Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Ronald Mulder wint 500 meter in nieuw Nederlands record

Ronald Mulder wint 500 meter in nieuw Nederlands record

EK en WK

Cheer!

CALGARY - Ronald Mulder heeft zaterdag bij het WK sprint de eerste 500 meter gewonnen in een nieuw Nederlands record. Titelfavoriet Kai Verbij eindigde als negende in Calgary, terwijl zijn grootste concurrent Kjeld Nuis teleurstelde met een achttiende plek.

Deel dit artikel op social media

Mulder, die maandag 31 wordt, klokte 34,18 op het snelle ijs van de Olympic Oval. Daarmee was hij zeven honderdsten sneller dan de toptijd die hij op 17 november 2013 neerzette in Salt Lake City.

De Nederlander was 0,03 seconde rapper dan de verrassende Roman Krech uit Kazachstan, die zaterdag in 34,21 als tweede eindigde op de eerste 500 meter. De Rus Ruslan Murashov (34,29) werd derde, terwijl de Duitse outsider Nico Ihle de vijfde tijd (34,37) klokte.

Verbij, die flink uitwaaierde in de laatste binnenbocht, zette met 34,48 zijn tweede tijd ooit neer. Het persoonlijk record van de sprinter van Team Plantina staat op 34,36. Hij moet op de 1000 meter zes tienden goedmaken op zijn ploeggenoot Mulder.

Nuis, die deze week kampte met een lichte ziekte, gaf met 34,90 al 0,72 seconde toe op de winnaar, en 0,42 seconde op Verbij. De Zuid-Hollander begint daardoor aan een inhaalrace in Canada.

Favorieten

Nuis en Verbij golden vooraf als de grote favorieten voor de titel in Calgary. De 22-jarige Verbij werd in januari in Heerenveen de eerste Europees kampioen sprint, terwijl de vijf jaar oudere Nuis twee weken geleden in Gangneung wereldkampioen werd op de 1000 en 1500 meter.

De Nederlanders eindigde vorig jaar bij het WK in Seoel als tweede (Nuis) en derde (Verbij), achter Pavel Kulizjnikov. De Rus, die ook in 2015 wereldkampioen werd, is niet in Calgary omdat hij momenteel fysiek en mentaal niet in staat is om op topniveau te schaatsen.

Later op zaterdag rijden de mannen de eerste 1000 meter. Zondag volgen nog een 500 en 1000 meter.

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Ronald, Kjeld en Kai aan!