Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Spike van der Haas en Maarten Meiners naar WK alpineskiën

Spike van der Haas en Maarten Meiners naar WK alpineskiën

EK en WK

Cheer!

DEN HAAG - Vijf Nederlandse atleten komen deze week in actie op de WK alpineskiën in St. Moritz. Adriana Jelinkova, Steffan Winkelhorst en Steven Théolier hadden zich al geplaatst voor deelname. Spike van der Haas (foto) kreeg van de commissie topsport van de Nederlandse Ski Vereniging een startbewijs toegewezen. Maarten Meiners voldeed gisteren op de valreep aan de WK-limiet.

Deel dit artikel op social media

Spike van der Haas

De Nederlandse alpineskiërs moesten voor deelname twee keer onder 20 FIS-punten scoren. De 19-jarige Van der Haas uit Westknollendam slaagde daar begin deze maand één keer in, tijdens een slalomrace in Zagreb (18.43 punten). Gezien zijn leeftijd en het feit dat hij vorig jaar met blessureleed kampte waardoor hij toen geen punten kon halen, besloot de commissie topsport hem wel te sturen.

“Aan het begin van het seizoen had ik niet verwacht dat ik naar de WK zou gaan, want ik ben nog heel jong. Maar in de trainingen ging het steeds beter en toen ben ik in de wedstrijden wel echt gaan jagen op de WK-limiet. Ik ben heel blij dat het een keer is gelukt en dat ik er mag starten”, aldus Van der Haas. “Het wordt mijn eerste WK dus ik heb nog geen verwachtingen. Ik ben benieuwd waar ik sta en ik wil natuurlijk goed skiën. Daarnaast is het een mooie ervaring om op te doen voor de toekomst.”

Maarten Meiners

Maarten Meiners heeft er al drie WK’s opzitten. Aan de start van het seizoen leek het halen van de WK-limiet de 25-jarige Naardenaar dan ook geen al te grote opgave. Maar hij maakte het nog behoorlijk spannend, door pas gisteren (zondag) op een reuzenslalomrace in het Oostenrijkse St. Lambrecht voor de tweede keer onder de 20 punten te duiken (17.32).

“Aan het begin van het seizoen was ik niet zo goed in vorm. De laatste weken ging het beter en had ik wel vertrouwen dat het moest lukken. Er gebeurde alleen steeds iets: ik maakte fouten of ging onderuit. De druk werd daardoor groter, maar dat is misschien juist wel goed geweest”, aldus Meiners. “Mijn doelstelling is om op de reuzenslalom in de top 30 te eindigen. Bij de vorige WK twee jaar geleden wilde ik dat ook, maar eindigde ik als 34e in de eerste run en viel ik in de tweede run helaas uit. Ik heb er vertrouwen in dat het me nu wel gaat lukken.”

Kwalificatieraces

De sporters die voorafgaand aan hun WK-race in de top 50 van de wereldranglijst staan, zijn direct geplaatst voor het hoofdtoernooi. Deze lijst wordt twee dagen voor de betreffende discipline bekend gemaakt. De andere atleten moeten een kwalificatiewedstrijd skiën, waarvan de top 25 doorgaat naar het hoofdtoernooi. Deze kwalificatiewedstrijd vindt een dag voor het hoofdtoernooi plaats. De verwachting is dat alle Nederlanders eerst de kwalificatie moeten skiën.

Nederlandse deelnemers
Adriana Jelinkova: reuzenslalom & slalom
Steffan Winkelhorst: reuzenslalom (onder voorbehoud) & slalom
Spike van der Haas: reuzenslalom (onder voorbehoud) & slalom
Steven Théolier: slalom
Maarten Meiners: reuzenslalom

Programma hoofdtoernooi slalom & reuzenslalom
Donderdag 16 februari: reuzenslalom vrouwen
Vrijdag 17 februari: reuzenslalom mannen
Zaterdag 18 februari: slalom vrouwen
Zondag 19 februari: slalom mannen

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig aan!