Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Zwaarbevochten Europese titel voor paratriatleet Plat

Zwaarbevochten Europese titel voor paratriatleet Plat

Cheer!

KITZBÜHEL – Paralympisch triatleet Jetze Plat heeft in het Oostenrijkse Kitzbühel zijn Europese titel geprolongeerd. Het bleef onder zware omstandigheden lang spannend in de HC-klasse (atleten in een rolstoel, red.). Pas tijdens de afsluitende vijf kilometer wheelen achterhaalde Plat de Oostenrijker Thomas Frühwirth, die genoegen moest nemen met zilver.

Deel dit artikel op social media

Door gewijzigde regels werd het HC-startveld in Kitzbühel opgesplitst in H1 en H2, afhankelijk van de zwaarte van de handicap. De H2-atleten, waaronder Plat en landgenoot Geert Schipper, startten daardoor 3.35 minuten later dan de H1-concurrentie, waar Frühwirth bij hoort. Op de streep was Plat na 750 meter zwemmen, twintig kilometer handbiken en vijf kilometer wheelen slechts 25 seconden sneller dan de Oostenrijker. Het brons ging naar de Italiaan Giovanni Achenza.

Inhaalrace
“Wie alleen de uitslag ziet, zal denken: logisch dat Jetze wint. Maar mede door de nieuwe opzet was het helemaal niet vanzelfsprekend”, zei de nu viervoudig Europees kampioen na afloop. “Vanaf de eerste minuut was ik bezig aan een inhaalrace. Bij de start van het wheelen had ik nog een achterstand van vijftien seconden op Frühwirth, gelukkig kon ik hem daarna vrij snel inhalen. Het regende constant, waardoor ik later in de race steeds minder grip had op mijn wielen. Gelukkig lag ik op dat moment al op kop.”

Plat. “Het was een pittig parcours, het weer was slecht en het was heel lang spannend. Dat maakt deze overwinning extra gaaf. Ik heb echt alles moeten geven voor deze titel.” Plat blijft nu regerend Europees, wereld- en paralympisch kampioen. Begint winnen niet te wennen? “Nee”, zegt hij stellig. “Het blijft bijzonder. Omdat ik zoveel gewonnen heb, kan ik eigenlijk alleen maar verliezen. Dan is het gaaf als het tóch weer lukt om de beste te zijn. Voor de buitenwereld lijkt het misschien vanzelf te gaan. Maar kijk naar Geert; hij won op de Paralympische Spelen in Rio nog het zilver, nu wordt hij vierde. Daaraan zie je wel dat een medaille winnen niet zomaar iets is.”

Nederlands team
Ook EK-debutante Margret IJdema (HC-klasse) eindigde op de vierde plaats. Maurits Morsink, eveneens debutant, eindigde in de S2-klasse op een zevende plaats. Datzelfde resultaat was er voor tandemduo Daniel Knegt en Koen de Leeuw.

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Jetze en Geert aan!