Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Nuis ook wereldkampioen op 1500 meter

Nuis ook wereldkampioen op 1500 meter

EK en WK

Cheer!

Kjeld Nuis heeft zondag bij de WK afstanden in Gangneung op de 1500 meter goud veroverd, nadat hij zaterdag al de wereldtitel pakte op de 1000 meter. Bij de vrouwen moest Ireen Wüst op de schaatsmijl genoegen nemen met zilver achter Heather Bergsma.

Deel dit artikel op social media

Nuis was met een tijd van 1.44,36 een klasse apart. Hij kwam in actie tegen Denis Yuskov, die bij de voorgaande drie WK's het goud pakte. De Rus werd nu tweede in 1.44,67. Sven Kramer pakte in 1.45,50 het brons.

Met zijn wereldtitel volgt de 27-jarige Nuis Erben Wennemars op, de laatste Nederlander met een wereldtitel op de 1500 meter. Hij veroverde in 2003 in Berlijn het goud.

Daarnaast is hij de derde schaatser ooit die op dezelfde wereldkampioenschappen goud pakt op zowel de 1000 als 1500 meter na Wennemars (2003) en de Amerikaan Shani Davis (2007).

De Canadees Vincent De Haitre reed in Gangneung 1.45,79 en eindigde daarmee als vierde. De top vijf werd gecompleteerd door Min Seok Kim uit Zuid-Korea (1.46,05). Patrick Roest, de derde Nederlander die in actie kwam, werd zesde in 1.46,16.

Voorlaatste rit

Nuis trof Yuskov in de voorlaatste rit in de wetenschap dat hij vorig jaar achter de Rus nog genoegen moest nemen met het zilver. Hij was ditmaal echter duidelijk de sterkste van de twee.

De geboren Leidenaar dook ruim een seconde onder de tijd van Kramer, die tot dat moment de snelste tijd in handen had. In de laatste rit kwamen de Belg Bart Swings (negende) en de Noor Sverre Lunde Pedersen (veertiende) niet in de buurt van het podium.

Door de nieuwe titel van Nuis komt het aantal Nederlandse wereldtitels in Gangneung op acht. Kramer pakte eerder het goud op de 5 en 10 kilometer, Jan Smeekens werd wereldkampioen op de 500 meter, Wüst was de beste op de 3000 meter en bij de ploegenachtervolging veroverde Nederland bij zowel de mannen als vrouwen het goud.

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Kjeld, Sven en Patrick aan!