Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Cees van Rootselaar bondscoach rolstoelbasketballers

Cees van Rootselaar bondscoach rolstoelbasketballers

Coaching Paralympisch

Cheer!

NIEUWEGEIN - Cees van Rootselaar is de nieuwe bondscoach van het Nederlands mannen rolstoelbasketbalteam. Met het aanstellen van de 50-jarige voormalig basketballinternational kiest de Nederlandse Basketball Bond voor een coach die weet wat er nodig is om op het hoogste niveau topprestaties te leveren, getuige zijn 118 interlands en vijf landstitels als speler.

Deel dit artikel op social media

Van Rootselaars eerste grote toernooi met de Nederlandse rolstoelbasketballers wordt het Europees Kampioenschap, dat van 19 juni t/m 1 juli wordt gehouden op het Canarische eiland Tenerife. Hij heeft enorm veel zin in zijn nieuwe functie. "Gertjan van der Linden, de bondscoach bij de vrouwen, vroeg me na te denken of ik iets in het rolstoelbasketbal wilde gaan doen. Na verschillende gesprekken werd ik gevraagd om bondscoach te worden bij de mannen. Ik voel mij vereerd en trots! Recentelijk ben ik met het Nederlands vrouwenteam mee geweest naar de Osaka Cup in Japan om ervaring op te doen en te kijken of ik het leuk zou vinden. Ik was al enthousiast en ben dat in Japan nog meer geworden. Het is het een geweldige uitdaging om bij de mannen aan de slag te gaan. Ik sta te popelen om te beginnen."

Dat hij geen ervaring in het rolstoelbasketbal heeft, ziet Van Rootselaar niet als belemmering. "Ik mag werken met ervaren mensen in het Nederlandse rolstoelbasketbal, zoals Gertjan van der Linden, Irene Sloof en mijn assistent-coach Mustafa Jebari. Van hen kan ik ontzettend veel leren.  Waar ik wel alles van weet, is de mentaliteit die nodig is om als topsporter te slagen. In mijn loopbaan als speler heb ik van grote coaches als Ton Boot geleerd wat er moet gebeuren om wedstrijden te winnen. Ik wil dat graag overbrengen. Ik heb er zin om samen met het team doelen te stellen, de spelers beter te laten worden en resultaten te gaan behalen."

Cees van Rootselaar is voorzitter van het bestuur van de Orange Guardians, de belangenvereniging van voormalig internationals. Hij debuteerde in Oranje onder bondscoach Ruud Harrewijn op 12 mei 1987 tegen Griekenland. Met 118 interlands achter zijn naam is hij één van de meest ervaren internationals van Nederland. In de Nederlandse eredivisie was Van Rootselaar meer dan twee decennia lang een vaste waarde. Hij speelde veertien seizoenen in Den Helder en werd met die club vijf keer landskampioen en één keer NBB Bekerwinnaar. Daarnaast won hij met Noordkop de Final Four en werd één keer gekozen in het All Star Team. Na Den Helder volgden nog acht seizoenen Almere, waar Van Rootselaar de rollen van speler, coach en speler/coach vervulde. Daarna was hij assistent-coach bij het Nederlands mannenteam onder Marco van den Berg en Maarten van Gent.

Naast het coachen van rolstoelbasketballers is Van Rootselaar in het dagelijks leven sportcoördinator bij SportID in Nieuwegein. Daarnaast is hij  ambassadeur van het programma 'Naar een Veiliger Sportklimaat' voor NBB. Voor de NOS is Van Rootselaar op televisie met grote regelmaat te horen als co-commentator bij basketballwedstrijden.

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig aan!