Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Veel atletiekrecords mogelijk geschrapt vanwege nieuwe regels

Veel atletiekrecords mogelijk geschrapt vanwege nieuwe regels

Cheer!

ZÜRICH - Veel Europese- en wereldrecords in de atletiek worden op termijn mogelijk niet meer erkend. De Europese atletiekunie is maandag akkoord gegaan met aanbevelingen van een projectteam naar aanleiding van een onderzoek.

Deel dit artikel op social media

In een rapport wordt gepleit voor het herschrijven van veel records aan de hand van een aantal nieuwe regels, waaronder verscherpte dopingcontroles en nieuwe integriteitseisen.

De Europese atletiekunie stuurt de aanbevelingen voor de nieuwe registratieregels door naar de internationale atletiekfederatie IAAF.

"Wat we voorstellen is revolutionair. Niet alleen omdat de meeste Europese- en wereldrecords moeten worden vervangen, maar ook omdat we het concept van een record willen veranderen en de normen voor erkenning verhogen", zegt voorzitter Svein Arne Hansen van de Europese atletiekunie.

"Records die de grenzen van de menselijke capaciteiten aantonen is één van de sterke punten van onze sport, maar die records zijn zinloos als niemand ze echt gelooft."

Mochten de aanbevelingen uiteindelijk door de IAAF worden geaccepteerd, dan blijven de huidige records die niet volgens de voorgestelde regels zijn behaald wel in de boeken staan, maar alleen de records die aan alle criteria voldoen worden dan officieel erkend.

Tien jaar

In de nieuwe, voorgestelde regels worden records alleen erkend als de prestatie wordt neergezet bij een wedstrijd die op een goedgekeurde lijst staat, als de atleet een minimum aantal dopingcontroles heeft ondergaan en als het dopingmonster ten minste tien jaar beschikbaar blijft voor een hertest.

Het projectteam pleit er daarnaast voor dat de erkenning van een record ieder moment kan worden ingetrokken als een atleet één van die voorwaarden schendt.

"Het is een radicale oplossing, maar degenen die van atletiek houden, zijn de lange periode van twijfel en insinuatie rond de records zat", aldus Hansen. "We hebben maatregelen nodig om de geloofwaardigheid en het vertrouwen te herstellen."

De IAAF zal de doorgestuurde aanbevelingen in augustus bespreken tijdens een raadsvergadering. Het is nog niet bekend wanneer er een besluit zal worden genomen.

Russische atleten

In januari van dit jaar liet de IAAF al weten nieuwe regels te gaan opstellen voor Russische atleten. Volgens de nieuwe richtlijnen moeten de atleten onder meer kunnen aantonen dat ze niet betrokken zijn geweest bij dopingpraktijken van de Russische bond om als neutraal atleet te mogen sporten.

Russische atleten zijn sinds november 2015 uitgesloten van internationale deelname vanwege bewezen systematisch dopinggebruik, waardoor ze niet mochten deelnemen aan de Olympische Spelen van afgelopen zomer in Rio de Janeiro.

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig aan!