Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Hoogland met twijfels naar WK baanwielrennen na week in ziekenhuis

Hoogland met twijfels naar WK baanwielrennen na week in ziekenhuis

Cheer!

NIJVERDAL - Jeffrey Hoogland vertrekt zondag met de nodige reserves naar Hongkong, waar volgende week woensdag de WK baanwielrennen beginnen. De sprinter uit Nijverdal kreeg begin maart last van zijn nieren en lag zelfs een week in het ziekenhuis.

Deel dit artikel op social media

"Ik geloof niet dat ik volledig hersteld ben, ik ben blij dat ik de kans krijg om mee te gaan'', zei Hoogland dinsdag bij de teampresentatie in Apeldoorn.

De problemen ontstonden nadat hij in Alkmaar een kwalificatiewedstrijd had gereden. "Het ging al niet lekker, ik werd misselijk en moest overgeven, terwijl ik niet het gevoel had dat ik heel diep was gegaan.''

's Nachts kreeg Hoogland hevige rugpijn, waarna hij een huisartsenpost opzocht. Daar werd in eerste instantie aan nierstenen gedacht. "Maar de pijn bleef en ik ben zelf naar het ziekenhuis in Apeldoorn gereden. Daar moest ik meteen een week blijven.''

Morfine

Bij Hoogland bleek sprake van overbelasting van de nieren door te veel afbraak van spieren. Hij moest aan de morfine, lag aan een infuus en moest vooral veel drinken en plassen. "De nieren moesten doorgespoeld worden. Ik kende deze kwaal ook niet."

"Er kunnen heel veel factoren een rol hebben gespeeld. Ik heb veel spieren, dan breek je ook veel af wat je moet aanvullen met eiwitten of voedingssupplementen. Misschien heb ik ook te weinig hersteld.''

Of de klachten ooit terugkeren weet Hoogland niet. "Ik blijf nu in ieder geval nog steeds veel drinken en mijn bloedwaarden worden in de gaten gehouden. Maar er was geen reden om het nog rustig aan te doen."

Bos

De 24-jarige Hoogland - die in 2015 Europees kampioen werd op de sprint, de teamsprint en de kilometer tijdrit - is een van de zes sprinters in de WK-selectie, naast Theo Bos, Harrie Lavreijsen, Matthijs Büchli, Hugo Haak en Nils van 't Hoenderdaal.

De afzwaaiende bondscoach René Wolff maakt pas in Hongkong bekend voor welke renners hij kiest op de teamsprint en wie naast Bos mag starten op het onderdeel sprint.

Bij de vrouwen zijn Laurine van Riessen, Shanne Braspennincx en Kyra Lamberink geselecteerd voor de sprintonderdelen. Olympisch kampioene keirin Elis Ligtlee is geblesseerd.

Voor de duuronderdelen gaan Kirsten Wild, Dion Beukeboom, Roy Pieters, Roy Eefting, Jan-Willem van Schip, Wim Stroetinga en Yoeri Havik naar Hongkong.

De WK beginnen op 12 april en eindigen op 16 april.

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Jeffrey aan!