Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

EK turnen eerste stop op weg naar Tokyo

EK turnen eerste stop op weg naar Tokyo

Cheer!

HEERENVEEN – De aankomende Europese kampioenschappen in Glasgow gelden voor de Nederlandse turnteams als eerste meetmoment op weg naar de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo.

Met de Europese kampioenschappen (augustus) en de wereldkampioenschappen (oktober) dicht op elkaar hopen bondscoaches Bram van Bokhoven (heren) en Gerben Wiersma (dames) dit jaar immers belangrijke informatie op te halen over het (internationale) niveau van de teams. Dat moet uiteindelijk helpen om het zogenaamde ‘einddoel’ te behalen: kwalificatie voor de Olympische Spelen tijdens de WK in 2019. 

Bij de EK in Glasgow hopen beide teams zich te plaatsen voor de landenfinale (top acht) om daarmee een belangrijke eerste stap te zetten op weg naar Tokyo.   

Mannen gaan voor plek binnen de top vijf

De herenploeg van Bram van Bokhoven gaat in Glasgow voor een plek bij de top vijf in de landenwedstrijd en daarmee een verbetering van het historische resultaat uit 2014 (zesde). Van Bokhoven selecteerde Bart Deurloo, Casimir Schmidt, Frank Rijken, Bram Verhofstad en Epke Zonderland om die doelstelling te verwezenlijken. Ook het behalen van een individuele medaille behoort tot de doelstelling biij de heren. 

De Europese kampioenschappen gelden voor de ploeg van Van Bokhoven als eerste tussenstop op weg naar de WK van 2018 in Doha (Qatar). “Het is uniek dat de EK en WK zo dicht op elkaar volgen. We hebben daarom gekozen om richting de WK geen vol kwalificatietraject meer te draaien. In september kiezen we op basis van een teamtest het team, dat bij de WK in staat moet zijn om een plek bij de beste 24 te behalen. Dat is immers een voorwaarde om deel te mogen nemen aan de WK van 2019 in Stuttgart (Duitsland), wat geldt als belangrijkste kwalificatiemoment voor de Spelen,” vertelde Van Bokhoven woensdag.

Dames gaan voor een plek bij de top acht, maar ambiëren top zes

Ook voor de damesploeg van Gerben Wiersma gelden de EK in Glasgow als belangrijke tussenstop op weg naar Tokyo. Wiersma ging tijdens de persconferentie al verder in op de route naar de Spelen van 2020. “Tijdens de EK en WK van dit jaar hopen we vooral in te kunnen schatten waar we staan. In 2019 draait het immers uiteindelijk om Olympische kwalificatie,” vertelde Wiersma. 

In Glasgow is de doelstelling voor de vrouwen een plek in de top acht landenteams. “De ambitie is zelfs een plek bij de top zes. Er valt wat te halen, want sinds 2010 hebben we geen teamfinale meer behaald.” 

Wiersma selecteerde Céline van Gerner, Vera van Pol, Eythora Thorsdottir, Tisha Volleman en Sanne Wevers voor de Europese titelstrijd. “Dit is zonder enige twijfel het team dat in staat is om onze doelstelling te behalen. Het format bij de EK is een 5-3-3 format (vijf turnsters in een team, drie turnsters die turnen en drie scores tellen). Dat betekent dat de stabielste teams met de hoogste eindscores zich uiteindelijk plaatsen voor de finale.” 

Voor Wiersma staat presteren bij de EK wat dat betreft voorop. “Daarna vervolgen we onze route naar de WK, waarvoor we op 6 oktober een kwalificatiemoment hebben in België (tegen België en Roemenië). Bij de WK is het doel een plek bij de top 24 en de ambitie een top 12 positie.”

Deel dit artikel op social media:

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Casimir, Bart, Epke, Frank, Bram, Céline, Vera, Eythora, Tisha en Sanne aan!