Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Springruiters zesde op Europees kampioenschap

Springruiters zesde op Europees kampioenschap

Cheer!

GOTHENBORG – De Nederlandse springruiters hebben zich vrijdag bij het Europees kampioenschap in het Zweedse Gothenburg in de laatste omloop van de landenwedstrijd van een tiende plaats opgewerkt naar de zesde positie. Met zeer sterk rijden lieten de mannen van bondscoach Rob Ehrens zien wat ze kunnen. Ierland reed vandaag drie foutloze rondes en won goud. Zondag staat de individuele finale op het programma, de beste 25 combinaties uit het individuele klassement mogen daar aan de start verschijnen. Harrie Smolders en Jur Vrieling hebben zich hiervoor geplaatst.

 

Deel dit artikel op social media

De Nederlandse ruiters reden vandaag alle vier zeer sterk. Harrie Smolders begon met Don VHP Z al direct met een foutloos parcours. Tweede Nederlandse starter Ruben Romp kende tot nu toe een zeer ongelukkig kampioenschap, maar revancheerde zich vandaag knap met één springfout en luttele tijdsoverschrijding. Marc Houtzager kreeg met Sterrehof´s Calimero net als Romp vijf strafpunten. Jur Vrieling, slotruiter voor Oranje, maakte het af met een foutloze rit. Voor de Nederlandse parcoursbouwer Louis Konickx weer niets dan lof voor zijn fraaie parcours.

Bondscoach Rob Ehrens reageert na afloop van de wedstrijd. “Ik vond het een zware, moeilijke, maar faire proef. De tijd was kort, maar het was wel te halen. Don en Glasgow zijn niet de snelste paarden, maar die bleven wel binnen de tijd. Er moest gewoon secuur en heel goed gereden worden. Als je een keer een ophouding teveel maakte, dan had je al een tijdfout. Het was een proef met brede oxers, hadden die er ook maar in de eerste twee onderdelen ingezeten, dat was in ons voordeel geweest. De parcoursbouwer heeft echt naar een climax toegewerkt. Het is jammer genoeg een beetje laat, maar ik ben in ieder geval heel blij dat we het goed afgesloten hebben. We hebben vier hele fijne rondjes neergezet waarvan twee foutloze rondes. We zijn opgeklommen naar een zesde plek. Het begin was hier slecht en het einde was goed: op naar het volgende. Vandaag hadden we het geluk meer aan onze kant. De paarden hebben goed gesprongen, en de ruiters hebben goed gereden.”

Onderstaand de reacties van de Nederlandse springruiters.

Harrie Smolders: “Eindelijk de eerste nulronde voor Nederland”
Smolders is opgelucht na zijn rit. “Eindelijk de eerste nulronde voor Nederland. Don VHP sprong weer fantastisch. Hij dacht na hindernis dertien heel even dat hij klaar was. Normaal zijn parcoursen altijd tot en met hindernis dertien, dus ik moest hem wel even snel attent maken dat er nog een kwam. In die laatste lijn in was een optie tussen vier of vijf galopsprongen. Normaal gesproken is vier geen probleem voor hem, met zo’n afstand. Maar hij zocht hem even niet op. Het was vandaag een parcours dat veel vermogen vraagt en dat past Don VHP natuurlijk wel. Ook individueel komen we nu weer iets hoger. We zullen zondag nog wel echt een topdag moeten hebben om bovenaan te eindigen. Morgen een rustdag, en zondag er weer tegenaan.”

Ruben Romp: Beste er uit gehaald
Ruben Romp reed als debutant op een seniorenkampioenschap tot nu toe een weinig gelukkige wedstrijd. Vandaag liet hij zien dat het wel degelijk kan. “Ik kreeg een fout op de bruine oxer, hindernis 5. Dat was eigenlijk maar een lichte fout, ze streek hem er net met een voorbeen af. Na de eerste dagen lag mijn prioriteit nu wel bij de hindernissen, en niet bij binnen de tijd rijden. Ik wist wel dat ik net wat te langzaam was, maar we hebben het vandaag beperkt tot 5 strafpunten en daar ben ik wel heel blij mee. Ik wilde voor het team nog goed mijn best doen. Ik heb gestreden en er het beste uit gehaald vandaag. Wat ik de afgelopen dagen een beetje miste, de controle en het fijne, dat was vandaag zeker beter.”

Marc Houtzager: Mooi parcours
Marc Houtzager kreeg met Sterrehof´s Calimero één springfout. “Ik vond dat Calimero heel goed en met veel vertrouwen sprong. We kregen een pechfout in de driesprong en in de laatste lijn koos ik voor de vijf galopsprongen. Dat was van tevoren ook mijn plan. Het was wel kort, maar ik kon mooi terugrijden op de steilsprong en dat liep eigenlijk heel goed. Op de uitsprong van de dubbel sprong Calimero heel hoog, en kreeg te weinig energie naar voren. Daardoor heb ik in de lijn naar de steilsprong daarachter één galopsprong meer gereden. Daardoor kreeg ik wel een tijdfout. De tijd stond echt kort, maar het was weer een heel mooi parcours, echt goed gebouwd.”

Jur Vrieling:
Jur Vrieling reed vandaag een super foutloos parcours met VDL Glasgow van het Merelsnest en is zichtbaar blij. “Glasgow sprong vandaag echt heel goed. Het was een parcours dat hem ook echt goed lag, het was hoog en breed. We waren natuurlijk toch een beetje teleurgesteld door de vele pechfoutjes die we eerder hadden, dat waren er gewoon teveel. Ik ben heel blij dat we nu alle vier heel goed gereden hebben. Zondag gaan we weer vol in de aanval. Dit was het beste rondje van Glasgow. Hij sprong op het voorterrein al heel goed en vlak voor ik de ring in ging kreeg ik nog heel goed advies van Rob. Glasgow heeft heel veel vermogen en als het hoger en breder wordt gaat hij eigenlijk alleen maar beter springen. Het lijkt wel alsof hij in de wedstrijd groeit, dat geeft goede hoop voor zondag.”

Vervolg
Zondag staat vanaf 14.00 uur de finale van de individuele wedstrijd op het programma. In de eerste manche mogen hier de 25 beste ruiters uit het klassement van start, in de tweede omloop de beste 12.

Eindstand Landenwedstrijd EK springen 2017
1. Ierland, 12.11
2. Zweden, 18.21
3. Zwitserland, 20.15
6. Nederland, 30.53

Tussenstand individuele klassement EK springen
1. Peder Fredericson (Zwe) – H&M All-In, 0
2. Martin Fuchs (Zwi) – Clooney 51, 2.03
3. Shane Sweetnam (Ier) – Chaqui Z, 2.10
9. Harrie Smolders (Grobbendonk, Bel.) - Don VHP Z, 5.52
14. Jur Vrieling (Holwierde) - VDL Glasgow vh Merelsnest, 8.66
29. Marc Houtzager (Rouveen) - Sterrehof’s Calimero, 16.35
Ruben Romp (Goirle) - Audi’s Teavanta II C Z, 27.73

Kijk hier voor alle uitslagen. Website: www.gothenburg2017.com.

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Jur, Marc en Harrie aan!