Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Kruijswijk: "We misten volledig de slag'

Kruijswijk:

Cheer!

Besmeurd met slijk zette Steven Kruijswijk teleurgesteld zijn fiets tegen de teambus, wetende dat zijn klassement meteen de prullenbak in kon. Er ging voor Lotto-Jumbo in de eerste etappe van Parijs-Nice van alles mis, en ook het hoestje van de kopman belooft weinig goeds voor het vervolg van deze ’rit naar de zon’.

Deel dit artikel op social media

De kou, regen, wind en keiharde koersverloop is niets nieuws in de eerste etappes van Parijs-Nice. Er zijn meerdere edities geweest, waarin de beslissende slag in de eerste (vlakke) ritten werd gemaakt toen de bergen nog niet eens in zicht waren. Bij Lotto-Jumbo wisten ze waar er alertheid vereist was, maar na 38 kilometer trapten ze toch met open ogen in de val. „Als ploeg waren we niet goed bij de les, we misten daar volledig de slag”, was Kruijswijk kritisch.

Want niet alleen hij, maar ook sprinter Dylan Groenewegen was niet aan het front te vinden toen Française des Jeux en QuickStep het peloton versplinterden in waaiers. „Dat was van ons niet best”, zei ploegleider Nico Verhoeven, die wees op de teambespreking, waarin de kritische punten in de rit besproken waren. „We kennen deze ronde, dus we wisten wat ons te wachten stond. Toen het brak, ging ik er vanuit dat we meerdere mannen van voren hadden. Het is teleurstellend dat dat niet het geval was.”

Aanvankelijk leek - wat Kruijswijk betrof - de schade nog mee te vallen, omdat de meeste klassementsrenners zoals Alberto Contador, Richie Porte en Romain Bardet (die wegens stayeren en meerdere onreglementaire capriolen uit koers werd gehaald) bij hem in de tweede groep zaten. Verhoeven: „De sprint was voor ons al verloren, maar voor Steven was er op dat moment nog niet heel veel aan de hand.”

Dat was wel het geval toen de 29-jarige kopman van Lotto-Jumbo op 25 kilometer van de streep onderuit ging. Hij keerde nog terug in de ’groep Contador’, maar die krachtsinspanning brak hem in de slotfase op. „Bram (Tankink, red.) zat op 30 kilometer van de meet nog bij me, maar toen ik werd meegenomen in een val, was ik alleen. Ik hing in de finale constant aan het elastiek, maar in de laatste vijf kilometer was ik helemaal klaar en wapperde ik er van af. Een kort klassement kan ik vergeten”, aldus de Brabander, die zich op 2.28 van ritwinnaar Arnaud Demare over de streep duwde. Zijn achterstand op de belangrijkste klassementsrenners bedraagt al tussen de één- en tweeënhalve minuut.

En dan was er ook nog even dat hoestje toen hij van zijn fiets stapte. „Ik voelde me niet helemaal super”, aldus Kruijswijk, voor wie de komende dagen dus vooral overleven wordt. En als dit hondenweer aanhoudt, is het nog maar de vraag of hij vanaf vrijdag in de bergen kan meestrijden voor etappezeges.

De komende dagen zal Lotto-Jumbo vooral moeten zorgen dat Groenewegen aan sprinten toekomt en alert moeten zijn op waaierrijden, een stiel die Nederlandse coureurs met de paplepel wordt ingegoten.

Het enige positieve voor de Nederlandse ploeg was dat het in het vervolg van deze Parijs-Nice eigenlijk niet heel veel slechter kan gaan.

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Steven aan!