Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Nog een jaar tot PyeongChang 2018

Nog een jaar tot PyeongChang 2018

EK en WK

Cheer!

GANGNEUNG - Zenuwachtig worden ze niet snel in Korea. Althans van de buitenkant. Maar donderdag 9 februari 2017 zal menig Koreaan toch even een keertje extra slikken. Niet en public natuurlijk, maar in de beslotenheid van kantoor of huis. Exact een jaar later wordt namelijk de Olympische vlam aangestoken in PyeongChang.

Deel dit artikel op social media

Bij NOC*NSF geldt misschien wel hetzelfde. “Zenuwachtig word ik zeker niet”, zegt chef de mission Jeroen Bijl, “maar het is toch een moment op weg naar de Spelen. Een jaar te gaan, mooi moment en goed om te kijken of we alles onder controle hebben. En waar dat niet zo is, ook voldoende tijd om bij te sturen.” Hij is voor een seminar met al zijn collega’s uit de gehele wereld op dit moment in PyeongChang. “En uiteraard ook voor het WK afstanden van de langebaanschaatsers in de splinternieuwe schaatshal.”

Volgens schema
Bijl is inmiddels een aantal keren in de Koreaanse wintersportplaats geweest en zag dat de organisatie de afgelopen jaren het goed onder controle had. “Alles wat gebouwd moest worden ging volgens schema. Toeval bestaat niet, lijkt het wel.” Zijn laatste bezoek was in december 2016 tijdens het testevent van de shorttrackers. “Het zal volgend jaar niet veel anders gaan dan toen. Alles was tot in de puntjes nagebootst. Meestal is het een jaar voor de Spelen in die steden nog een grote bouwput. Hier was alles af. De weg ernaartoe, de routebordjes, alles klopte. Je krijgt dus echt een idee hoe zo’n stad eruit zal zien. Dat zal voor de langebaanschaatsers niet anders zijn.”

Aansluitend aan de WK afstanden zal er met alle coaches van potentiële Olympiërs weer contact zijn om de laatste details door te nemen. Zowel in voorbereiding als tijdens de Spelen wil Bijl zorgen dat het de sporters en hun staf aan niets ontbreekt. “Het is onze zorg dat ze daar zijn en zich enkel druk hoeven te maken over hun sport. Wij moeten faciliteren op sportief gebied uiteraard, maar ook daar omheen. In het Olympisch Dorp verblijven we geruime tijd met elkaar. Ook daar moet iedereen zich prettig en vertrouwd voelen.”

Gezicht
In dit laatste jaar zal de ploeg vooral een gezicht krijgen. Traditiegetrouw zal het grootste gedeelte bestaan uit sporters die op ijs uitkomen; schaatsers en shorttrackers. “Daar liggen onze grootste kansen ook. Maar ik heb goede hoop dat we ook in de sneeuw aanwezig zijn. Met snowboarders uiteraard. Skeleton maakt kansen en recent hebben de curlingmannen de eerste horde van een lang kwalificatietraject overtuigend genomen. Het zou mooi zijn als we ook in die sporten gaan deelnemen.”

De meest gestelde vraag laat Bijl voorlopig nog even onbeantwoord. “Het aantal medailles van Sochi zal vaak voorbijkomen de komende 365 dagen. Dat is ook mooi, want dan herinneren we ons hoe geweldig we het daar hebben gedaan als land. Iedereen weet dat het uniek was. Ik kan nu niets voorspellen. We weten nog niet eens wie er namens TeamNL gaan en ook niet wie onze tegenstanders zijn. In 2014 viel voor onze sporters alles op zijn plek. Daarnaast waren ze tot in de puntjes voorbereid. Daar gaan we ons voorlopig dit jaar maar druk om maken; dat de voorbereiding zo optimaal mogelijk is.”

Reis naar de winter in Korea
PyeongChang ligt op een goede vier uur rijden per bus van de vliegvelden van Seoel (Gimpo en Incheon). Die kun je rechtstreeks aanvliegen vanuit Amsterdam (11,5 uur). De bussen zijn veelal comfortabel, ruim en hebben wifi aan boord. De grote trekpleister van PyeongChang in de toekomst moet echter de hogesnelheidverbinding per spoor worden. De trein is nu nog niet gereed, maar zal voor de Spelen klaar zijn. In negentig minuten ben je dan in het wintersportoord. Deze verbinding met de hoofdstad moet vooral na de Spelen de belangrijkste toevoer van wintersporters verzorgen. Zowel binnen- als buitenlandse toeristen moeten vanuit Seoel snel op de ski’s kunnen staan.

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig aan!