen de Dominicaanse Republiek. 

Voetbalsters starten WK met moeizame zege

De Oranje Leeuwinnen zijn het WK voetbal gestart met een zwaarbevochten overwinning op Nieuw-Zeeland (0-1). Jill Roord kopte Oranje in Le Havre in blessuretijd naar deze zege. Voor de pauze had Nederland weliswaar het initiatief, maar was Nieuw-Zeeland voor ruim 10.000 toeschouwers gevaarlijker. Ook na rust was de eerste grote kans voor de Kiwi's, maar daarna voerde Nederland de druk steeds verder op en was Vivianne Miedema twee keer dicht bij een treffer. Met het inbrengen van Jill Roord en Lineth Beerenssteyn probeerde bondscoach Sarina Wiegman de winst te forceren, wat kort voor het laatste fluitsignaal lukte. Zaterdag komt Nederland weer in actie, dan is Kameroen de tegenstander. 

Ritzege Vos in Groot-Brittannië 

Marianne Vos heeft een dubbelslag geslagen in de Energy Women's Tour. In het Britse Gravesend spurtte ze in de tweede rit naar de dagzege. De Brabantse mocht meteen ook de leiderstrui aantrekken in de World Tour-koers, die nog tot zaterdag duurt. 

Bertens verder in Rosmalen 

Kiki Bertens is op de Libéma Open in Roosendaal doorgedrongen tot de tweede ronde. Bertens versloeg op het Brabantse gras Johanna Larsson met 6-3, 6-1 en speelt nu tegen Aranxta Rus, die Bibiane Schoofs de baas was. 

Thiemo de Bakker verloor in de eerste ronde kansloos van Adriano Mannarino. Zondag bereikte Robin Haase wel de tweede ronde via een zege op Ugo Humbert. Hij treft in de tweede ronde de Chileen Garín. 

Maandag 11 juni:

Sterke kwalificatieronde recurveschutters op WK 

De Nederlandse handboogschutters zijn het WK in Den Bosch goed begonnen. In de ranking round, de kwalificatieronde, noteerden de Nederlandse recurvemannen Sjef van den Berg, Rick van der Ven en Steve Wijler de tweede score, waardoor ze in de knockout-ronde pas in de achtste finales in hoeven te stromen. TeamNL treft dan Rusland of Oekraïne en kwalificeert zich bij winst in die partij (woensdag om 15.45 uur) rechtstreeks voor de Olympische Spelen.

Individueel zorgde Van den Berg met de vijfde plaats voor de sterkste score. Zijn 675 uit een maximum van 720 punten was goed voor een Nederlands record. Van der Ven kwalificeerde zich als 25ste en Wijler als 46ste voor het hoofdtoernooi. 

Bij de vrouwen schoot Gabriela Bayardo eveneens een nieuw Nederlands record met 658 punten. Dat was goed voor een 28ste plaats en betekent dat ze in de eerste eliminatieronde Sietske Visser treft, die als 85ste eindigde. Sarina Laan wist zich niet voor het hoofdtoernooi te kwalificeren. Dat gold ook voor de vrouwenploeg. 

Bayardo en Van den Berg plaatsten zich met de zesde score voor de achtste finales van het mixedteam toernooi.

 

Korfballers sterkste in China

De Nederlandse korfballers hebben net als vorig jaar in China het toernooi om de ZZU Cup gewonnen. In de finale werd Taiwan met 25-12 verslagen. TeamNL bereidt zich voor op het WK, dat van 1 tot en met 10 augustus in Durban gespeeld wordt. 

 

Foto: Anne van Vegchel

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig aan!