Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Dumoulin derde in koninginnenrit Abu Dhabi, dubbelslag Rui Costa

Dumoulin derde in koninginnenrit Abu Dhabi, dubbelslag Rui Costa

Cheer!

ABU DHABI - Rui Costa heeft zaterdag de derde etappe van de Ronde van Abu Dhabi op zijn naam geschreven. De Portugees van UAE Team Emirates kwam als eerste aan op de Jebel Hafeet. Tom Dumoulin werd in zijn eerste koers van het jaar derde, voor Bauke Mollema.

Deel dit artikel op social media

Ilnur Zakarin werd tweede achter Costa. De Rus van Katusha-Alpecin moest op de slotklim zijn meerdere erkennen in de wereldkampioen van 2013, die ook meteen de leiding in het algemeen klassement overnam van Mark Cavendish.

Het podium werd gecompleteerd door Dumoulin. De Nederlander van Team Sunweb kwam tien seconden later over de finish. Mollema (Trek-Segafredo) moest een kleine halve minuut toegeven op ritwinnaar Costa.

Ook in het algemeen klassement staat Dumoulin nu derde, op zestien seconden van Costa. Nummer vier Mollema volgt op 38 seconden van de klassementsleider, die zondag in de slotrit een voorsprong van vier seconden verdedigt op Zakarin.

Neutralisatie

De vlucht van de dag kwam op naam van Simone Andreetta, Pavel Brutt, Stephen Clancy en Alan Marangoni. Het kwartet reed in de beginkilometers weg uit het peloton en sloeg al snel een gat van dik vijf minuten met de rest.

Op zo'n 70 kilometer van de finish werd de race flink geteisterd door de stevige wind in de woestijn, waardoor er grote hoeveelheden zand op het asfalt kwamen te liggen. De organisatie voelde zich met het oog op de veiligheid van de renners genoodzaakt de koers enige tijd te neutraliseren.

Nadat de neutralisatie weer was opgegeven liep de voorsprong van de kopgroep in rap tempo terug en met de slotklim aan de horizon zat de vlucht er definitief op.

Jebel Hafeet

Eenmaal aan de voet van de Jebel Hafeet, met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,6, plaatste Nairo Quintana een aanval met behulp van zijn ploeggenoten bij Movistar.

De Colombiaan kreeg echter geen ruimte van Contador en moest zijn poging staken. De bleek het sein voor Costa om het te proberen en de Portugese ex-wereldkampioen slaagde er wel in om een gaatje te slaan, met in zijn kielzog Zakarin.

Achter het leidende duo ging Dumoulin samen met Steven Kruijswijk in de achtervolging, terwijl de overige klassementsrenners elkaar maar weinig prijsgaven. Nadat de Limburger zijn landgenoot zag afhaken, stond hij er alleen voor in zijn jacht op Costa en Zakarin.

Dumoulin kon het gat met de koplopers echter niet dichtrijden en moest zich op tien seconden tevredenstellen met de derde plek, terwijl Costa op de meet afrekende met Zakarin. Mollema werd vierde op 28 seconden.

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Tom aan!