Zitskiër Kampschreur blijft doorrammen
Cheer!

Zitskiër Kampschreur blijft doorrammen

ARNHEM - Jeroen Kampschreur bereidt zich in Nieuw-Zeeland voor op het Paralympische seizoen. De zitskiër is nog maar achttien jaar en heeft nu al drie wereldtitels op zijn naam staan. “Ik heb mezelf absoluut verbaasd.”

cheers! 7
Deel dit artikel op social media

In Europa is momenteel bar weinig sneeuw, daarom is Kampschreur met zijn teamgenoten afgereisd naar het dorpje Wanaka in Nieuw-Zeeland. Daar gaat dagelijks om 5.00 uur de wekker, een uur later begint de training. “Zodra het licht is ga ik zo snel mogelijk skiën, om zo veel mogelijk runs te maken voordat de sneeuw zacht wordt.”

Details

Zijn vorige zomers bestonden vooral uit kracht- en fitnesstraining op Papendal, maar nu staan de Paralympische Spelen voor de deur. De Leiderdorper zoekt daarom zo veel mogelijk de sneeuw op. Twee maanden geleden was hij al te vinden in Noorwegen. Wat kan er nog verbeterd worden na het topseizoen dat Kampscheur achter de rug heeft? In januari greep hij als zeventienjarige drie keer WK-goud in Italië. “Daar heb ik mezelf absoluut verbaasd. We zitten al twee jaar fulltime op Papendal, dus ik wist dat we productief bezig waren, maar dat ik zo snel zo veel beter ben geworden, had ik niet verwacht. Nu gaat het vooral om de details. Skitechniek blijven verbeteren en verder goed op je voeding letten, mentaal op orde zijn, stress vermijden en genoeg rust nemen.”

Hij omschrijft zichzelf als een technische skiër, de slalomonderdelen zijn z’n domein. “Ik pak een hoop tijdwinst als de piste lastig wordt. Ik kan extreme hoeken maken met mijn ski, dus korte bochten bevallen mij wel. Op ijsplaten of extreem steile stukken blijf ik doorrammen, terwijl de rest wat terugdeinst. Tja, liever hard geskied en gecrasht dan voorzichtig de berg afgekomen en een achtste plek.”

Druk

Op de Spelen zal Kampschreur een van de favorieten zijn. “Daar ga ik wel vanuit. Maar ik ben zeker niet de enige goede slalomskiër, de Japanners hijgen lekker in mijn nek.” Zorgt dat voor druk? Hij haalt z’n schouders op. “Op het Test Event in maart was ik al een van de favorieten. Toen haalde ik op vier van de vijf dagen een medaille. Dus ik denk het wel meevalt.”

Hij kijkt ernaar uit om nog een keer te vlammen in de Koreaanse bergen. “Het zijn mijn allereerste Spelen, het moet een goede ervaring worden.” Verder wil hij de komende maanden meer wedstrijdervaring opdoen in de World Cup. “En daar veel medailles halen. Ook hoop ik dit jaar mijn havodiploma binnen te slepen. Ik heb wat vertraging opgelopen, maar ik red het hopelijk.”

Aandacht

Als hij dan straks op de Spelen staat, heeft Kampscheur nog een wens: “Dat de Nederlandse media wat meer aandacht besteden aan de Paralympische Winterspelen dan vier jaar geleden. Ik hoor veel mensen zeggen dat ze het jammer vinden dat ze er vrijwel niks van zien. Bovendien doen er veel Nederlanders mee.”

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig aan!