Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Schulting zegeviert op 1500 meter op EK shorttrack

Cheer!

Schulting zegeviert op 1500 meter op EK shorttrack

Suzanne Schulting heeft op de tweede dag van het ISU EK Shorttrack goede zaken gedaan in de strijd om de Europese titel. Op de 1500 meter passeerde ze met twee ronden te gaan zowel de Franse Huot Marchand als de Britse Elise Christie, om als eerste over de streep te komen.

cheers! 11
Deel dit artikel op social media

Meteen na de start verzekerde Schulting zich van de tweede positie. Elise Christie verhoogde daarop het tempo, maar met een spectaculaire inhaalactie van de derde naar de eerste plaats kwam ze aan de leiding. Die leidende positie gaf ze in de laatste ronde niet meer weg. Met een luide kreet van ontlading kwam ze over de finish. Achter Schulting pakten Christie en Sofia Prosvirnova zilver en brons.

De zichtbaar emotionele Schulting droeg haar zege op aan Sjinkie Knegt. De 29-jarige Fries ligt sinds vrijdag met brandwonden in het ziekenhuis na een ongeluk met de houtkachel bij hem thuis. "Ik ben supertrots. Deze is voor jou Sjinkie, ik weet dat je kijkt", zei Schulting met een brok in haar keel. In de B-finale ging de zege na een penalty's voor Efremenkova en Sara Luca Bacskai naar Petra Jaszapati. Van Kerkhof werd tweede, Van Ruijven derde. 

Broertjes Liu in pole position
De Nederlandse heren wisten op de 1500 meter geen plaats in de A-finale af te dwingen. In een sterke rit met onder meer de broertjes Liu en de Fransmannen Migunov en Lepape streden Daan Breeuwsma en Dylan Hoogerwerf niet om de voorste plaatsen. Shaoang en Shaolin Sandor hielden de deur goed dicht en gingen onverstoord naar de finale. Itzhak de Laat kwam bij een inhaalactie ten val en werd vervolgens bestraft met een penalty. In de B-finale snelde Breeuwsma naar de tweede plaats. 

De zege ging naar Shaolin Sandor Liu. Er werd vanaf de start gestreden om de posities, waardoor het een snelle wedstrijd werd. Thibaut Fauconnet maakte daarbij nog misbaar na een opstootje, maar kreeg vervolgens zelf een penalty. Liu trok uiteindelijk aan het langste eind. Zijn jongere broer Shaoang werd op de finish net niet gepasseerd door Semen Elistratov, die zo het brons pakte.

Ook op de 500 meter veroverden Liu en Liu het goud en zilver, ware het dit keer in de omgekeerde volgorde. Klassementsleider Shaolin Sandor werd nog wel even voorbijgestoken door Pavel Sitnikov, maar wist dat snel weer te corrigeren. De beide broertjes gaan na twee afstanden gezamenlijk aan de leiding, gevolgd door Elistratov. 

Nederlanders bestrijden elkaar op 500 meter
Itzhak de Laat en Daan Breeuwsma kwamen op de 500 meter allebei in de eerste kwartfinale op het ijs. Direct na de start bezetten zij de voorste twee posities, maar de twee mannen gingen de onderlinge strijd niet uit de weg. Breeuwsma viel daardoor terug naar de derde positie. De Laat wist alsnog als tweede over de streep te komen, maar Breeuwsma viel buiten de boot. "Dit was de domste rit van de dag", was Breeuwsma duidelijk. "Dit hadden we met z'n tweeën slimmer moeten uitspelen. Achteraf zijn er ook wel wat woorden gevallen, maar op een gegeven moment zei Jeroen (Otter - coach, red.): 'Nu is het klaar'. En dan is het ook klaar."

"Het is zonde dat het zo gegaan is en ik snap ook dat Daan baalde", beaamt De Laat. "Na afloop heb ik m'n excuses aangeboden, maar ik kan er nu niets meer aan doen. Ik dacht eigenlijk dat Daan in zou houden, maar dat deed hij niet en dan gaan we allebei volle bak die bocht in. Misschien had ik even gas terug moeten nemen en achter hem aan moeten sluiten. Maar het was in het heetst van de strijd en het hoort ook bij het spelletje. Gelukkig kunnen we elkaar prima vergeven. Aan het einde van de dag moet je samen de relay rijden en dat is ook goed gegaan."

Dylan Hoogerwerf lag in zijn kwartfinale aanvankelijk tweede. Bij een poging leider Shaoang Liu nog in te halen, werd hij echter gepasseerd door Sitnikov. In een ultieme aanval belandde hij vlak voor de finish in de kussens. 

In de halve finale startte De Laat van de vierde positie. Hij passeerde met een handige beweging Semen Elistratov, maar kwam tijd en snelheid tekort om ook nog Sebastien Lepape voorbij te gaan. Als derde in de race ging hij naar de B-finale. Daarin streed hij mee voor de voorste posities, maar kon niet op tegen de Belgisch kampioen Stijn Desmet en Elistratov. De Laat kwam als derde over de meet. 

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Daan, Itzhak, Lara, Yara en Dylan aan!