Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Sprintzeges Nuis en Ntab bij wereldbekerfinale in Stavanger

Sprintzeges Nuis en Ntab bij wereldbekerfinale in Stavanger

Cheer!

Kjeld Nuis en Dai Dai Ntab hebben zaterdag zeges geboekt bij de wereldbekerfinale in Stavanger. Nuis was de sterkste op de 1000 meter, Ntab schreef de 500 meter op zijn naam

Deel dit artikel op social media

Nuis kwam in 1.08,76 over de meet en bleef daarmee de Canadees Vincent de Haitre ruim een halve seconde voor (1.09,28).

Met zijn zege verzekerde de sprinter van Lotto-Jumbo zich ook van de eindzege in de wereldbeker.

Thomas Krol kwam net tekort voor het brons. Hij moest met 1.09,47 de Duitser Nico Ihle net voorlaten: 1.09,42. Kai Verbij stelde teleur met de elfde. De wereldkampioen sprint kwam in 1.10,05 over de streep.

Ntab

Ronald Mulder, Kai Verbij en Jan Smeekens zorgden achter Ntab voor een volledige Nederlandse top-vier op de 500 meter.

De 22-jarige sprinter van Team Plantina zegevierde in een tijd van 34,93. Het was zijn tweede wereldbekerzege in zijn loopbaan. Begin december boekte Ntab in Astana zijn eerste internationale overwinning.

Mulder werd tweede op zes honderste van Ntab. Verbij en Smeekens reden allebei 35,01, maar de 22-jarige Verbij was in duizendsten net iets sneller dan de sprinter van Lotto-Jumbo en werd daarom derde.

Revanche

Met zijn tweede triomf in de wereldbeker nam Ntab in Stavanger een beetje revanche op zichzelf. Hij ging bij de WK afstanden vorige maand op de olympische baan in Gangneung als een van de kanshebbers van start op de 500 meter. Hij verknalde echter zijn WK-debuut door een valpartij in de tweede buitenbocht.

Ntab steeg in het wereldbekerklassement van de 500 meter naar de tweede plek met 435 punten. De Rus Ruslan Murashov, die zaterdag de vijfde tijd reed (35,07), bleef aan de leiding met 521 punten.

Ronald Mulder bleef, achter de afwezige Rus Pavel Kulizhnikov (425 punten), vierde met 421 punten. Zondag is de afsluitende 500 meter in het wereldbekercircuit.

Achtervolging

De Nederlandse mannenploeg stelde de eindzege veilig in het klassement van de achtervolging. Dat gebeurde met miniem verschil.

De ploeg van bondscoach Geert Kuiper versloeg in de derde en laatste rit concurrent Noorwegen ternauwernood: 3.43,02 tegen 3.43,35. Japan belandde met 3.44,09 op de derde plaats.

In het eindklassement eindigde titelhouder Nederland op de eerste plaats met 430 punten, gevolgd door Noorwegen (390) en Japan (374).

Namens Oranje verschenen Jorrit Bergsma, Douwe de Vries en Evert Hoolwerf aan de start. Nederland won vorige maand in Zuid-Korea de wereldtitel op dit onderdeel. Toen kwamen Bergsma, De Vries en Jan Blokhuijsen namens Oranje in actie.

De vrouwenploeg moest de eindzege aan Japan laten. Het drietal van Oranje, bestaande uit Melissa Wijfje, Marije Joling en Annouk van der Weijden, eindigde in de vijfde en laatste wedstrijd van het seizoen op de tweede plaats met een tijd van 3.02,42. Tegenstander Japan was aanmerkelijk sneller: 3.00,60. Rusland reed de derde tijd (3.02,93).

Nederland en Japan eindigden in het wereldbekerklassement beide op 430 punten. Japan prolongeerde de titel dankzij een groter aantal ritzeges (drie tegen twee).

Leenstra

Heather Bergsma behaalde haar zesde seizoenszege op de 1000 meter. De Amerikaanse wereldkampioene zegevierde in een tijd van 1.14,85. De Japanse Nao Kodaira eindigde als tweede in 1.14,90, gevolgd door de Tsjechische Karolina Erbanova als nummer drie (1.15,22).

Marrit Leenstra stelde in de laatste rit tegen Bergsma teleur. De Friezin moest genoegen nemen met de zesde tijd (1.16,11). Daarmee zakte ze in de eindstand van de wereldbeker op deze afstand van de tweede naar de derde plek (451 punten).

Bergsma pakte de hoofdprijs van ruim 14.000 euro met 650 punten. De Japanse Miho Takagi eindigde als tweede (476 punten).

Sanneke de Neeling reed zaterdag in Noorwegen de elfde tijd (1.18,24). Jorien ter Mors, oud-wereldkampioene op deze afstand, ontbreekt in Stavanger. Ze doet dit weekeinde mee aan de WK shorttrack in Rotterdam.

Kodaira

Nao Kodaira was bij de vrouwen de sterkste op de 500 meter. De wereldkampioene sprint uit Japan reed in de Noorse stad een baanrecord (37,14 seconden). Het was op deze afstand haar zevende opeenvolgende zege dit seizoen in het wereldbekercircuit.

Europees sprintkampioene Karolina Erbanova uit Tsjechië eindigde op de Noorse ijsbaan als tweede in 37,87. De Amerikaanse Heather Bergsma pakte brons met een tijd van 38,13.

Floor van den Brandt (tiende in 38,98) en Anice Das (twaalfde en laatste in 39,13) eindigden in de achterhoede.

Zondag staat ook voor de vrouwen de laatste 500 meter van het seizoen op het programma in Stavanger. Kodaira is al zeker van de eindzege in het klassement, goed voor een bedrag van 15.000 dollar (circa 14.000 euro).

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig aan!