Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

WK-goud voor Sanne Voets op paradressuur, zilver Hosmar en brons Den Dulk

WK-goud voor Sanne Voets op paradressuur, zilver Hosmar en brons Den Dulk

Cheer!

TRYON (KNHS) – De Nederlandse paradressuurruiters hebben het uitstekend gedaan op de eerste dag van hun wereldkampioenschap. De oogst bestond uit goud voor Sanne Voets, zilver voor Frank Hosmar en brons voor Nicole den Dulk.

Deel dit artikel op social media

Sanne ging vandaag als eerste van start, direct na haar proef vertelde ze: "Vandaag voelde hij heel fijn, ik hoefde zelf niet veel te doen. Lekker gevoel is dat. Het is dan zo gaaf als je door die grote poort de arena binnen gaat en op z'n Amerikaans aangekondigd wordt. Dat is wel genieten en denk je 'kom maar op'."

"Ik ging vandaag voor 'goed' en niet voor alles uit de kast. Het is de eerste proef van het kampioenschap. Je moet de rest van de week ook nog. Het kan nog een tandje beter, maar dan heb je wel het risico op foutjes. Ik vraag me af of dat een hogere score had opgeleverd."

Goud 
Na de prijsuitreiking, met goud om de nek, gaat ze vol enthousiasme verder. "Het was super spannend, tot het einde. Je weet, Susanne op het laatst is zo'n goede ruiter met zo'n goed paard. Je weet dat die ook naar de 75% zou kunnen gaan. Ik heb een paar ruiters gekeken op stal, via FEI.TV. Op een gegeven moment wordt je opgehaald omdat je weet dat je bij de best drie bent geëindigd en zeker bent van een medaille. De definitieve score van Suzanne duurde best lang en de eerste vier zaten heel dicht bij elkaar. Ik wist van tevoren dat er wel vier of vijf combinaties waren, waar het om zou gaan. Het is natuurlijk het allerleukst om met goud de ring uit te komen."

Foto's Hippofoto Team

Teamwork 
De paradressuurruiters zijn al een paar dagen in Tryon. Hoe gaat het tot nu toe?? "Demantur heeft goed gereisd en is zo fit hier. Ik had van de dressuurruiters gehoord dat het lastig is om je paarden hier zo'n lange periode goed fit te houden, omdat het zo warm is. Dus we zijn heel voorzichtig begonnen en m'n trainer Emmelie Scholtens heeft me de laatste dagen nog goed geholpen. De luchtvochtigheid ook hoog. Demantur heeft daar geen last van, maar zweten helpt de paarden nu niet echt om van hun warmte af te komen. Dus we moeten hem echt koelen van buitenaf. Alle grooms onderling helpen elkaar daarmee. Na afloop van m'n proef een heel leger klaar met ijswater om m'n paard direct te kunnen koelen. Het is heel mooi dat we elkaar op die manier helpen."

Voets heeft een duidelijk doel voor ogen. "Dit is de eerste stap op prolongatie van Rio. Zo'n WK is een serieus ijkpunt op weg naar de paralympische spelen in Tokyo. Uiteindelijk is dat waar het moet gebeuren. Dat wil ik nog een keer halen, de beste van de wereld blijven, dat is de ultieme uitdaging."

Wally
In Grade II ging het brons naar Nicole den Dulk met haar Wallace N.O.P. De sympathieke amazone vertelt enthousiast na haar proef. "Ik ben echt superblij. Je hoopt het natuurlijk enorm om hier een medaille te winnen. Hier train je voor. Ik heb een moeilijk jaar gehad en ben heel trots op dit brons. Het ging fijn. Ik heb geen fouten gemaakt denk ik. Ik moest als eerste starten dat is een dingetje, maar dat is vooral mentaal. Je moet gewoon rijden. Het is heel belangrijk om goed op de letters te rijden en mooie overgangen te rijden. Die waren er allemaal wel. De tweede keer wijken had misschien iets actiever gekund. Dat is een dubbelteller, dus daar laat ik misschien nog wel wat punten liggen. Gisteren was Wally heel fris, nu moest ik er iets meer aan werken. Maar dat is voor mij eigenlijk fijner, want dan blijft hij mooi rond en over de rug. Hij luistert super, dus ik ben er heel blij mee."

Klein groepje
De derde Nederlandse paradressuurruiter die vandaag in de ring verscheen is Frank Hosmar. In Grade V reed hij met zijn Alphaville N.O.P. naar een mooie zilveren medaille. “Mijn paard Alphaville N.O.P. was de afgelopen dagen heel fris”, vertelt Hosmar. “Dan raak je de controle een beetje kwijt. Vandaag, vanaf het moment dat ik erop zat, voelde ik gelijk dat hij lekker liep. Het is net alsof hij het weet: het is de wedstrijddag. In mijn Grade gaat het meestal tussen de Engelse Sophie Wells en mij. Nu is het Sophie en in de kür hoop ik dat ik win. Wat ik wel jammer vind is dat er nu maar een klein groepje deelnemers is in Grade V. Dat heb ik nog niet eerder zo meegemaakt. Meestal zijn het er wel een stuk of twintig. Ik ben tevreden, ik kon niet meer doen. Ik heb m'n best gedaan, paard heeft z'n best gedaan. En als dan een ander beter is, is een ander beter."

Vervolg
Woensdag komt voor TeamNL Rixt van der Horst in de ring. Zij start in Grade III. Donderdag staat de teamtest voor de landenwedstrijd op het programma en zaterdag de kür.

Uitslagen paradressuur individuele proef WEG Tryon 2018

Grade IV
Goud Sanne Voets (Berghem) - Demantur N.O.P., 73.927 %
Zilver Rodolpho Riskalla (BRA) - Don Henrico, 73.366%
Brons Susanne Jensby Sunesen (DEN) - CSK's Que Faire, 73.146%

Grade V
Goud Sophie Wells (GBR) - C Fatal Attraction, 75.429%
Zilver Frank Hosmar (Haarle) - Alphaville N.O.P., 73.167%
Brons Regine Mispelkamp (GER) - Look At Me Now, 71.452%

Grade II
Goud: Stinna Tange Kaastrup (Den) – Horsebo Smarties, 72.735%
Zilver: Pepo Puch (Oos) – Sailor’s Blue, 72.676%
Brons: Nicole den Dulk (Elen Bel) – Wallace N.O.P., 70.735%

Klik hier voor alle uitslagen.
Officiële website www.Tryon2018.com

Uitslag WEG Para-Dressage

Individuele proef Grade IV

Goud: Sanne Voets (Berghem) - Demantur N.O.P., 73.927 %
Zilver: Rodolpho Riskalla (BRA) - Don Henrico, 73.366%
Brons: Susanne Jensby Sunesen (DEN) - CSK's Que Faire, 73.146%

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Sanne, Frank en Nicole aan!