Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Bibian Mentel prolongeert paralympische titel

Bibian Mentel prolongeert paralympische titel

PyeongChang 2018

Cheer!

Een paar weken stond Bibian Mentel dit seizoen pas op haar snowboard. Haar gezondheid stond meer niet toe. Net op tijd was ze fit voor de Paralympische Spelen. Maar kon ze nog winnen? Vandaag werd die ene grote vraag beantwoord. In PyeongChang maakte ze het onmogelijke waar. Mentel won goud op de snowboardcross. “Het is heel speciaal dat dit allemaal gelukt is”, straalde ze na de finish. Lisa Bunschoten veroverde achter haar het zilver. Chris Vos zorgde met eveneens zilver voor de derde medaille van TeamNL.

Deel dit artikel op social media

In de timetrials zette de 45-jarige Mentel ’s ochtends al de snelste tijd neer. Bunschoten leek lang op weg om daarbij in de buurt te komen of zelfs onder haar tijd te duiken. Maar op het laatste moment ging de 22-jarige atlete onderuit. Pas in de finale kwamen de twee favoriete vrouwen elkaar weer tegen. Mentel was bij de start als beste weg, maar werd al snel ingehaald door Bunschoten. Kort daarop kwamen ze met elkaar in botsing. Beiden ging onderuit en Mentel kon als eerste opstaan en doorrijden naar de finish.

Mentel: “Mijn eerste reactie was: ik wil haar helpen. Maar toen ik haar zag, leek ze wel ok. Dus ik dacht ‘opstaan en doorgaan’. Want dit zijn wel de Paralympische Spelen.” Eenmaal over de finishlijn duurde het echter lang voordat Bunschoten - die een snee in haar wang bleek te hebben - naar beneden kwam. “Dat geeft dit goud wel een zwart randje”, vond Mentel. “Al ben ik er natuurlijk wel superblij mee.”

Na de enorme strijd tegen de steeds terugkerende kanker en een zware operatie aan haar nek, was het goud zelfs meer dan ze had durven dromen. Vorig jaar werd haar nog verteld dat de artsen niets meer voor haar konden doen. Om hier vandaag überhaupt te starten, was dus al heel bijzonder. Mentel: “Vanochtend kwamen de tranen al een paar keer bijna. Ik was me heel erg bewust van deze dag en hoe speciaal die is.” Toch hield ze het droog, zelfs na de finish. Mentel: “Maar toen ik mijn zoontje en mijn moeder net in mijn armen had, besefte ik wel hoe enorm bijzonder dit is.”

Zilver Chris Vos

Van Bunschoten kreeg ze ook een dikke knuffel. De zilveren medaillewinnares moest gelijk daarna worden behandeld voor haar wang. Haar vriend, de Nederlander Chris Vos, stond op dat moment in de startgate voor zijn finale. Daarin nam de Amerikaan Mike Schultz direct de leiding. Vos zette de achtervolging in, maar ging onderuit. “Ik verloor mijn balans op de eerste schans. Heel jammer, want ik had graag tot de finish met hem gestreden”, reageerde de 20-jarige Noord-Hollander. “Maar ik ben sowieso heel blij dat ik zilver heb. Helemaal na zo’n moeilijk seizoen.”

“Vorig jaar was een superseizoen en won ik heel veel”, vervolgde Vos in het Jeongseon Alpine Center. “Dit jaar werd ik op de World Cups in het begin een keer negende, toen een keer derde, en daarna heb ik mezelf een beetje gek gemaakt. Ik heb best veel moeite gehad om me weer goed te focussen.” Een familievakantie rond de jaarwisseling en gesprekken met een mental coach hielpen hem naar eigen zeggen om zijn focus weer terug te vinden. “Daarom voelt deze medaille ook als een overwinning.”

Het feit dat zijn vriendin even daarvoor het goud misliep, speelde volgens Vos overigens geen rol in zijn eigen race. Al had hij natuurlijk het goud gegund. “Maar ik ben sowieso heel trots op haar en dat ze hier een medaille heeft gewonnen.”

Medaille-uitreiking

Bunschoten zelf kon niet reageren en moest de flower ceremony overslaan, omdat ze naar het ziekenhuis moest. Daar werd haar wang gehecht door een plastisch chirurg. Daarna keerde ze terug naar het paralympisch dorp. De medaille-uitreiking op medal plaza zou vandaag ook plaatsvinden, maar is daarom uitgesteld voor de Nederlandse vrouwen. Het had niet veel gescheeld of ook de bronzen medaille was daarbij naar Nederland gegaan. Renske van Beek kwam in de strijd om plek 3 en 4 echter tekort om de Spaanse Astrid Fina Paredes te verslaan. 

Vrijdag komen de snowboarders weer in actie. Dan staat hun andere discipline, de banked slalom, op het programma in Zuid-Korea. Bij het alpineskiën worden morgen de medailles op de supercombinatie verdeeld.

FOTO: Bibian Mentel wint goud in PyeongChang
FOTOCREDIT: Mathilde Dusol 

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Lisa, Chris, Bibian en Renske aan!