Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Opnieuw dubbele wereldtitel voor para-snowboarders

Opnieuw dubbele wereldtitel voor para-snowboarders

Paralympisch EK en WK

Cheer!

BIG WHITE – Bibian Mentel en Chris Vos hebben op de WK parasnowboarden ook de banked slalom op hun naam geschreven. Daags nadat beide atleten hun wereldtitels op de snowboardcross prolongeerden, stond ook op de andere Paralympische discipline geen maat op de snowboarders. Lisa Bunschoten veroverde achter Mentel het zilver in Big White (Canada). De Nederlanders straalden dan ook van blijdschap. Mentel: “Ik ben superblij dat het weer gelukt is”.

Deel dit artikel op social media

Na het winnen van de snowboardcross vertelde Mentel al hoeveel het voor haar betekende om op de WK te kunnen deelnemen én winnen. Afgelopen voorjaar werd bij de 44-jarige Loosdrechtse namelijk opnieuw longkanker geconstateerd. De artsen gaven aan niets meer voor haar te kunnen doen. Desondanks begon ze met een nieuwe behandeling en bleef vol gaan voor het snowboarden. In Big White betaalde zich dat dus uit in dubbel goud.

Mentel: “What a day what a day! Lisa had bij de dames na de eerste run de snelste tijd en ik moet bekennen dat me dat echt wel op scherp zette. In de tweede run ging het gelukkig veel beter en sneller, waardoor ik mijn tijd flink kon verbeteren. Daarmee heb ik uiteindelijk gewonnen.”

Met haar prestaties voldeed ze net als Vos en Bunschoten ook aan de nationale kwalificatie-eis voor de Spelen van PyeongChang 2018. Daar vindt volgende maand het paralympisch testevent voor de snowboarders plaats. Er wacht Mentel alleen eerst nog een spannende tijd. “Dan heb ik weer bloedonderzoeken en scans en hopelijk krijgen we donderdag te horen dat alles ‘gezondheid technisch goed’ is!” Daarna zijn de pijlen wat haar betreft gericht op Zuid-Korea. “De tickets zijn geboekt en kijk ernaar uit om die kant op te gaan.”

Chris Vos kan ook niet wachten om de paralympische piste uit te proberen. De banked slalom (slalom met hoge bochten, red.) in Big White beviel de 18-jarige atleet in ieder geval goed. Vos: “Het was een prachtige dag en ik voelde me goed. Ik had ook niet te veel spanning waardoor ik de course goed reed. Ik ben heel trots dat ik heb gewonnen en dit is een mooi meetmoment waar ik sta, een jaar voor de Spelen.”

Lisa Bunschoten was ook ontzettend blij met haar resultaat. Al had ze uiteraard gehoopt om Mentel voorbij te kunnen streven. In de derde en laatste run ging ze vol in de aanval om de koppositie terug te pakken, maar dat mislukte. Bunschoten: “Het eerste stuk van de course ging goed maar daarna ging ik helaas onderuit en kon ik de run niet afmaken.” De 21-jarige atlete focust zich vanaf nu ook op PyeongChang: “Ik heb superveel zin in het testevent in maart en hoop daar weer het podium te halen.”

Andere Nederlanders

Renske van Beek eindigde achter Mentel en Bunschoten als vijfde. Mike Ultee vond zijn naam achter Vos terug op de vijfde plaats. Merijn Koek eindigde in een andere klasse als elfde. Enya van Egmond, die op de snowboardcross nog als vijfde eindigde achter Mentel, raakte bij de training voor de banked slalom ernstig geblesseerd. De 19-jarige Goirlse brak haar bovenbeen en ging in Canada direct onder het mes.

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Bibian, Chris en Lisa aan!