Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

De Jong met vijfde plek beste Nederlandse op 5 kilometer

De Jong met vijfde plek beste Nederlandse op 5 kilometer

EK en WK

Cheer!

GANGNEUNG - Martina Sablikova heeft zaterdag in het Zuid-Koreaanse Gangneung voor de negende keer op rij de wereldtitel op de 5 kilometer veroverd. De 44-jarige Claudia Pechstein pakte met het zilver haar dertigste medaille bij de WK afstanden.

Deel dit artikel op social media

Sablikova schaatste in de slotrit naar een tijd van 6.52,38. Daarmee was ze anderhalve seconde sneller dan de Duitse Pechstein (6.53,93) een rit eerder. Het brons ging naar de Canadese Ivanie Blondin in 6.57,15.

De Nederlandse vrouwen misten het podium. Antoinette de Jong legde het in de vierde rit af tegen de Russische Anna Yurakova, die met 6.57,27 een dik persoonlijk record reed en vierde werd. De 21-jarige De Jong (6.59,33) eindigde als vijfde.

Carien Kleibeuker (38), vorig jaar goed voor zilver, liet haar rondetijden te snel oplopen naar hoge 33'ers. De Nederlands kampioene op deze afstand klokte met 6.59,79 de zevende tijd.

Sablikova (29) moest donderdag op de eerste dag van de WK in de olympische Gangneung Oval nog genoegen nemen met zilver op de 3 kilometer, achter Ireen Wüst. De Jong pakte toen het brons.

Pechstein, die later deze maand 45 wordt, pakte bij haar zeventiende deelname aan de WK afstanden voor de vijftiende keer een medaille op de 5 kilometer. Ze staat nu op twee keer goud, zeven keer zilver en zes keer brons op de langste vrouwenafstand. Haar laatste tweede plek dateerde van 2007.

Friesinger

Sablikova is al een decennium niet te verslaan op de langste afstand bij de vrouwen. De Tsjechische werd als 17-jarige bij haar WK-debuut in 2005 in Inzell nog zevende en een jaar later eindigde ze als vierde bij haar eerste Olympische Spelen in Turijn.

Sindsdien verloor de vijfvoudig Europees en viervoudig wereldkampioene allround niet meer bij een 5 kilometer op WK's of Spelen. Sablikova pakte de olympische titel in 2010 en 2014 en de wereldtitel in 2007, 2008, 2009, 2011, 2012, 2013, 2015 en 2016.

De Duitse Anni Friesinger was in 2005 de laatste andere vrouw die WK-goud pakte op de 5000 meter. Alleen Tsjechië (9), Duitsland (8) en Canada (1) hebben deze afstand ooit gewonnen bij de WK.

De laatste WK's ging het zilver naar Nederland; Wüst in 2013, Carlijn Achtereekte in 2015 en Kleibeuker in 2016. Irene Schouten, vorig jaar goed voor brons, had zich dit seizoen niet geplaatst voor de belangrijkste 5 kilometer van de winter.

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Antoinette aan!