Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Bibian Mentel opnieuw de beste: goud op banked slalom

Bibian Mentel opnieuw de beste: goud op banked slalom

PyeongChang 2018

Cheer!

Bibian Mentel heeft in PyeongChang ook de banked slalom gewonnen. Nadat ze eerder de snowboardcross op haar naam schreef, greep ze vandaag opnieuw het goud. Lisa Bunschoten veroverde achter haar het brons. De Amerikaanse Brittani Coury eindigde tussen de Nederlandse vrouwen met zilver. Mentel: “Dit is helemaal fantastisch. Ik ben er een beetje sprakeloos van.”

Deel dit artikel op social media

De races op de banked slalom waren enorm spannend in PyeongChang. Op dit onderdeel krijgen de atleten drie runs, waarvan de beste tijd telt. Na de eerste run stond Mentel eerste en Bunschoten tweede. Na de tweede run waren de rollen omgedraaid. Mentel: “Toen Lisa er onderdoor kwam, dacht ik: gaat dit nog lukken? Ga ik het nog redden?” Haar trainer en man stelden haar voor de start van de derde run gerust. Natuurlijk kon ze nog harder. En dat bleek. Lachend: “Het was all or nothing. Ik wist: nu moet ik het doen. Dit is de laatste kans die ik heb.” 

Met een weergaloze race tekende ze voor de derde gouden paralympische medaille uit haar carrière. In Sochi was ze op snowboardcross immers ook al de beste. Mentel: “Welke medaille de mooiste is? Ze zijn allemaal heel anders. Voor Sochi heb ik me ingezet om snowboarden op het paralympische programma te krijgen. De medaille was de kers op de taart. Hier heb ik er echt voor moeten strijden. Zowel op de banked slalom als op de cross. Dan is het fantastisch dat het allemaal lukt.” 

Meer paralympisch eremetaal, zal er volgens Mentel in de toekomst niet meer bijkomen. Dat ze volgend seizoen nog bij wedstrijden gaat starten, sloot ze in PyeongChang echter niet uit. “Volgend jaar is er een WK. Of ik daar mee wil doen, ga ik rustig bedenken. Maar dit waren zeker mijn laatste Spelen. Over vier jaar ben ik 49. Ik vind het goed zo en ik draag het stokje graag over.” (lees verder onder video)

Lisa Bunschoten

De 22-jarige Bunschoten lijkt de aangewezen vrouw om de komende jaren in Mentels voetsporen te treden. Zij was er echter op gebrand om in Zuid-Korea al de beste te zijn. Met zilver op de snowboardcross en brons op de banked slalom, was ze daarom niet direct tevreden. Behalve Mentel, ging ook Coury haar in de derde run voorbij. “Mijn tweede run was goed, maar ik wist dat het in de derde run nog harder moest. Daarin maakte ik een fout en dat kon ik niet meer goedmaken”, vertelde ze geëmotioneerd. “Ik ging voor goud. Met zilver was ik op dit moment ook niet blij geweest. Maar ik hoop dat ik later wel van mijn medailles kan genieten.” 

Achter Bunschoten eindigde Renske van Beek op de vierde plaats. “Ik baal dat het niet genoeg was voor het podium, maar ik heb alles gegeven. Op dit moment is dit mijn maximum”, reageerde zij na haar races.

Chris Vos, die op de snowboardcross eerder het zilver opeiste, eindigde vandaag ook als vierde. Net als Van Beek, had hij zichzelf naar eigen zeggen niets verwijten. “Natuurlijk had ik op het podium willen staan. Het liefst op de eerste plaats. Maar ik heb alles gegeven en die jongens waren vandaag gewoon beter.”

Voor de snowboarders zitten de wedstrijden er nu op in PyeongChang. Morgen staat bij het alpineskiën de slalom voor de mannen op het programma. De wedstrijd start vannacht om 01.30 uur (09.30 uur lokale tijd).

FOTO: Bibian Mentel viert haar gouden medaille op de banked slalom.
FOTOCREDIT: Mathilde Dusol

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Lisa, Chris, Bibian en Renske aan!