Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Degradatie dreigt voor Nederlandse atletiekploeg

Degradatie dreigt voor Nederlandse atletiekploeg

Cheer!

Nederland moet op de slotdag van de Europese Kampioenschappen voor Landenteams in Lille uit een heel ander vaatje tappen om degradatie uit de Super League te voorkomen. Na 21 van de 40 onderdelen staat Oranje elfde en laatste met 90,5 punten, en is de achterstand op Griekenland (111,5 punten), die de veilige plek negen bezet bijna onoverbrugbaar. Duitsland leidt het landenklassement soeverein met 166 punten. 

Deel dit artikel op social media

De EK voor Landenteams is een tweejaarlijks toernooi waarbij de beste atleten per discipline voor hun land uitkomen, en het teamtotaal de doorslag geeft. De teleurstellende laatste plaats wil niet zeggen dat er niets te genieten viel op zaterdag. Zo wist Lisanne de Witte (24) de winst te behalen op de 400 meter, haar specialiteit. Ze deed dat dankzij een fenomenale eindsprint en in een nieuw persoonlijk record van 51.71s, een tijd waarmee ze langzamerhand in de buurt  komt van het stokoude Nederlands record uit 1998 van Ester Goossens (51.35). De Witte: ,,Het Nederlands record is op termijn zeker een doel. Eerst wil ik echter goed presteren op de Wereldkampioenschappen in augustus in Londen. Ik merk dat ik de 400 meter eindelijk begin te begrijpen. Ik heb er inmiddels wel al meer dan 100 van opzitten. Als ik nu nog harder kan starten, en dat combineer met mijn sterke slotstuk, kan het nóg sneller.”

Liemarvin Bonevacia (28) won eveneens de 400 meter. Hij deed dit in een supersnelle tijd van 45.44, tevens goed voor de WK-limiet. Dit gebeurde echter nadat hij vals was gestart, vanwege vermeend rumoer langs de kant naast zijn startblok in baan 8. Onder protest kon hij zijn race toch lopen en verraste hij met de overwinning. Een bezwaar van de Nederlandse teamleiding tegen de diskwalificatie werd terzijde geschoven.  

De gevierde Nederlandse estafetteteams 4x100 meter presteerden niet optimaal. Het Europees kampioensteam rond Dafne Schippers heeft nog een lange weg te gaan.  De wissels waren niet scherp en ze hadden in Lille ruim een seconde achterstand op het Duitse viertal. Het mannenteam trad aan in een fantasieopstelling, met naast vaste krachten Churandy Martina en Giovanni Codrington invallers Wouter Brus en de op een toernooi debuterende 19-jarige Roelf Bouwmeester. Dit was noodzakelijk omdat Solomon Bockarie en Hensley Paulina beiden geblesseerd zijn. De vijfde plaats was achteraf daarom nog best verdienstelijk. 

Martina werd nog derde op de 100 meter en gaf aan de komende weken zich te willen focussen op de 200 meter: ,,Dat is mijn sterkste afstand en dáárop wil ik naar de WK’’, aldus de immer optimistische 32-jarige atleet. 

De eveneens gelouterde Susan Krumins (voorheen Kuijken, 30) zal op de WK deelnemen aan de 5000 en 10.000 meter en maakte in Lille een uitstapje naar de 3000 meter, waarop ze vierde werd: ,,Ik heb vanwege mijn kwetsbare achillespezen nog weinig aan naar Sankt Moritz en verder werken aan mijn snelheid.”  

Tijdens de voorronden op vrijdag en de wedstrijden op zaterdag werden over de gehele linie teveel klasseringen in de achterhoede behaald door Nederland. Op vrijdag viel bovendien 100 meter hordeloopster Sharona Bakker met achillespeesklachten uit. Haar WK komt daarmee zelfs in gevaar: ,,Alleen een wonderdokter kan me nog helpen denk ik. Ik twijfel langzamerhand ook of ik na jaren van tegenslag nog wel door moet gaan met atletiek.” 

Voeg daarbij het ontbreken van toploopsters (en WK-atletes) Sifan Hassan en Sanne Verstegen, die beiden in de Verenigde Staten verblijven, dan rest de conclusie dat er zondag een wonder moet gebeuren om in de hoogste divisie van Europa te blijven.  

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig aan!