Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Zilver voor Zegers en Van Veen bij World Cup Final Santander

Zilver voor Zegers en Van Veen bij World Cup Final Santander

Cheer!

Zeilsters Afrodite Zegers en Anneloes van Veen zijn als tweede geëindigd in de 470-klasse tijdens de wereldbekerfinales in Santander. Nicholas Heiner eindigde na winst in de medalrace als vijfde in de Finn en Maxime Jonker legde in de Laser Radial-klasse beslag op de tiende plek. Zaterdag won Kiran Badloe al goud bij de windsurfers.

Zilver voor A-team 470
De 470-dames Zegers en Van Veen hebben niet hun makkelijkste week achter de rug. Het duo had moeite met hun snelheid, maar door te focussen op techniek en tactiek kwam het duo toch nog op het podium te staan, net achter het duo Mills & McIntyre.

De dames beleefden een zenuwslopende medalrace, maar wisten hun zilveren medaille slim te verdedigen. Er lagen flink wat kapers op de kust. De nummers drie tot en met vijf begonnen hun medalrace allen op elf punten afstand van het Nederlandse duo en hoopten een podiumplek te bemachtigen. Mills & McIntyre zetten meer in op een matchrace dan Zegers en Van Veen hadden verwacht. Even leek het erop dat de Nederlandse dames hun podiumplaats zouden missen, maar gelukkig hielden de Nederlandse 470-dames het hoofd koel, voeren hun eigen wedstrijd en gaven hun concurrenten het nakijken. 

Van Veen met de zilveren medaille om haar nek: "Het was echt wel lastig. Vanaf het begin kwamen de Engelse dames ons matchracen. Toen hebben we niet helemaal goed gehandeld, maar we hadden het ook niet helemaal verwacht eigenlijk. Maar we beseften ons dat er nog genoeg kansen in deze race zouden komen en dat het nog prima mogelijk was tot het einde. We hebben echt alle kansen proberen te grijpen en dat pakte, in elk geval op het laatste stuk richting de finish, goed uit."

Toch is de zilveren medaille niet helemaal wat de dames aan het begin van de week hadden gehoopt: "We hadden een lastige week. We hadden een andere boot mee dan waar we eigenlijk aan gewend zijn en kregen ‘m niet op snelheid. Het was wel even wat moeilijk, want we hadden er meer van verwacht, maar dit was voor nu wel het hoogst haalbare deze week."

Geen podiumplaats voor Heiner ondanks uitstekende medalrace
Heiner begon zijn medalracedag vanuit de negende positie overall. Bij de medalrace wist Heiner vrijwel direct de leiding te nemen en weg te varen van de vloot. Dit wist hij de hele race vast te houden, waardoor hij overtuigend als eerste over de finish komt.

Ditmaal helaas zonder podiumplek als resultaat. De strijd om een medaille was al geen optie meer vanwege een te groot puntenverschil met de top drie, maar Heiner klom als gevolg van zijn ijzersterke medalrace toch nog naar de vijfde plek overall. 

Heiner na zijn medalrace: "Hele interessante dag vandaag! Ik had een goede start en volgde precies het plan dat ik had. Het werd me iets makkelijker gemaakt doordat anderen te vroeg waren en niet teruggingen. Ikzelf heb gewoon een heel mooi kruisrak gevaren. De snelheid zat er goed in en ik heb gewoon de juiste klappen gemaakt."

De overwinning van de medalrace doet terugdenken aan de medalrace van het WK Laser in 2014, tevens in Santander, waarbij Heiner ook met grote voorsprong als eerste wist te finishen.
"Helaas dit keer geen minuut en geen wereldtitel, maar het is goed om na deze week elke dag wat beter te gaan. Ik ben heel blij met deze medalrace aan het einde van de week. Dat was ook het doel. Zeker een mooie afsluiter!"

Tiende plaats overall voor Maxime Jonker
Maxime Jonker had een lastige start en kwam door een aantal foutjes aan het begin van de race flink achter te liggen. Toch wist ze zich beetje bij beetje naar voren te varen en de medalrace knap vijfde te finishen. Jonker eindigde als tiende bij de World Cup Final in Santander.

Jonker over haar medalrace: "Ik ging een beetje te fanatiek van start. Ik was te vroeg, dus ik moest meteen weer terug. Dat is wel jammer, want dan begin je wel met een achterstand. Ik miste daardoor net de aansluiting naar de bovenboei, die ik toen ook nog eens raakte. Maar alles kan gebeuren tijdens zo’n potje, dus ik ben gewoon hard doorgegaan en uiteindelijk ben ik goed terug gekomen, dus dat is top."

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Nicholas, Afrodite en Anneloes aan!