Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Wüst wint 500 meter EK allround en pakt bijna seconde op Sablikova

Wüst wint 500 meter EK allround en pakt bijna seconde op Sablikova

Cheer!

Ireen Wüst is vrijdag uitstekend begonnen aan de jacht op haar vijfde Europese allroundtitel. De 30-jarige Brabantse won de 500 meter in Thialf en pakte bijna een seconde op haar grote concurrente Martina Sablikova.

Deel dit artikel op social media

Wüst klokte een tijd van 39,26 op de eerste afstand in Heerenveen, terwijl titelverdedigster Sablikova niet verder kwam dan 40,18, goed voor de vijfde plek. "Dit was een goede 500 meter en dit is een mooi verschil met Sablikova", aldus Wüst direct na haar race tegen de NOS.

Vorig jaar bij het EK in Minsk was het verschil tussen een nog niet geheel fitte Wüst en Sablikova slechts acht honderdsten op de openingsafstand. De Tsjechische legde daarmee de basis voor een makkelijke eindzege, haar vijfde in totaal. Viervoudig Europees kampioene Wüst pakte zilver.

Antoinette de Jong, vorig jaar goed voor brons op het EK, zette vrijdag de tweede tijd neer op de 500 meter. De ploeggenote van Wüst bleef met 39,56 slechts veertien honderdsten boven haar persoonlijk record.

Yvonne Nauta, de derde Nederlandse deelneemster, bleef ook in de buurt van haar pr van 40,58. De Friezin eindigde in 40,82 als dertiende in het veld van negentien schaatssters.

Pechstein

De Poolse Natalia Czerwonka (39,85) completeerde het podium op de 500 meter, terwijl de Noorse Ida Njatun vierde werd in 39,98. Drievoudig Europees kampioene Claudia Pechstein (44) klokte de negende tijd: 40,59.

Het EK allround voor vrouwen gaat vrijdagavond verder met de 3 kilometer en wordt zaterdag afgesloten met de 1500 en de 5000 meter. Het allroundtoernooi van de mannen is op zaterdag en zondag.

Sablikova moet op de 3 kilometer een verschil van 5,52 seconde goedmaken op Wüst. De kopvrouw van Team Justlease.nl verdedigt een marge van 1,80 seconde op De Jong.

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig aan!