Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Chef de mission Esther Vergeer: “Trots op het team”
Cheer!

Chef de mission Esther Vergeer: “Trots op het team”

De Paralympische Spelen zijn ten einde gekomen in PyeongChang. Zitskiër Jeroen Kampschreur droeg de Nederlandse vlag vanavond (plaatselijke tijd) bij de sluitingsceremonie. Met drie gouden, drie zilveren en een bronzen medaille, waren het de succesvolste Winterspelen ooit voor Nederland. Chef de mission Esther Vergeer is dan ook meer dan tevreden: “Ik ben blij met de resultaten en trots op het team.”

cheers! 138
Deel dit artikel op social media

Bibian Mentel veroverde in Zuid-Korea twee gouden medailles bij het snowboarden (snowboardcross en banked slalom). Kampschreur was de beste op de supercombinatie. Met zijn prestatie tekende hij voor de eerste Nederlandse medaille bij het alpineskiën. Zitskiester Linda van Impelen voegde daar op de reuzenslalom een zilveren medaille aan toe. Chris Vos en Lisa Bunschoten wonnen beiden zilver op de snowboardcross. En Bunschoten veroverde op de banked slalom ook het brons. Op de medaillespiegel eindigde Nederland daarmee op de tiende plaats.

“Vooraf hadden we vijf medailles als ondergrens gesteld. We hebben er hier zeven gewonnen, dus dat geeft een goed gevoel”, vertelt Vergeer in PyeongChang. “We hebben ook gezien hoe dicht we in de buurt van nog meer medailles waren. Er zat nog meer in en we balen er ook van dat dit niet is gelukt. Maar over het algemeen is dit een geweldig resultaat.”

"Blijven investeren"

Het feit dat Nederland - als land zonder bergen - echte wintersportlanden zoals Oostenrijk en Noorwegen achter zich hield, spreekt volgens Vergeer ook tot de verbeelding. “Dat is heel gaaf. Helemaal voor de Nederlandse Ski Vereniging in samenwerking met TeamNL. Zij bewijzen hiermee dat alle energie en het geld dat ze in het alpineskiën en snowboarden hebben gestopt, dit kan opleveren. Ik hoop dat we de komende jaren in winter- en zomersporten kunnen blijven investeren. Want als we nu achteroverleunen, stort het weer in.”

De mogelijkheden om in andere paralympische wintersporten atleten aan de start te krijgen, is volgens Vergeer ook een belangrijk punt voor de toekomst. Al had ze in PyeongChang zelf niet de mogelijkheid om andere sporten - zoals langlaufen en curling - te bekijken. Daar was de oud-rolstoeltennisster bij haar eerste Winterspelen als chef de mission veel te druk voor.

Vergeer: “Als atleet heb ik aan vier Spelen mee gedaan, maar me nooit gerealiseerd wat er allemaal bij komt kijken in de organisatie. Daar moet je als sporter ook vooral niet mee bezig zijn. Als chef de mission natuurlijk wel. Ik vond het ontzettend spannend, want je moet voorbereid zijn op het onverwachte. Met de hulp van een geweldig team is dat gelukt. Ik ben er trots op hoe we dit met elkaar tot een succes hebben gebracht.”

FOTO: Jeroen Kampschreur draagt de Nederlandse vlag bij de sluitingsceremonie in PyeongChang.
FOTOCREDIT: Mathilde Dusol

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Lisa, Chris, Bibian, Renske, Jeffrey, Linda, Anna, Niels en Jeroen aan!