Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

'Goede resultaten op WK afstanden zeggen niks over Spelen 2018'

'Goede resultaten op WK afstanden zeggen niks over Spelen 2018'

EK en WK

Cheer!

De Nederlandse ploeg was de afgelopen vier dagen opnieuw zeer dominant bij de WK afstanden. De Oranje-schaatsers deden het qua medailleaantal zelfs beter dan vier jaar geleden bij de WK een jaar voor de Spelen, maar volgens de KNSB kan de vlag nog niet uit voor Pyeongchang 2018.

Deel dit artikel op social media

"Het slechtste zou zijn om ons nu al rijk te gaan rekenen", zegt Arie Koops, de technisch directeur van de schaatsbond. "De Spelen zijn pas over een jaar. Dag voor dag zullen we het allemaal opnieuw moeten presteren. Deze resultaten zeggen dus niks."

Nederland won in totaal vijftien medailles in de Gangneung Oval: acht gouden, drie zilveren en vier bronzen. In 2013 wisten de Nederlandse schaatsers bij de WK afstanden in Sochi dertien podiumplaatsen te verdienen (zes keer goud, vijf keer zilver en twee keer brons).

Dat bleek een opmaat voor een recordscore voor de Winterspelen een jaar later in dezelfde Adler Arena in het zuidwesten van Rusland, want de Nederlandse langebaanschaatsers pakten in 2014 liefst 23 van de 36 medailles (acht keer goud, zeven keer zilver en acht keer brons).

Nederland bleef ook na Sochi heersen, met zeventien plakken (vijf keer goud, zeven keer zilver en vijf keer brons) bij de WK afstanden van 2015 en zestien medailles (zes keer goud, vijf keer zilver en vijf keer brons) in 2016.

Daarbij moet wel worden aangetekend dat er sinds 2015 in totaal 42 in plaats 36 medailles te verdienen zijn, omdat de massastart is toegevoegd aan het programma.

Pieken

"Deze WK afstanden laten net als de Spelen van Sochi zien dat een aantal teams, een aantal coaches en een aantal sporters heel goed kunnen pieken", aldus Koops.

"Dat zullen ze nog een keer moeten doen, want als we volgend jaar per ongeluk vierde gaan worden, zeggen we niet: vorig jaar hebben we gewonnen. Dat telt niet."

"Volgend jaar bij de Spelen is het bovendien weer een ander spelletje, want dat is het programma verspreid over twee weken en niet zoals nu over maar vier dagen", vervolgt Koops. "We proberen soms in blauwdrukken te denken, maar toch is het een jaar later altijd weer anders. Deze WK bieden geen enkele garantie voor volgend jaar."

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Michel, Annouk, Janine, Patrick, Arjan, Dai Dai, Irene, Koen, Bo, Pim, Marrit, Jorien, Thomas, Bob, Ireen, Antoinette, Floor, Yvonne, Kjeld, Douwe, Sven, Lotte, Melissa, Anice, Jan, Jan, Kai, Ronald, Marije en Sanneke aan!