Handbiken Jetze Plat World Cup Corridonia 2019.jpg

Handbiker Plat begint road to Tokyo 2020 met winst in tijdrit

10 mei 2019
Redactie

Handbiker Jetze Plat heeft de eerste tijdrit gewonnen in de UCI Para-Cycling Road World Cup van dit jaar. In het Italiaanse Corridonia was de 27-jarige Nederlander de sterkste op een zwaar parcours van ruim 27 kilometer. Het zilver in de eerste wereldbekerwedstrijd van het seizoen ging naar de Oostenrijker Thomas Frühwirth, brons was voor de Pool Rafal Wilk.

“Ik was vooraf erg gespannen, omdat het een zwaar parcours was”, blikt Plat terug. “Drie rondes van 9 kilometer, met een paar lange beklimmingen; in totaal goed voor 500 hoogtemeters. Veel van mijn concurrenten wegen een stuk minder dan ik, dus hoeven ze ook minder kracht te gebruiken om die beklimmingen te doen. Daarom was ik vooraf echt niet zo zeker dat ik hier zomaar zou winnen.”

Goed opgebouwd
Plat bouwde zijn race solide op. Na een snelle start – met een gemiddelde van 58 kilometer per uur in een lange afdaling – liep het tempo in elke ronde ietsje terug. “Ik kwam snel in een goede flow”, erkent de regerend wereldkampioen. “In het begin ging ik misschien iets te snel, maar aan het einde ben ik zeker niet helemaal ingestort. Het was ook prachtig dat er veel publiek langs het parcours stond; de Italianen leven echt mee. Het is een sportgek land, dat merk je aan alles. Ik mocht bijvoorbeeld ongevraagd mijn warming-up bij iemand in de voortuin doen. Er was niemand thuis, dus had ik mijn spullen daar opgebouwd. Toen ze me zagen, vonden ze dat fantastisch en was ik meer dan welkom.”

Zware tijdrit
Na iets meer dan vijftig minuten kwam Plat over de streep met een ruime voorsprong op zijn concurrenten. Een overwinning die ook goed is voor belangrijke kwalificatiepunten voor de Paralympische Spelen van volgend jaar. De World Cup in Corridonia is de eerste wedstrijd die meetelt richting Tokio 2020. De Noord-Hollander vertelt: “Ik wist toen ik finishte niet precies de verschillen. Uiteindelijk kwam er niemand aan mijn tijd. Het was van mijn kant echt een heel goede tijdrit, heel bijzonder. Een ruime voorsprong in onze langste tijdrit ooit, die door de hoogtemeters ook nog eens superzwaar was. Ik heb duidelijk weer een stap gezet, ben nog beter dan vorig jaar. Supertrots dat ik met mijn team de weg richting Tokio zo ben begonnen.”

Wegwedstrijd
Morgen rijdt Plat in Corridonia nog de wegwedstrijd. Dan staat er voor de handbikers een rit van bijna 64 kilometer op het programma, met in totaal ruim 1.050 hoogtemeters. Ook die race telt mee voor paralympische kwalificatie.

Gerelateerde sporters

Gerelateerde teams