Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Zitskïer Jeroen Kampschreur pakt goud op supercombinatie

Zitskïer Jeroen Kampschreur pakt goud op supercombinatie

PyeongChang 2018

Cheer!

PYEONGCHANG - Zitskiër Jeroen Kampschreur heeft op de paralympische supercombinatie geschiedenis geschreven. Als eerste Nederlandse alpineskiër ooit veroverde hij het goud. Kampschreur: “Dit is waarvan ik droomde en het is gelukt. Ik ben hier heel, heel, heel erg blij mee.”

Deel dit artikel op social media

Het publiek in het Jeongseon Alpine Center hield de adem in toen de 18-jarige Nederlander het super-G-parcours afraasde naar de derde tijd. ‘Op het randje’, noemde hij die race zelf. Daarna kwam de slalom. Daarop was hij met afstand de snelste en ging in het gecombineerde klassement van beide races met een tijd van 2.11,59 ook zijn concurrenten voorbij. De Fransman Frederic Francois greep zilver (2.12,91), de Noor Jesper Pedersen brons (2.13,47).

“Ik weet dat ik niet de beste speedskiër ben, dus dat ik het moest goedmaken op de slalom. Dat is mijn onderdeel”, blikte Kampschreur terug op zijn strijdplan. Tijdens die slalomrun schoot het klittenband van zijn zitski los, maar dat weerhield hem er niet van vol gas door te gaan. “Ik schrok wel, maar had er gelukkig niet zoveel last van. Ik wist dat het hard ging, maar je weet nooit wat je tijd is. Toen ik over de finish kwam was het gelijk: hoofdje naar rechts en kijken op het bord. Daar zag ik mijn voorsprong. Dat is gewoon een topgevoel.”

'Op ramkoers door'

“Hier heb ik jaren voor gewerkt en ik heb er heel veel voor opgegeven. Dat is het nu al allemaal waard en we gaan op ramkoers door”, vervolgde de jonge Zuid-Hollander. Vorig jaar won hij op het WK de supercombinatie, reuzenslalom en slalom het goud. De reuzenslalom (morgen) en de slalom (zaterdag) moeten op de Winterspelen nog komen en daarop is hij dus ook kanshebber.

“Ik heb nu deze gouden plak binnen, de rest is bonus”, onderstreepte hij echter dat zijn toernooi nu al geslaagd is. “Ik ben heel erg trots dat dit gelukt is. Voor mijzelf, voor het team, voor mijn familie en voor iedereen die hierbij geholpen heeft. En natuurlijk is het geweldig dat zoveel mensen dit zien. Deze sport is supergaaf en verdient aandacht. Daar heb ik nu wel voor gezorgd.”

Kampschreurs coaches en teamgenoten waren uiteraard ook blij met zijn prestatie. Al hadden een aantal wel hun eigen teleurstelling te verwerken. Niels de Langen eindigde achter Kampschreur als achtste en tankte daarmee vertrouwen voor de reuzenslalom en slalom. Voor Linda van Impelen (dsq), Jeffrey Stuut (dnf) en Anna Jochemsen (dnf) liep de dag niet zoals ze gehoopt hadden.

Jochemsen slaat reuzenslalom over

Door een wijziging in het programma heeft Anna Jochemsen besloten om af te zien van deelname op de reuzenslalom. Dit onderdeel stond eerst als laatste discipline op zondag 18 maart gepland, maar vanwege de sneeuwcondities wordt deze nu morgen (14 maart) gehouden. De slalom voor vrouwen is nu op zondag. Om zich te sparen voor de slalom, waar ze grotere kansen heeft, start Jochemsen morgen niet.

FOTOCREDIT: Mathilde Dusol 

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Jeroen aan!