Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Zilver voor Linda van Impelen op reuzenslalom

Zilver voor Linda van Impelen op reuzenslalom

PyeongChang 2018

Cheer!

Zitskiester Linda van Impelen heeft op de paralympische reuzenslalom zilver veroverd. De 32-jarige atlete, die op de eerdere onderdelen in PyeongChang het goede gevoel nog niet kon vinden, was vandaag weer helemaal zichzelf. Van Impelen: “Dit is mijn favoriete onderdeel. Ik weet dat ik goed kan reuzenslalom-skiën. Maar ik vind dit ook wel bizar hoor.”

Deel dit artikel op social media

De afgelopen dagen was ze naar eigen zeggen niet te genieten geweest. De harde crash die ze in februari maakte, dreunde in Zuid-Korea namelijk nog door. “Het vertrouwen moet er gewoon weer inkomen, maar op de speedonderdelen (super-G en supercombinatie, red.) lukte dat niet. Ik vond het heel moeilijk om daar mee om te gaan. Ik moest om de minuut janken omdat ik zo van mezelf baalde.”

Vanochtend ging de knop echter weer om en ging ze vol overgave van start op ‘haar’ discipline. Bij de eerste run resulteerde dat in de tweede tijd achter de Japanse Momoka Muraoka. Van Impelen: “Daarna had ik wel meer zenuwen. Maar ik dacht: ik moet in de tweede run precies hetzelfde doen als in de eerste run. En liever dat ik er na vier bochten uitvlieg, dan dat ik te voorzichtig ben en onderaan eindig.”

Haar plan lukte en in een tijd van 2.29,24 hield ze de Oostenrijkse Claudia Loesch nipt achter zich (brons in 2.29,30). Momoka ging er met het goud vandoor (2.26,53). Daarop pinkte Van Impelen opnieuw een traantje weg, maar dit keer van blijdschap. “Mijn droom was om naar de Paralympische Spelen te gaan. Hier zilver winnen gaat wel iets verder. Ik wist dat het eventueel mogelijk zou zijn, maar dit had ik alleen durven dromen. Niet durven denken. Ik ben er superblij mee.” (Lees verder onder video)

Diskwalificatie Jeroen Kampschreur

De gouden medaille van haar trainingsmaatje Jeroen Kampschreur gisteren op de supercombinatie, had Van Impelen naar eigen zeggen ook een boost gegeven. Vanochtend leek de 18-jarige zitskiër goed op weg om nog een grote prijs aan zijn palmares toe te voegen, maar schakelde zichzelf uit. Met de snelste tijd achter zijn naam, miste hij de laatste poort op weg naar de finish. Dat betekende een diskwalificatie en geen tweede run.

“Ik dacht dat ik er al was, maar ik had nog een bocht moeten maken. Ik heb het niet goed gezien”, reageerde Kampschreur. “Ik weet niet hoe dit kon gebeuren. Ik ben boos op mezelf en gefrustreerd. Dit is echt superbalen.” 

Niels de Langen ging tijdens zijn eerste run onderuit en haalde daardoor de finish niet. Jeffrey Stuut eindigde als twaalfde. De komende dagen hebben de alpineskiërs even rust. Vrijdag staat de banked slalom voor de snowboarders op het programma. Zaterdag is de slalom voor de mannen (alpineskiën), zondag voor de vrouwen.

FOTO: Linda van Impelen viert haar zilveren medaille in PyeongChang
FOTOCREDIT: Mathilde Dusol

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig aan!